Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Webbels

Webbels

Gegeven het groeiende aantal webapplicaties waarmee organisaties hun diensten en producten aanbieden is het de hoogste tijd dat het fenomeen user experience de aandacht krijgt die het verdient. Daarom maakt DdUX dit fenomeen tastbaar met WEBBELevenissen. Wil je ook een webbel op DdUX publiceren? Neem contact met de redactie op.

Bekijk de WEBBELS op YouTube: Webbelaar

Een WEBBELevenis met Speurders
Een houten tafel

Op zoek naar een houten tafel. Nieuw op de meubelboulevard of een occasion online. Jeroen Elstgeest zoekt vanachter zijn scherm tussen speurdertjes naar een tafel, aangeboden in zijn regio. Met talloze functies probeert Speurders.nl hem daarbij te helpen. Een mooi voorbeeld van hoe iemands online zoekgedrag zich voltrekt. Een vraag hebben, zoektermen invoeren, resultaten beoordelen, zoekvraag bijstellen, zoekgebied verfijnen en weer vergroten. Tot Jeroen heeft gevonden wat hij zoekt. (7:21 min)

Een WEBBELevenis met TNT Post (1)
Bedrijfslogo TNT Post

Ontvang je een geboortekaartje dan stuur je meestal een felicitatie terug. Bij de AKO, Bruna of op het postkantoor zijn er heel wat felicitatiekaartjes te vinden. Maar dan moet je wel naar buiten. Naar de winkel en terug. Het kaartje beschrijven en dan met de geadresseerde en gefrankeerde envelop naar de brievenbus. TNT Post laat je dit alles nu online doen. Kaartje uitzoeken, opleuken, adresseren en versturen. TNT zorgt voor de bezorging. Leon Coolegem laat zien hoe dat gaat. Handig toch? (6:37 min)

Een WEBBELevenis met T-Mobile
Blije jongeman

Voor je mobiele telefoon zijn talloze abonnementen en pre-paidpakketten af te sluiten. Maar niet altijd sluiten die goed aan bij je belgedrag. Menig mobiele telefoonaanbieder laat je via hun site zelf je abonnement of pakket aanpassen. Zo heeft Robin Kuit een mobiele telefoon van T-Mobile. Hij belt meer dan zijn pakket toelaat en gebruikt de site om een en ander aan te passen. (6:50 min)

Een WEBBELevenis met Moneyou
Huis te koop

Een huis kopen is voor de meeste mensen een unieke, ingewikkelde en stressvolle aangelegenheid. Het begint met een geschikt huis vinden, onderhandelen met de eigenaar en dan de financiering nog. Anneke van de Langkruis zit er middenin. Ze heeft overeenstemming met de eigenaar bereikt en moet nu de juiste hypotheek vinden. Met een adviseur of alles zelf doen? Bij Moneyou kan ze diverse hypotheekvormen zelf doorrekenen. Maar ja, hoe eenvoudig is dat.

Een WEBBELevenis met Het Parool
Illsutratie Kompas

Applicaties die meerdere digitale informatiebronnen gebruiken heten tegenwoordig 'mashups'. De integratie van advertenties met Google Maps is daar een schoolvoorbeeld van. Meer en meer gebruiken sites deze functie van Google om snel en makkelijk bepaalde locaties op een kaart aan te duiden. Robin Kuit houdt van het Amsterdamse uitgaansleven en kijkt op de site van Het Parool wat er zoal in het weekend is te doen. Zo aantrekkelijk als de Google-kaarten er uitzien, zo lastig blijkt het soms de gezochte informatie ermee te vinden. (6:20 min)

Een WEBBELevenis met Bibliotheek Den Haag
Meisje in bibliotheek

Deze week weer een speciale webbel. Studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design van de Hogeschool Rotterdam maakten eerder webbels. Aukje Poppe laat zien hoe je bij de Haagse Openbare Bibliotheek kunt achterhalen of een boek beschikbaar is en in welk filiaal je het kunt lenen. Ook hier met de Aqua Browser als extra zoekgereedschap. (3:13 min)

Een WEBBELevenis met Randstad
Blij gezicht van Randstad

Inloggen is een veelvoorkomende functie op websites. Als je bent ingelogd kun je een persoonlijke omgeving samenstellen, verfijnen of eigen informatie beheren. Maar voordat je dat kunt doen moet iedereen zich eerst registreren of aanmelden ('een account aanmaken' in vakjargon). Joran Aerns laat zien dat het op de site van Randstad onduidelijk is hoe deze procedure precies werkt. (3:13 min)

Een WEBBELevenis met Freshcotton
Cover FreshCotton

Je kunt tegenwoordig op allerlei manieren T-shirts online bestellen. Alle maten, soorten en kleuren zijn beschikbaar. Maar het belangrijkste is natuurlijk wat er op staat. Xander Roozen vertelt waarom hij de catalogus en bestelomgeving van FreshCotton zo goed vindt. Een voorbeeld van een gebruikservaring waar volgens hem goed over is nagedacht. (6:14 min)

Een WEBBELevenis met Amstelveen
Vlag van de gemeente Amstelveen

Zoals elke zichzelf respecterende gemeente heeft ook Amstelveen een eigen site. Zo'n site is inmiddels een onmisbaar onderdeel in de informatievoorziening voor burgers geworden. Voor klachten, weetjes of tips kan men er terecht. Maar er is altijd meer. Gemeenteambtenaren spelen uiteindelijk de belangrijkste rol in deze vorm van overheidscommunicatie. Willem Sellink laat zien dat deze gemeente de externe elektronische communicatie met individuele inwoners nog niet helemaal op orde heeft. (6.56 min)

Een WEBBELevenis met HiSpeed
De Thalys naar Parijs

Met stuntprijzen voor stedentripjes maakt menig reisorganisatie goede sier. Voor vijfentwintig euro per trein naar Parijs is te geef. Jacomien Kodde wil graag met anderen per Thalys naar Parijs en wil voor zo'n gering bedrag even snel online boeken. Maar zo snel gaat dat niet en er blijkt ook nog voor haar 'een addertje onder het gras'.

Een WEBBELevenis met Fortenmaand
Wapen van Utrecht

Als ouder wil je elke zaterdag of zondag wel iets leuks met je kinderen doen. Weekendrecreatie in de nabije omgeving vinden is makkelijk via het web. Maar voor jonge kinderen is niet alles even geschikt. Mark Westbeek vindt voor zijn kinderen een theatervoorstelling tijdens de Utrechtse Fortenmaand. Maar is deze voorstelling wel voor hen geschikt? Even zoeken, zoeken en zoeken. (7:30 min)

Een WEBBELevenis met Kaartenhuis
Verjaardagskaarten

Ter gelegenheid van een verjaardag, jubileum of andere festiviteit even een kaartje naar familie, vrienden of geliefden sturen is attent. Vanzelfsprekend moet de kaart bij de gelegenheid, geadresseerde en afzender passen. In de juiste stijl, toon en visuele uitstraling. Meer en meer stuurt men felicitatiekaarten elektronisch. Jolanda Frankhuisen laat zien dat een toepasselijke 'e-card' kiezen en sturen nog een hele toer is.

Een WEBBELevenis met NMBS (1)
Bedrijfslogo NMBS

Een kaartje kopen via de website van de spoorwegen. Hoe moeilijk kan dat zijn. Kortgeleden hebben de Nederlandse Spoorwegen hun site geheel vernieuwd. Leni Goossens (CMD-student aan de Hogeschool R'dam) laat zien dat de site van de Belgische Spoorwegen nog wat verbeteringen behoeft. (6:50 min)

Een WEBBELevenis met Univé
Afbeelding van Unive site

Een adreswijziging aan je verzekeringsmaatschappij online doorgeven is tegenwoordig vaak mogelijk. In een beveiligd deel van de verzekeringssite (bijna altijd 'Mijn Zus-of-Zo' geheten) kun je je NAW-gegevens wijzigen. Maar stel nou eens dat je gewoon zoekt wat te doen voor zo'n wijziging. Thalia Keren laat zien hoe dat bij haar verzekeraar Univé gaat. 't Duurt even maar dan heb je ook wat. (5:41 min)

Een WEBBELevenis met Gaslicht
Gas- en electrciteitsmeter

Met de liberalisering van de energiemarkt staat het iedereen vrij een leverancier te kiezen voor gas en electriciteit. Onlangs werd bekend dat mensen en dus ook Luc Tiemessen er honderden euro's op vooruit konden gaan als ze van leverancier zouden wisselen. Een site met vergelijkingen zou daar behulpzaam bij zijn: Gaslicht. (7:39 min)

Een WEBBELevenis met Koelstra
Afbeelding van buggy

Stel, je neemt voor een habbekrats iets van iemand over. Er komt een moment dat je ook graag de gebruiksaanwijzing wilt raadplegen. Vaak zat die er bij de overname niet bij. Zo ook bij Joran Aerns. Wat is er dan niet makkelijker even op de site van de fabrikant de handleiding ophalen. Maar dan moet de fabrikant wel de moeite hebben genomen zo'n document erop te zetten. Voor een internationaal bedrijf toch wel het minste. Toch? (4:33 min)

Een WEBBELevenis met kleurenblindheid
Test kleurenblind

Deze week een speciale webbel. Studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design van de Hogeschool Rotterdam hebben webbels gemaakt. Tom van Beveren is kleurenblind en laat zien hoe zoiets eenvoudigs als kleurcodering voor de beschikbaarheid van produkten bij webwinkels goed en fout kan worden toegepast. (6:18 min)

Een WEBBELevenis met Yellowbrick
Schermafbeelding Yellowbrick

Parkeren in de grote stad is een moeizame zaak. Betaald parkeren al helemaal. Heb je een parkeerplaats gevonden dan blijkt je niet genoeg muntgeld te hebben of staat er onvoldoende saldo op je ChipKnip. Met innovatieve toepassingen zou het gebruiksgemak kunnen toenemen. Inge Kuijper neemt de proef op de som en probeert Yellowbrick. (5:07 min)

Een WEBBELevenis met freefunkfestival
Intro freefunkfestival

Als je favoriete band op een muziekfestival speelt wil je graag weten waar precies en wanneer. Xander Roozen is muziekliefhebber en overweegt de band te gaan beluisteren. Op de site van het festival komt hij al aardig in de stemming door de opbeurende intromuziek. Dan alleen nog maar even opzoeken hoe er te komen en plaats en tijdstip van het optreden. Fluitje van een cent? (4:23 min)

Een WEBBELevenis met HEMA
Bedrijfslogo HEMA

Als je een album van je digitale foto's wilt laten maken is er in principe veel mogelijk. Aanbieders genoeg. Heleen Boland neemt de moeite de HEMA-site te bezoeken in de verwachting dat ze er een album kan kiezen, de foto's kan opgeven en afrekenen. Jammergenoeg is het niet zo eenvoudig als ze denkt. De techniek zit behoorlijk in de weg. (7:00 min)

Een WEBBELevenis met Orange
Bedrijfslogo Orange

Een digitale versie van je mobiele telefoonrekening online bekijken is handig. Via de site van telecomaanbieder Orange (binnenkort 'Online' geheten) kun je een PDF-versie van je rekening ophalen. Dat is de bedoeling. Orange-klant William van der Moolen laat zien welke hindernissen hij moet nemen voor het zover is. Een doolhof aan opties, vensters en inlogsessies. (7:45 min)

Een WEBBELevenis met Polar
Polar Nederland

Sporters hebben behoefte aan goed materiaal. Voor hardlopers op weg naar de tien kilometer is een tijdmeter handig. Op zoek naar het juiste tijdsinstrument komt Jantine Geldof Pluim bij de firma Polar terecht. Ze raadpleegt de productencatalogus en dan... (6:17 min)

Een WEBBELevenis met Kunstuitleen Gld.
Schilderij Wouter van Riessen

De kunstuitleen is een prachtig instituut. Het brengt kunst onder het volk. Je kunt er fraaie schilderijen, litho's en grafieken vinden om je woonomgeving te veraangenamen en dagelijks van te genieten. Ook de uitleen gaat met de tijd mee. Online kunstwerken uitzoeken en reserveren of de leenperiode ervan verlengen is makkelijk. En wat te denken van alles wat er over de werken, de kunstenaars en leners te vertellen valt. In principe kan dat, maar in de praktijk... (5:29 min)

Een WEBBELevenis met Oud-Zuid & VROM
Een muurtje slopen

Je koopt een huis en wil er meteen een paleis van maken. Alles er uit en zoveel slopen als nodig. Maar opgelet, soms moet je een sloop- en bouwvergunning aanvragen. Dus hop, naar de sites van het stadsdeel, de gemeente of het ministerie. Wanneer wel en wanneer niet een vergunning aanvragen? Maar kom je daar makkelijk uit? (6:47 min)

Een WEBBELevenis met Edet Easypull
Webbel Edet Easypull

Edet komt met een nieuw product op de markt: Edet Easypull. Volgens de ervaringsexpert in de reclame van dit product heeft Edet vele toepassingen met dit product getest. Ook loopt er nu een actie waarin je kennis kan maken met de Easypull. Op internet kan je 2,50 euro van de aankoopprijs terugvragen. Easy toch? (4:13 min)

Een WEBBELevenis met Zomoto
Afbeelding van auto

Online auto's verhandelen is al oud. Zo stond bijvoorbeeld de autohandel aan de wieg van het succes van Marktplaats. Dat je niet alleen het aanbod aan huizen op een gebruiksvriendelijke manier inzichtelijk kan maken maar ook auto's deed de ex-directie van Funda besluiten de stap te zetten: Zomoto. Met ook behoorlijk wat zoek-, vind- en bewaaropties. (6:17 min)

Een WEBBELevenis met WNF
De pandabeer

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is een instelling met allerlei activiteiten. Clubs voor de kids, acties en vooral veel informatie over dieren. Dieren zijn vooral bij basisschoolkinderen een geliefd onderwerp. Ze zijn dan ook vaak het eerste onderwerp voor een spreekbeurt. En dat weet het WNF ook... (4:07 min)

Een WEBBELevenis met Meander MC
Illustratie bij webbel

Arbeidsmarktcommunicatie gaat online. Kranten, tijdschriften en uitzendbureaus zijn allang geen poortwachter naar vacatures meer. Gelukkig kunnen organisaties vacatures nu zelf plaatsen. Ook in de zorgsector. Voor een bruikbaar resultaat moeten ze wel toegankelijk zijn. Ook op sites die als 'het neusje van de zalm' worden beschouwd. (3:10 min)

Een WEBBELevenis met Albert Heijn
Illustratie bij webbel

Stel, je krijgt gasten die je een lekkere maaltijd wilt voorzetten. Wat te bedenken? Inspiratie opdoen op receptensites is dan erg handig. Op de uitgebreide receptenpagina's van Albert Heijn zijn er talloze te vinden. Hoe makkelijk zijn ze te vinden? En hoe makkelijk kun je er een compleet menu mee samenstellen? Eerst maar even wat recepten opzoeken voor het etentje en dan naar de winkel op de hoek. (5:45 min)

Een WEBBELevenis met OV-fiets
Illustratie bij webbel

Reizen met het openbaar vervoer heeft zijn voordelen. Na aankomst op een station kun je verder reizen met de fiets. Om een fiets te huren op het station kun je kiezen uit een gewone of een OV-fiets. Maar hoe zit het proces van het huren van de OV-fiets precies in elkaar? (4:56 min)

Een WEBBELevenis met CBS-in-uw-buurt
Schermafbeelding CBS

Je bent op zoek naar een nieuwe woning. De verkopende makelaar heeft alle plussen van de woning en directe omgeving goed uitgelicht. Op zoek naar onafhankelijke informatie lijkt de nieuwe website van het CBS een mooie bron voor een second opinion. Weten zij de werkelijke gegevens even actueel en aantrekkelijk te presenteren? (5:49 min)

Een WEBBELevenis met Nespresso
Illustratie bij webbel

Koffie maken met apparatuur van Nespresso is een plezier. Hun aandacht voor design en styling is alom bekend. Niet alleen voor de bereiding van een kopje koffie maar ook voor de bijbehorende melk is iets moois bedacht. Maar stel dat je (bijvoorbeeld voor je bedrijf) zo'n apparaat wilt kopen dan wil je toch eerst de prijs weten. De prijs, verder niks. (4:42 min)

Een WEBBELevenis met Bodum

Als je van glaswerk houdt en je zoekt online naar nieuwe theeglazen is de kans groot dat je bij de firma Bodum terecht komt. In deze webbelevenis ('webbel') zien en horen we hoe iemand op zoek gaat naar waar bepaalde theeglazen kunnen worden gekocht. Dat gaat niet helemaal van een leien dakje. (4:04 min)


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: