Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Webbels

Webbels

Gegeven het groeiende aantal webapplicaties waarmee organisaties hun diensten en producten aanbieden is het de hoogste tijd dat het fenomeen user experience de aandacht krijgt die het verdient. Daarom maakt DdUX dit fenomeen tastbaar met WEBBELevenissen. Wil je ook een webbel op DdUX publiceren? Neem contact met de redactie op.

Bekijk de WEBBELS op YouTube: Webbelaar

Een WEBBELevenis met Allerhande
Illustratie Webbel

Jantine Geldof Pluim is aanstaande moeder en bereidt zich goed voor. Zo wil ze weten of er in de vernieuwde Allerhande.nl gezonde en lekkere gerechten te vinden zijn voor haar kind. Vanzelfsprekend zijn er leuke kindergerechten voor partijtjes en feestjes (een stuk of tien), maar wat zijn nu gerechten die kinderen echt lekker vinden. "Ook voor kinderen geschikt" is het veelzeggende labeltje. (6:56 min)

Een WEBBELevenis met OBA
Illustratie bij Webbel

De leentermijn van een boek verlengen of een boek reserveren is een fluitje van een cent met de site van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). William van der Moolen (@WvdMoolen) laat zien hoe de OBA dit heeft teruggebracht tot de essentie: verlengen en reserveren. Wel jammer dat van het fleurige rood dan nauwelijks iets overblijft.

Een WEBBELevenis met Tropenmuseum
Illustratie bij Webbel

Het Amsterdamse Tropenmuseum organiseert regelmatig tentoonstellingen en filmvoorstellingen over andere culturen. Jake Abma wil samen met zijn vrouw een documentaire bekijken over het Hindische Holifeest. Op de site van het museum lijkt alles makkelijk te vinden. Alleen de classificatie 'Documentaire' suggereert voor Jake net iets anders dan het in feite is. (6:35 min)

Een WEBBELevenis met Maxi-Cosi
Illustratie bij Webbel

Met haar eerste kindje op komst moet de huisraad van Jantine Geldof Pluim drastisch worden aangevuld. Kinderkleding, een commode en een wandelwagen zijn belangrijke aankopen. En dat loopt behoorlijk in de papieren. De markt voor tweedehands Maxi-Cosi's is groot genoeg om er een beetje energie in te steken. Jantine heeft zo'n gebruikt zitje gekregen en wil deze weer helemaal als nieuw maken. De fabrikant en zijn site zouden haar daarbij wel een beetje kunnen helpen. (5:45 min)

Een WEBBELevenis met De Bijenkorf
Illustratie bij Webbel

Online winkelen is helemaal in. Zelfs de grote warenhuizen hebben elektronische commercie ontdekt. Dus ook De Bijenkorf. Bart van Velzel (@bvvelzel) is op zoek naar een paar mooie herenschoenen en vindt ze bij de Bij. Gemak dient de mens, zelfs bij de betaling. (9:35 min)

Een WEBBELevenis met Funda
Webbelillustratie

Sedert kort heeft interactie-ontwerpster Willemijn Prins (@willemijnprins) een nieuwe baan, waardoor ze nogal wat moet reizen. Dus wellicht een verhuizing op termijn. Dit is voor haar aanleiding zich eens te oriënteren op de huizenmarkt in de lommerrijke omgeving van haar nieuwe werk. En waar op welke site komt ze dan als eerste? Juist, Funda. Dat van die bomen en het bos dus. (5:30 min)

Een WEBBELevenis met tijdschrift Flow
Illustratie bij Webbel

Voor een speciale gelegenheid wil Marlijn Ott (@marlijnott) haar zus een cadeautje geven. Marlijn overweegt een jaarabonnement van het tijdschrift Flow voor zuslief af te sluiten. Op de site zijn er verschillende opties voor abonnementen, met of zonder opmerkelijke extraatjes. En zoals gebruikelijk in het bestelproces is het invullen van een bestelformulier weer een hele toer. (6:41 min)

Een WEBBELevenis met WeightWatchers
Webbelillustratie

Ook dit jaar stond een paar kilootjes kwijtraken bovenaan het lijstje met goede voornemens. De daad bij het woord voegen blijkt echter niet eenvoudig en hulp is dan uitermate welkom. Natasha Vallentgoed (@natmish) heeft er een mooie ondersteunende toepassing voor gevonden bij de WeightWatchers. Met allerlei functies brengt ze haar voedings- en gedragspatroon in kaart en verdient ze punten. Voorwaarde blijft dat ze goed gemotiveerd moet zijn. Ook voor de toepassing. (6:18 min)

Een WEBBELevenis met NRC.nl
Illustratie bij Webbel

Onlangs heeft NRC Handelsblad haar website (NRC.nl) geheel vernieuwd. Dit gegeven vormde voor Bas Evers (@everbass) de aanleiding eens te kijken hoe het journalistieke bedrijf zich een succesvolle online aanwezigheid voorstelt met een optimaal gebruik van alle mogelijkheden die het Web biedt. Zijn conclusie: "Een goed begin, maar nog heel veel inhoudswerk aan de winkel." (9:20 min) Excuses voor de hinderlijke tik.

Een WEBBELevenis met Kerstkaartjesdrukkerij
Illustratie bij de Kerstwebbel

Nou, ga er maar even lekker voor zitten. Als klap op de vuurpijl en als jaaruitsmijter hebben we dit keer een extra lange Webbel. Jantine Geldof Pluim hoorde onlangs over de beste kerstwinkel van 2010: Kerstkaartjesdrukkerij. Op de site kan ze haar eigen ludieke kaartjes ontwerpen en ze vervolgens bestellen. Heel handig, behalve dat bestellen dan. (11:25 min)

Een WEBBELevenis met openingstijden supermarkt
Illsutratie bij webbel

Dit keer een vergelijkend onderzoekje naar de manier waarop drie supermarktketens de (aangepaste) openingstijden tijdens de feestmaand december op hun sites vermelden. Xander Roozen (@Shuggie) zoekt de tijden van de filialen in zijn buurt en merkt dat deze niet altijd even helder zijn. Voor zijn planning bleek een vermelding van de tijden per datum informatiever dan die per dag. (5:16 min)

Een WEBBELevenis met Zorgvergelijker (Consumentenbond)
Illustratie bij Webbel

Keuze is goed. Hoe meer er te kiezen valt des te groter de vrijheid. Maar dat heeft ook zo zijn grenzen. Rob van der Haar overweegt voor het volgende jaar naar een nieuwe zorgverzekeraar over te stappen en bezoekt de Zorgvergelijker van de Consumentenbond. Hier kan hij honderden ziektekostenpolissen met elkaar vergelijken op tientallen aspecten. Maar levert zo'n stortvloed aan vergelijkingsmateriaal nu tot een betere keuze? (6:30 min)

Een WEBBELevenis met 'Cook your book'
Illustratie bij Webbel

Van atomen naar bits en van digitaal weer terug naar papier. Dat moet Kook je boek ('Cookyourbook') hebben gedacht toen ze hun dienst bedachten. Zelf je eigen kookboek samenstellen en dan laten afdrukken als een mooi hebbedingetje. Sjoerd Aben is een echte 'foodie' en maakt zo'n boekje als cadeau. Eerst maar even uitproberen. (6:23 min)

Een WEBBELevenis met Snelcursus Eerste Hulp 3/3
Webbelillustratie

Nadat Jantine Geldof Pluim zich had ingeschreven voor de snelcursus Eerste Hulp en deze had doorlopen is het moment aangebroken examen te doen. In de test moet ze blijk geven adequaat te kunnen optreden als er onverwachts een noodsituatie ontstaat. Als voorbeeld zien we hoe ze reageert als een kind in een snoepje dreigt te stikken. Maar hoe treed je met een muis in je hand doortastend op? (5:02 min)

Een WEBBELevenis met TNT KadoWereld

Je partner is binnenkort jarig en je bent op zoek naar een leuk cadeau (!). Begaan met het lot van al die TNT-postbodes besluit je het aangename met het nuttige te verenigen en bezoek je KadoWereld van TNT Post. Een extra bestelling stimuleert ten slotte de postaanvoer. Vol goede voornemens bezocht Ron Verweij (@ron_verweij) de site. Maar om nu te zeggen dat de vonken er op de site vanaf springen. (7:47 min)

Een WEBBELevenis met AV Zaanland
Illustratie bij Webbel

Een verhuizing naar een andere plaats brengt heel wat veranderingen met zich mee. Marlijn Ott (@marlijnott) verhuist binnenkort naar Zaandam en wil zich aanmelden bij de plaatselijke atletiekvereniging. Op de site van Atletiekvereniging Zaanland vindt ze alles wat ze wil weten: activiteiten, contributie en sfeer. De vereniging heeft een doelgerichte site; niets meer maar ook niets minder. (4:11 min)

Een WEBBELevenis met Snelcursus Eerste Hulp 2/3
Webbelillustratie

Na het cursusgeld te hebben betaald (1/3) kan Jantine Geldof Pluim niet wachten om met de snelcursus te beginnen. Vanzelfsprekend gaat ze eerst een beetje rondkijken. Al snel blijkt de cursus een lesboek op beeldscherm te zijn waaraan bewegend beeld en geluid zijn toegevoegd. Wel een beetje omslachtig. (8:02 min)

Een WEBBELevenis met Snelcursus Eerste Hulp 1/3
Illustratie bij Webbel

Cursussen, opleidingen of trainingen online volgen moet zijn hoogtepunt nog bereiken, maar Jantine Geldof Pluim geeft alvast een voorproefje van hoe het kan. Zo biedt het Nederlandse Rode Kruis een snelcursus EHBO aan en daar heeft Jantine wel oren naar. Maar boter bij de vis, dus eerst betalen. Met iDeal gaat dat heel eenvoudig, maar vertrouwenwekkend is het betalingsproces niet bepaald. Het proces is wel heel erg tot de essentie teruggebracht.  (5:05 min)

Een WEBBELevenis met Connexxion (2)
Illustratie bij Webbel

Een reis plannen vereist de nodige informatie die vaak online is te vinden. Van vliegtuig tot bus en tram zijn alle dienstregelingen beschikbaar. Soms zelfs met actuele vertragingsinformatie. Jantine Geldof Pluim heeft gehoord van gratis reizen op zaterdag met Connexxion. Haar bezoek aan Connexxion.nl verloopt nagenoeg gladjes. Mag ook wel eens een keer worden gezegd. (3:36 min)

Een WEBBELevenis met Uitzending gemist (2)
Webbelillustratie

Uitzendinggemist is vooral populair omdat je nu niet meer op een vaste tijdstip een televisieprogramma hoeft te bekijken ('tv-on-demand'). De site is inmiddels behoorlijk ingeburgerd en het is tijd geworden voor een grondige renovatie. Xander Roozen (@Shuggie) bezoekt de beta-versie van de vernieuwde site en wordt aangenaam verrast. Het programma en de kijkervaring staan centraal en zoeken en vinden is ook nu de lakmoesproef van zo'n inhoudrijke site. (8:04 min)

Een WEBBELevenis met Amsterdam
Illustratie bij Webbel

William van der Moolen (@WvdMoolen) rijdt niet graag door rood. Hij toont betrokkenheid bij de openbare ruimte door een kapot stoplicht dat altijd op rood staat te melden bij de gemeente. Na enige tijd te hebben gezocht op Amsterdam.nl om de melding te doen over 'straatmeubilair vult hij een meldingsformulier in. Dat lukt, maar het kan zeker veel eenvoudiger. (7:16 min)

Een WEBBELevenis met Schiphol (2)
Illustratie bij Webbel

Het lijkt dagelijkse praktijk dat je na je late vlucht uit het verre buitenland plots je koffer niet meer op de bagageband treft. Koffer weg. Met een jetlag duik je in je bed en de volgende ochtend bezoek je Schiphol.nl om de vermissing te melden. Ron Verweij (@ron_verweij) overkwam dit en vulde netjes het daarvoor bestemde formulier in. Dat dat bij de afdeling Verloren/Gevonden voorwerpen was maakte hem niet uit. Of over hoe kleine nuanceverschillen in de tekst iemand een verkeerd pad kan doen inslaan. (7:01 min)

Een WEBBELevenis met Zoover
Illustratie bij Webbel

Andermans mening is vaak een belangrijke reden iets wel of niet aan te schaffen. In de online wereld zijn er talloze sites waarop mensen hun oordeel over een produkt, dienst of ervaring delen. Jöran Aerns (@joranovski) plant een bezoek aan Londen en wil graag weten wat ervaringen zijn met hotels in deze stad. Gelukkig is daar Zoover.nl met oordelen over vakanties en andere reiservaringen op een rijtje. Alleen jammer dat Jöran door alle reclamebomen het hotelbos niet meer kan zien. (6:28 min)

Een WEBBELevenis met OV-Chipkaart/Connexxion
Illustratie bij Webbel

De invoering van de OV-chipkaart doet de vertrouwde strippenkaart verdwijnen. Behalve in Rotterdam en Amsterdam waar alleen met de OV-chipkaart moet worden gereisd kunnen reizigers elders nog beide kaarten gebruiken. Marlijn Ott (@marlijnott) reist regelmatig van Zeist naar Utrecht en vraagt zich af of er prijsverschillen bestaan tussen een reis met strip of chip. Daarvoor moet ze zowel OV-chipkaart.nl als Connexxion.nl raadplegen. Maar dan nog is het antwoord moeilijk te vinden. (7:30 min)

Een WEBBELevenis met Handschoen verloren
Illustratie bij Webbel

Tot de dagelijkse ongemakken behoort vaak het verlies van handschoen, paraplu of muts. Ging je vroeger naar het loket Gevonden Voorwerpen, nu zet je het vermiste online. Rob van der Haar durfde het wel aan de verloren handschoen van zijn zoon te melden bij Handschoen Verloren. Maar helemaal gerust is hij er niet op hoe serieus de site moet worden genomen. (5:07 min)

Een WEBBELevenis met Buro ScanBrit
Illustratie bij Webbel

Je vakantiebestemming plots moeten wijzigen is nooit leuk, maar kan gebeuren. Door onverwachte omstandigheden moet Benedict Hofhuizen snel een nieuwe bestemming vinden. Het fjordengebied in het westen van Noorwegen spreekt hem wel aan. Op BuroScanBrit.nl worden vakantiehuisjes in deze streek aangeboden. Maar als Benedict iets heeft gevonden en vervolgens wil boeken dan moet het huisje wel beschikbaar zijn. En wat doe je in de online wereld van vakanties boeken als je de beschikbaarheid ervan wilt weten? Juist... bellen! (6:38 min)

Een WEBBELevenis met Vitens
Illustratie bij Webbel

Steeds vaker kunnen we bij bedrijven adreswijzigingen online doorgeven. Een vorm van zelfservice die erg voor de hand ligt. Luc Tiemessen (@lucraak) gaat binnenkort verhuizen en wil voor zijn nieuwe woning de wateraansluiting regelen. Om klanten te stimuleren verhuisgegevens online door te geven heeft waterleidingbedrijf Vitens er zelfs een bonus van 18 euro op gezet. Snel verdiend zou je zeggen, maar dat blijkt in de praktijk vies tegen te vallen. (7:26 min)

Een WEBBELevenis met Slim op weg
Illustratie bij Webbel

Tijdens de zomervakantie heeft Rijkswaterstaat door het mindere autoverkeer de gelegenheid extra veel wegwerkzaamheden uit te voeren. In elke regio worden automobilisten geïnformeerd over de werkzaamheden aan de weg. Zo ook in de regio Arnhem-Nijmegen, waar Xander Roozen (@Shuggie) woont. Xander werd geattendeerd op Slim op weg en is benieuwd hoe hij slim alle verkeershinder kan omzeilen. Een schoolvoorbeeld van de categorie Handig-maar-net-niet. (7:37 min)

Een WEBBELevenis met NMBS (2)
Webbelillustratie

Bijna twee jaar geleden maakten we een webbel over de Belgische spoorwegen, de NMBS. Inmiddels is de site ingrijpend veranderd en Anner Tiete (@anner) deed de proef op de som de prijs van een retourkaartje van Villevoorde naar Delft te achterhalen. En dat ging prima met een bruikbare versie. Addertje onder het gras bleek pas later. Anner had zich onvermoed geregistreerd. (7:04 min)

Een WEBBELevenis met IJsselmeerziekenhuizen
Illustratie bij Webbel

Hoe lastig het kan zijn op je vraag een antwoord te vinden blijkt maar weer eens als Suzanne Hartmann zich`afvraagt of ze bij een bloedprikpost van het IJsselmeerziekenhuis gewoon naar binnen kan lopen of dat ze een afspraak moet maken. De heldere zin "Geen eindtijd betekent dat u aanwezig moet zijn op de begintijd." leidt toch tot verwarring. Openingstijden geven haar niet automatisch het juiste antwoord: JA.

Een WEBBELevenis met Kwikfit
Illustratie Webbel

Autobezitters moeten regelmatig hun wagen APK laten keuren. Daarbij wordt ook de kwaliteit van de banden gecontroleerd. William van der Moolen heeft een APK-oproep gekregen en besluit de vier banden van zijn auto te laten vervangen door de firma Kwikfit. Op de site wordt hij eenvoudig door alle keuzes geleid. Vanzelfsprekend probeert het bedrijf dan ook nog andere diensten aan te bieden. En daar zegt William niet snel nee tegen. (6:52 min)

Een WEBBELevenis met DdUX.org (#100)
Illustratie Webbel#100

We doen het niet vaak maar deze week slaan we onszelf op de borst. We publiceren een jubileumwebbel, Webbel no. 100. En dit keer leggen we DdUX.org zelf maar eens op het hakblok. Onze regelmatige e-mailzender Xander Periëns (@xperiens) hebben we gevraagd als webbelaar eens op zoek te gaan naar zijn PUX-mails van dit jaar. En zoals te verwachten bleken ook wij er niet geheel ongeschonden uit te komen.
Xander bedankt! (6:44 min)

Een WEBBELevenis met de GroenLinks-webwinkel
Illustratie bij Webbel

Deze week de laatste WEBBELevenis in de rij webwinkels van de politieke partijen: GroenLinks. Zoals vaak voorkomt heeft ook deze partij de invulling van de webwinkel uitbesteed aan derden. Gevolg is dat deze dan ook de gebruiksbeleving en de winkelervaring bepaalt. Silva Tensen bekijkt de winkel eens van binnen en wordt er niet erg warm van. Integendeel, behalve het partijlogo herinnert weinig ervan aan de verkiezingsleuze van de partij: Klaar voor de toekomst. (8:09 min)

Een WEBBELevenis met de VVD-webwinkel
Illustratie bij Webbel

Deze week bezoekt Silva Tensen de webwinkel van de VVD: de VVD-shop. Na enig rondkijken wil ze borrelprikkers en een trui bestellen en stopt ze deze in haar winkelwagentje. Een bestelformulier invullen laat ze maar even zitten, want het lijkt erop dat het alleen via een afdeling kan. Alles werkt, maar helaas heeft de oranjewinkel wel aardig wat onvolkomenheden. En dat zijn nu net van die details die bepalend zijn voor Silva’s webervaring. (7:18 min)

Een WEBBELevenis met de PvdA-webwinkel
Illustratie bij Webbel

In het kader van de verkiezingsstrijd hebben de politieke partijen baat bij veel aandacht. Een belangrijk middel daarbij is de onvermijdelijke merchandising. Silva Tensen bezoekt dit keer de webwinkel van de Partij van de Arbeid. Wetende dat de partij zo'n shop heeft kost het haar toch enige moeite deze te vinden. Maar uiteindelijk kan ze haar rode armbandjes met opschrift bestellen. Alhoewel, ook dat blijkt niet eenvoudig. (8:23 min)

Een WEBBELevenis met D'66
Ill. bij D66  webbel

In verkiezingstijd houden politieke partijen voordrachten in het land om stemmen te trekken. Met vurige betogen proberen ze de toehoorders te overtuigen. Zo is Marlijn Ott (@Marlijnott) geïnteresseerd in het publieke optreden van D'66-coryfeeën. Ze zoekt op de site van D'66 naar de agenda. Het lijkt erop dat ze zich jammergenoeg tevreden moet stellen met alleen televisieoptredens van de stemmentrekkers. (5:52 min)

Een WEBBELevenis met de CDA-webwinkel
Illustratie bij Webbel

Nu de campagnes voor de landelijke Tweede Kamerverkiezingen van start zijn gegaan probeert elke partij zo goed mogelijk voor de dag te komen. Vanzelfsprekend niet alleen met een mooi verkiezingsprogramma maar ook met het benodigde promotiemateriaal: petjes, pennen en stickers. Silva Tensen is geïnteresseerd in de webwinkel van de landelijke politieke partijen en gaat als eerste op bezoek bij die van het CDA. Wat ligt er zoal in de CDA-etalage? (7:43 min)

Een WEBBELevenis met Rijksoverheid.nl
Webbelillustratie

Een eenduidig antwoord vinden op een concrete vraag is soms lastig. Vooral als je zoekterm niet overeenkomt met wat je zoekt. Zo wilde Lammert Postma (@lammertpostma) de hoogte van de Kinderbijslag weten en bezocht de onlangs gelanceerde site van de Rijksoverheid met informatie van verschillende ministeries. Eerst maar eens door de aangeboden thema's bladeren, want het onderwerp Kindertoeslag (!) past toch bij het thema Familie, jeugd & gezin. Het duurde even voordat hij zijn terminologische verwarring inzag. Uiteindelijk vond Lammert zijn antwoord op een andere site van de overheid. (7:27 min)

Een WEBBELevenis met 2style4you
Illustratie bij Webbel

2style4you ondersteunt dames bij de inrichting van hun garderobe. Op basis van een figuuranalyse biedt de site een op maat gesneden kledingadvies. Silje Harthoorn (@SiljeHarthoorn) is wel geïnteresseerd in een dergelijk advies en is bereid alle analysegegevens te delen. Maar met een meetlat je lichaam in kaart brengen duurt wel even. Schatten kan ook. (6:08 min)

Een WEBBELevenis met de Volkskrant
Illustratie bij Webbel

Traditionele massamedia, zoals de ouderwetse krant, staan onder druk. Het internet veroorzaakt allang de nodige turbulentie voor hen. Inmiddels heeft elke zichzelf respecterende krant dus een site. Zo ook de Volkskrant. Heel mooi, maar dan de gebruikskwaliteit. Xander Roozen (@Shuggie) laat zien dat die bij deze online krant nogal laag is. Weinig ondersteunende tekstvormgeving, onbegrijpelijke gerelateerde verwijzingen en andere inhoudelijk onvolkomenheden. Kom op Volkskrant! (7:05 min)

Een WEBBELevenis met Bol.com versus Bruna.nl
Webbelillustratie Bol versus Bruna

Deze week een wat andere Webbel dan normaal. Jolanda Frankhuisen (@JolandaF) zoekt een boek over een bepaalde persoon en wil het bestellen. De sites van Bol.com en Bruna liggen voor de hand daarvoor te gebruiken en met elkaar te vergelijken. Op beide sites gaat ze op zoek naar hetzelfde boek. Na enig speurwerk vindt ze het op de ene, maar jammergenoeg niet op de andere. Wel veel interessante informatie, maar niet het boek. (5:32 min)

Een WEBBELevenis met TNT Post (3)
Illustratie bij Webbel

Bas Evers (@everbass) wil weten wat een envelop sturen naar Rusland kost. Hij probeert het antwoord te vinden door te klikken door de site van TNT Post en door de zoekfunctie daar te gebruiken. Gemartel op de 'vierkante toetsaanslag'. (6:00 min)

Een WEBBELevenis met Schiphol
Illustratie bij Webbel

Met het vliegtuig vanaf Schiphol vertrekken is mooi, maar waar parkeer je de auto. Met deze vraag zat Ruud Ruissaard, dus vanzelfsprekend bezocht hij Schiphol.nl om uit te vinden wat hem twee weken parkeren ging kosten. De luchthaven kent vele parkeermogelijkheden, maar erg helder bleek het onderscheid ertussen niet te zijn. Uiteindelijk haakte Ruud af bij de omvangrijke en ondoorzichtige parkeerinformatie. Jammer, want het staat er allemaal wel. (6:40 min)

LET OP: Het storende signaal zit in de video. U wordt niet gebeld.

Een WEBBELevenis met de Slegte
Illustratie bij Webbel

Ondanks de ontlezing zijn tweedehands boeken nog steeds populair. Boeken die niet meer nieuw worden geleverd kun je vaak nog wel als occasion kopen. De firma de Slegte is dé boekenwinkel voor uitgeversoverschotten en doorverkoop van (tweedehands) boeken. Enige tijd geleden kocht Jöran Aerns er een boek en hoorde dat het winkelaanbod ook online beschikbaar was. Weer een mooi schoolvoorbeeld van een zoek- en vindervaring in een enorm aanbod. (3:07 min)

Een WEBBELevenis met Yunomi
Yunomi Webbelillustratie

Een online gemeenschap voor werkende vrouwen kent een enorme achterban. Op allerlei manieren kunnen zij via zo'n 'community' contacten leggen en zich profileren. Natasha Vallentgoed (werkende vrouw en moeder van een drieling) werd ooit als Vrouw van de Dag in het zonnetje gezet op Yunomi ('You-Know-Me'). Met gepaste trots zoekt ze haar interview en kiest terloops nog even een receptje voor het avondeten. (4:56 min)

Een WEBBELevenis met Kieskompas (2)
Illustratie bij Webbel

Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen moet elke kiesgerechtigde weer bepalen waarop te stemmen. In deze turbulente tijden is dat geen sinecure. Maar gelukkig biedt Kieskompas hulp. Jantine Geldof Pluim laat zich leiden door dertig uitspraken over gemeentelijke onderwerpen als hondepoep, parkeerellende en cameratoezicht. Maar het stemadvies voor haar blijft lastig te interpreteren. Op gevoel zelf kiezen dan maar? (6:34 min)

Een WEBBELevenis met FC Utrecht
Illustratie bij Webbel

De meeste ouders kopen graag kaartjes voor een thuiswedstrijd van de favoriete voetbalclub van hun zoon of dochter. De zoon van Marlijn Ott is groot fan van FC Utrecht en wat ligt er dan meer voor de hand als verrassing even twee kaartjes online te bestellen op FC Utrecht.nl. Dat kan natuurlijk maar voor Marlijn heeft het wat meer voeten in de aarde dan ze aanvankelijk aannam. (6:11 min)

Een WEBBELevenis met OV Chipkaart
Illustratie bij webbel

De iPad van Apple is nog nauwelijks uit de oven of anderen maken er al grote sier mee. Zo probeert OV Chipkaart studenten te verleiden een kaart aan te vragen door hen de iPad-worst voor te houden. "Schrijf je in en maak kans op een iPad!" is het motto. Jeroen Elstgeest laat zich dat geen twee keer zeggen en snelt naar de site om zich in te schrijven. (6:33 min)

Een WEBBELevenis met Museumtickets
Illustratie bij Webbel

Online een kaartje voor bioscoop, festival of museum kopen is inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Maarten Vos wil met dochter naar Museum Naturalis in Leiden en komt op Museumtickets.nl terecht. En wat zou hij daar nu kunnen doen? Al snel blijkt het een site voor buitenlanders die een prettige online ervaring moeten krijgen van Nederland Museumland. Maar dat valt behoorlijk tegen. (5:18 min)

Een WEBBELevenis met KNSB
Illustratie KNSB

Tijdens het Hollandse winterweer is schaatsen op natuurijs voor menigeen een hoogtepunt. Zonder toezicht is dat niet zonder gevaar. De KNSB keurt dan ook vooraf het ijs en na goedbevinden kan iedereen een tocht maken. Heleen Boland wil graag weten waar ze op natuurijs kan schaatsen en raadpleegt KNSB.nl. Maar wat is natuurijs voor de KNSB? (5:00 min)

Een WEBBELevenis met Uitzending gemist (1)
Illustratie bij Webbel

Meer en meer kijkt men televisieprogramma's buiten de reguliere uitzendtijden. De site uitzendinggemist.nl speelt daarin een belangrijke rol. Jacomien Kodde gaat op zoek naar een documentaire die enkele weken geleden is vertoond. Een schoolvoorbeeld van de zoekinspanningen om het juiste beeldmateriaal terug te vinden in het archief. (4:54 min)

Een WEBBELevenis met Polifeeds
Illustratie bij Webbel

RSS, blogs en Twitter helpen de webgebruiker om de overdaad aan informatie hanteerbaar te maken. Bas Evers (@everbass) hoorde onlangs van Polifeeds.nl dat politieke maatwerkinformatie zou leveren. Hij gaf zijn specifieke interesse op, maar de resultaten waren (nog) teleurstellend. (4:50 min)

Een WEBBELevenis met EropUit
Illustratie bij Webbel

De Nederlandse Spoorwegen bevordert het reizen per trein met allerlei uitstapjes en museumbezoeken op een rijtje te zetten. Op EropUit.nl kan iedereen zien wat er zoal te doen is en de bijbehorende (trein)reis plannen. Mark Westbeek wil met zijn gezin naar het Leidse museum Naturalis en bladert eens door de site. Maar waar staat alles precies? (7:26 min)

Een WEBBELevenis met NOS
Illustratie bij Webbel

De publieke omroep heeft onlangs een vernieuwde site (NOS.nl) gelanceerd. De nadruk in het nieuwe ontwerp ligt op het ontsluiten van meer dan vijftigduizend video- en audiofragmenten, op meer participatie van bezoekers en op het hippe multimediaverhalen vertellen. Een heleboel ambities dus. Maar de site bevat ook gewoon Nieuws. Jöran Aerns is altijd gespitst op nieuws en gaat eens op onderzoek uit. Met enkele stijlbreuken hier en daar. (6:49 min)

Een WEBBELevenis met Vereniging Eigen Huis
VEH illustratie

Een huis kopen of verkopen is geen sinecure. Er komt veel bij kijken en niet iedereen is even bekend met alle facetten van deze materie. De Vereniging Eigen Huis (veh.nl) biedt veel informatie voor het publiek en haar leden. Barbara Werdmuller (@barbiew) laat zien of de verenigingssite de belangrijkste vragen kan beantwoorden. De antwoorden zijn er, maar erg opgewonden wordt ze er niet van. (9:04 min)

Een WEBBELevenis met De Gouden Loekie
Illustratie Gouden Loekie

De verkiezing van de STER Gouden Loekie is hét evenement voor televisiecommercials. En zoals dat hoort is er natuurlijk de met veel heisa omgeven stemming door het TV-publiek. Marlijn Ott hoorde dat ze op een aantal uitverkoren reclamefilmpjes kan stemmen en bezoekt de bijbehorende site. Leuk bekende commercials terug te zien en dan te kiezen. Maar verder valt er niet veel te beleven. (6:10 min)

Een WEBBELevenis met Oxfam Novib
Illustratie ON

December is een feestelijke maand. En met alle festiviteiten worden heel wat cadeautjes uitgewisseld. Als maatschappelijk bewust burger zoekt Jantine Geldof Pluim naar een passend presentje voor haar familie. De site van Oxfam Novib lijkt haar de goede plek een verantwoorde aanschaf te doen. En zoals te verwachten heeft de site ook een webwinkel. Meerdere zelfs, maar wel met apart afrekenen. (4:00 min)

Een WEBBELevenis met Website van het jaar
Ilustratie bij Webbel#76

Tijdens de laatste maanden van het jaar vinden vele verkiezingen plaats in het kader van "(...) van het jaar". Ook dit jaar is er dan ook de verkiezing van de beste en populairste Nederlandse site. Op websitevanhetjaar.nl zijn tientallen sites in diverse categorieën genomineerd. Bas Evers wil graag één van zijn favoriete sites nomineren en daarop zijn stem uitbrengen. Maar dat verloopt niet erg soepeltjes. (6:33 min)

Een WEBBELevenis met IDFA
Illustratie bij webbel

Donderdag 19 november a.s. opent het internationaal vermaarde documentaire filmfestival IDFA. Vele filmliefhebbers komen naar Amsterdam en nemen deel aan tientallen activiteiten en voorstellingen. Als filmliefhebber is ook Xander Roozen geïnteresseerd in het programma van dit jaar en bezoekt IDFA.nl om zijn keuze te maken. Het blijkt een hele opgave de honderden documentaires op aangename wijze toegankelijk te maken, maar Xander is zeker positief over hoe het IDFA dat heeft gedaan. (7:31 min)

Een WEBBELevenis met Griep Check
Illustratie bij GriepCheck

De Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A H1N1) houdt menigeen in bed. Voel je een griepje opkomen dan wil je graag weten wat je moet doen. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap heeft voor het publiek de Griep Check ter beschikking gesteld om zelf te controleren hoe men er voor staat. Silva Tensen voelt zich niet 100% en gaat maar eens kijken. Erg veel helpt het haar niet. (6:44 min)

Een WEBBELevenis met Datumprikker
Illustratie bij Webbel

Hoeveel moeite kost het niet met meerdere personen een gemeenschappelijke afspraak te maken. Gelukkig gaat dat online een stuk makkelijker dan met de papieren agenda's naast elkaar leggen. Jantine Geldof Pluim maakt voor dergelijke afspraken graag gebruik van Datumprikker.nl. De site schittert door eenvoud en binnen enkele minuten staan de afspraken geboekt. Een onmisbaar hulpmiddel voor Jantine. (4:36 min)

Een WEBBELevenis met Barend & Van Dorp
Illustratie webbel BVD

Het Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum dat de Nederlandse radio- en televisiegeschiedenis beheert maakt steeds meer gebruik van online mogelijkheden. Een aardig voorbeeld is de publikatie van de spraakmakende televisiegesprekken van Frits Barend en Henk van Dorp. Xander Roozen ontdekte dat de afleveringen Barend & Van Dorp nog steeds de moeite van het bekijken waard zijn en laat zien hoe door honderden afleveringen te zoeken. (10:20 min)

Een WEBBELevenis met Hogenboom
Illustratie Hogenboom Webbel

In deze 70ste Webbel gaat Jacorine Valk op zoek naar een passend vakantiehuisje voor maar liefst 10 personen. Dat is even zoeken. Uiteindelijk vindt ze een passend huisje bij Hogenboom Vakantieparken. Maar dan blijkt dat betrouwbaarheid van informatie wel een erg essentieel onderdeel is van een goede site. Hoe mooi of aantrekkelijk het er allemaal ook uitziet of hoe bruikbaar de functies ook mogen zijn. Gelukkig kunnen klanten er hun zegje over doen. (5:40 min)

Een WEBBELevenis met Bel-me-niet
Illustratie Webbel Belmeniet

Iedereen kent de ergernis als rond etenstijd telefonische colporteurs je iets proberen aan te smeren. Het enthousiasme is groot nu per 1 oktober j.l. regels voor hen strenger zijn geworden. Je kunt je beschermen tegen deze ongewenste telefoontjes met een aanmelding bij Bel-me-niet. Jolanda Frankhuisen neemt de proef op de som en meldt zich aan. Ondanks dat de site door het succes inmiddels vaak onbereikbaar is blijkt haar reis door registers, filters en formulieren met 'wizards' en andere magie niet even duidelijk. (6:35 min)

Een WEBBELevenis met LookingForBooking
Illustratie bij Webbel

Zoeken en boeken van hotels of vakantiehuisjes is een arbeidsintensieve bezigheid. Gelukkig zijn er verzamelwebsites met een geïntegreerd aanbod. Heleen Boland zoekt een hotelkamer in Limburg voor één overnachting. De site LookingforBooking zal haar zeker moeten helpen in het zeer uitgebreide aanbod. (6:05 min)

Een WEBBELevenis met VPRO
Illustratie Webbel VPRO

Citaat: "De VPRO wil verbazen, verwonderen, kwaad maken, informeren, ontroeren, tot nadenken stemmen, laten lachen en relativeren." Onlangs vernieuwde de omroep haar website en dus is de verwachting gerechtvaardigd dat de gebruikservaring van de site vergelijkbare VPRO-kwaliteiten kent. Ruud Ruissaard gaat op zoek naar uitzendingen van de VPRO-serie Toren C. Behalve de onvermijdelijke reclame zitten allerlei technische onvolkomenheden zijn kijkplezier behoorlijk in de weg. (5:45 min)

Een WEBBELevenis met LeasePlan
Illustratie WEBBEL

Stel, je hebt een leaseauto en het is tijd voor een onderhoudsbeurt. In haar strategie zich klantvriendelijker op te stellen heeft de maatschappij een haal&breng-service bedacht voor een garage naar voorkeur. Wat is er dan niet voor de hand liggender dan je kenteken en garage op te geven en het is geregeld. Dat dacht Rogier Moens ook toen hij deze service van LeasePlan wilde gebruiken. Maar alleen een kenteken en een voorkeursgarage opgeven bleken niet te volstaan. (7:30 min)

Een WEBBELevenis met Mijngemak
Illustratie bij de Webbel

Volgens Mijngemak.nl is er een ideale manier snel in contact te komen met vele helpende handen. Geen tijd of onbekwaam? De bemiddelingsservice exclusief (en gratis) voor klanten van zorgverzekeraars regelt alle vakkundige hulp. Dat klinkt mooi dacht Silva Tensen en ging eens rondkijken. (6:30 min)

Een WEBBELevenis met SIRE

De publieke zaak is een groot goed en SIRE zorgt ervoor dat we dat allemaal weten. In een promotiecampagne stelt deze stichting asociaal gedrag aan de kaart onder het motto "We zijn allemaal wel eens (onbewust) asociaal". Met een soort Viva-test kan iedereen bepalen hoe onbewust asociaal men zelf eigenlijk is. Jöran Aerns doet de zelftest en krijgt een stortvloed van feitjes, niemandalletjes en weetjes over zich heen. Oppervlakkigheid troef, maar leuk gedaan. (5:30 min)

Een WEBBELevenis met Eigen-wijze duikreizen
Illustratie Webbel

Stel je besluit je vakantie in te vullen met een duikreis naar Egypte. Wat zou je zoal willen weten? Wat zijn de mooiste duikplekken van het land en hoe zien die eruit? Welke faciliteiten zijn daar aanwezig en hoe betrouwbaar zijn ze? Welke ervaringen heeft men met de lokaties? Voor de hand liggende vragen waarop Heleen Boland antwoord wil. Op een gespecialiseerde site (ewdr.com) zoekt ze antwoorden en inspiratie. De feitelijke antwoorden vindt ze na enig zoeken, maar echt inspirerend is het allemaal niet. (6:10 min)

Een WEBBELevenis met Hi Society
Illustratie bij Webbel

Op de markt van mobiele telefoons is de concurrentie zwaar en aanbieders stunten dus met (abonnements-)prijzen. Voor consumenten is het aantrekkelijk regelmatig even bij hen rond te snuffelen als hun abonnement afloopt. Zo gaat Luc Tiemessen op bezoek bij Hi Society (hi.nl) voor een nieuw 'Hi Sim-only'. Op de site worden allerlei varianten hiervan aangeboden, maar echt heel veel wijzer wordt Luc er niet van. (6:20 min)

Een WEBBELevenis met Hyves (2)
Illustratie bij Webbel

Naar verluidt heeft het sociale netwerk Hyves.nl onlangs een belangrijk herontwerp van de gebruikservaring ondergaan. Geen opgetuigde kerstboom meer maar een goed onderhouden denneboom zullen we maar zeggen. Een mooie aanleiding voor Arjanne de Wolf de site weer eens te bezoeken en te genieten van alle verbeteringen, uitbreidingen en positieve verrassingen. Via de site zoekt ze contact met een vriendin en stuurt ze haar simpelweg een berichtje. Althans, dat hoopt ze. (6:08 min)

6 Juli 2009: Een opmerkzame bezoekster meldde dat het herontwerp niet voor gewone mensen beschikbaar is. Alleen nog voor gouden leden.

Een WEBBELevenis met TNT Post (2)
Illustratie bij Webbel

Een welbekend ongemak is een brief willen posten maar niet weten waar de dichtstbijzijnde brievenbus staat. Gelukkig heeft TNT Post op de site de mogelijkheid de locatie van elke brievenbus snel te vinden. Jacorine Valk wil bij haar werk in de buurt een brief posten. Helaas kent ze de postcode van haar werk niet uit het hoofd. De zoekfunctie naar TNT-brievenbussen werkt aan de hand van een adres, maar iets minder soepeltjes naar blijkt. (5:32 min)

Een WEBBELevenis met AllergieRadar
Illustratie bij Webbel

Veel mensen hebben een allergie. De combinatie van nauwelijks wind en pollen is voor menigeen reden genoeg binnen te blijven. Golfliefhebber Jaap Lous heeft regelmatig last van hooikoorts en wil voor a.s. zondag weten wat de verwachting van het Pollenalarm is. Hij verwacht dat de AllergieRadar hem daarbij kan helpen. Maar de interpretatie van de radarinformatie blijkt lastig. (5:50 min)

Excuses voor de matige geluidskwaliteit.

Een WEBBELevenis met Cinema.nl (2/2)
Illustratie CinemaNL2

Net als in het eerste deel gaat filmliefhebber Xander Roozen naar Cinema.nl voor filminformatie. Dit keer om te achterhalen welke films er zoal op de televisie worden uitgezonden. Op de site zijn films in elke categorie te vinden. Je kunt een e-mailbericht ontvangen als er van een bepaalde categorie weer een film op de buis komt. In principe een erg handige functie, maar in de praktijk een beetje omslachtig uitgevoerd. (8:10 min)

Een WEBBELevenis met Toyota
Illustratie bij Webbel

Met de introductie van de sloopregeling neemt de vraag naar 'nieuwe' occasions toe. De markt van gebruikte personenwagens is dan ook enorm. Maar hoe vind je nu een geschikte? Jantineke van Helden gaat bij Toyota.nl op zoek naar een kandidaat. Door de wirwar van zoekmogelijkheden (van transmissie, via cruisecontrole tot sperdifferentiatie) baant ze zich een weg naar haar keuze. (7:08 min)

Een WEBBELevenis met in-ears
Illustratie bij Webbel

Als je een site bezoekt verwacht je dat je vindt wat je zoekt. Voor consumenten is dat al snel de prijs van een product of dienst. Muzikant Leon Coolegem gaat op bezoek bij een leverancier van professionele oordopjes. Hij hoopt daar hun prijs te vinden, maar jammer genoeg blijkt dat de aanbieder reden heeft de online prijs geheim te houden. Leon blijft teleurgesteld achter. (6:00 min)

Een WEBBELevenis met UvA
Illustratie UvA-webbel

Gebruikersbehoeften zijn niet altijd voorspelbaar. Zo kan een bericht op de ene mensen naar de andere site brengen. Bas Evers las op een nieuwtjessite over een interessant taalkundig onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam en ging bij de UvA-site op zoek naar het betreffende onderzoek. Handmatig bladeren en machinaal zoeken leverden hem daar niks op. Via Google bleek de informatie er toch te vinden. (5:20 min)

Een WEBBELevenis met NS Hispeed
Illsutratie bij Webbel

Nederland is een klein landje. Reizend per trein ben je snel de grens over en dan is je kaartje ongeldig. Maar niet getreurd, de NS heeft een online boekingsmogelijkheid voor internationale kaartjes: NS Hispeed. Rogier Moens neemt de proef op de som en boekt een retourkaartje naar Antwerpen. Dan blijkt dat de aansluiting van nationale naar internationale treinkaartjes enkele problemen met zich meebrengt. (7:00 min)

Een WEBBELevenis met BuZa
Illustratie Webbel BuZa

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) geeft reisadviezen naar het buitenland in verschillende gradaties. Jantine Geldof Pluim vertrekt binnenkort naar Nigeria en wil weten wat het ministerie haar adviseert. Een bezoek aan de site van het ministerie moet haar verder helpen. En dat lukt, min of meer. (5:12 min)

Een WEBBELevenis met Wehkamp
Wehkamp door Thlia Keren

De site van Wehkamp is al tweemaal bekroond met de Nederlandse bruikbaarheidsprijs. Ook dit jaar is de site weer genomineerd voor de prijs. Een mooie gelegenheid Thalia Keren te vragen een leuk rokje voor op het werk uit te zoeken en te bestellen. Maar Thalia wil wel eerst weten of ze de bestelling gewoon terug kan sturen als het rokje haar niet past. Dat blijkt te kunnen, maar wel even zoeken. (6:10 min)

Een WEBBELevenis met Your World
Illustratie bij Webbel

Rotterdam is dit jaar jongerenhoofdstad van Europa. Talloze festiviteiten en evenementen worden voor hen georganiseerd. Ook Paul Valk (inwoner van Rotterdam en zich jong voelend) is geïnteresseerd en bezoekt de promotiesite Your09.nl. Na enig geblader komt hij er achter dat hij niet tot de doelgroep van de jongeren behoort. Hij is inmiddels volwassen. (7:15 min)

Een WEBBELevenis met Happy Home
Illustratie bij Webbel

De tijd van de vakantieplanning is weer aangebroken. Ondanks het slinkende aantal bakstenen reisbureaus neemt het aantal sites voor vakantieboekingen toe. Een huisje huren in het buitenland is wat Maarten Vos voor ogen staat. Nu eens niet in het obligate Frankrijk maar dit keer naar Oost-Europa (Slovenië). Een vakantiegebied in opkomst zou je denken. Jammergenoeg wordt het toch weer Frankrijk. (6:27 min)

Een WEBBELevenis met Cinema.nl (1/2)
Illustratie bij Webbel

In het weekend even een bioscoopje pikken of lekker op de bank een beetje 'cocoonen' met een leuke of spannende film op de televisie is een favoriete vrijetijdsbesteding. Cinema.nl (een gezamenlijk project van de Volkskrant en de VPRO) helpt bezoekers niet alleen een film te kiezen maar regelt ook de boeking van de bioscoopkaartjes. Xander Roozen kiest een leuke film en boekt zijn kaartjes. Maar frictieloos verloopt dat niet helemaal. (6:34 min)

Een WEBBELevenis met Buurtleven
Illustratie bij webbel

Wat er in je buurt speelt en wat er zoal is te doen is handig te weten. Is je buurt levendig of niet? William van der Moolen bezoekt de site Buurtleven.nl en grasduint eens door alle activiteiten, evenementen en wetenswaardigheden van zijn buurt. Jammergenoeg is het buurtleven voor hem niet altijd even interessant en relevant. (6:21 min)

Excuses voor de suboptimale opnamekwaliteit.

Een WEBBELevenis met Bol.com
Illustratie Webbel Bol.com

In het kader van een positieve webbelevenis mag Bol.com wel eens worden genoemd. Het wordt tijd om het schoolvoorbeeld van een gebruikservaring eens te testen op haar echte waarde. Zijn ze bij Bol.com in staat het simpel te houden? Gerjan Boer wil een boek bestellen voor zijn werk. Hij vindt het, bestelt het en komt tot de ontdekking dat een kind de was kan doen. En dat Bol zelfs boeken aflevert met betaling via acceptgirokaart. Een staaltje van vertrouwen in de consument. (4:50 min)

Een WEBBELevenis met MADD
Illustratie bij Webbel

Onder de titel 'Make A Difference Day' organiseert het vrijwilligerswerk op 20 en 21 maart a.s. een grootse promotiecampagne. Er komen tienduizenden mensen in actie, aldus de site. Mark Westbeek zet zijn beste beentje voor en wil graag een klusje doen. Maar een clubhuis verven, hokken in een asiel uitmesten of een verwendag voor bewoners van een verzorgingshuis organiseren liggen hem wat minder. In andermans huis een beetje timmeren wel. (7:15 min)

Een WEBBELevenis met Kieskeurig
Illustratie bij WEBBEL

De aanschaf van apparaten en dergelijke is door de enorme variëteit van het aanbod geen sinecure geworden. Gelukkig zijn er sites die daarbij helpen, zoals Kieskeurig.nl. Andre Haveman wil een nieuwe digitale fotocamera kopen en zoekt ondersteuning bij de site. Door het enorme aanbod op de site lijkt ook die hulp niet altijd even makkelijk. (6:45 min)

Een WEBBELevenis met Hyves (1)
Illustratie bij Webbel

Hyves is voor velen de populairste website van Nederland. De site is een schoolvoorbeeld van wat het sociale web kan inhouden. Dagelijks maken honderdduizenden er gebruik van. Arjanne de Wolf heeft zich enige tijd geleden als Hyvist aangemeld, maar is geen intensief gebruikster. Ze wil via de site met een geëmigreerde vriendin in contact komen. (7:02 min)

Deze webbel is ook beschikbaar in een verkleinde versie.

Een WEBBELevenis met Check je kruidenrekje
Illustratie bij Webbel

De culinaire belangstelling is in Nederland groeiende en het aantal Michelinsterren is nog nooit zo groot geweest. Menigeen experimenteert met nieuwe gerechten en probeert onbekende keukens uit. Zo heeft Marlijn Ott de Marokkaanse keuken ontdekt en wil eens kijken of ze de daarvoor benodigde kruiden heeft. Onlangs hoorde ze iets over een site gewijd aan kruiden en dat leek haar een mooi hulpmiddel. (5:30 min)

Een WEBBELevenis met Online
Illustratie bij Webbel

Als je verhuist of je huisinfrastructuur wilt verbeteren ben je op zoek naar het internetabonnement dat het beste bij je past. Vele aanbieders laten je via hun site kiezen tussen van alles en nog wat. Thamar Swart heeft onlangs haar nieuwe woning betrokken en gaat bij de firma Online (voorheen Orange) eens kijken wat deze te bieden heeft. Recht toe, recht aan. (5:30 min)

Een WEBBELevenis met Noodpakket
Illustratie bij Webbel Noodpakket

Onlangs besteedde TV-programmamaker Raoul Heertje aandacht aan een reclamecampagne van de Rijksoverheid waarin het belang van een noodpakket bij rampen onder de publieke aandacht moest worden gebracht. Raoul wond zich nogal op over de aanspreektoon van een bijbehorend spel. Bas Evers wilde dit zelf wel eens meemaken. (7:40 min)

Een WEBBELevenis met Eruit door de ruit!
Eruit Door De Ruit

Verkeersveiligheid is een groot goed. En in dit waterrijke landje hoort daar ook 'Auto te water!' bij. Een aantal organisaties heeft de handen ineen geslagen en is een campagne gestart: Eruit door de ruit! In de campagne wordt iedereen aangemoedigd een autohamer aan te schaffen. Goed voor de veiligheid én de omzet. Joran Aerns hoorde een radiocommercial van de campagne en ging eens op de bijbehorende site kijken. Een goed voorbereid mens telt immers voor twee. (6:00 min)

Een WEBBELevenis met Bibliotheek Nijmegen
WEBBEL Bibliotheek Nijmegen

Bibliotheken zijn allang niet meer de plek waar je boeken kunt lenen. Ook kranten, tijdschriften en digitale media zijn er te kust en te keur. En via de site van de bibliotheek kun je verlengen, reserveren en zien wat beschikbaar is. Deze instellingen gaan steeds verder in hun online dienstverlening. Xander Roozen zoekt een documentaire over zijn favoriete zanger en zoekt op de site van de bieb. Handig? (6:36 min)

Een WEBBELevenis met Connexxion (1)
Ill. Webbel Connexxion

Met de ouderdom komen de gebreken. Ouderen zijn veelal minder mobiel en kunnen moeilijker ergens komen. Gelukkig zijn er de diensten van vervoersbedrijf Connexxion die hen met hun taxi's naar supermarkt, dokter of kinderen vervoert. De moeder van Jaap Lous zou best met zo'n taxi willen reizen. Jaap gaat eens kijken wat de mogelijkheden zijn. (5:53 min)

Een WEBBELevenis met vanAnaarBeter
Van A Naar Beter

Menig automobilist heeft last van onderhoudswerkzaamheden aan de snelweg. Opstoppingen, files en omleidingen zijn aan de orde van de dag. Rijkswaterstaat probeert het leed enigszins te verzachten door aan gedegen informatievoorziening te doen. VanAnaarBeter informeert weggebruikers over de laatste stand van zaken op de weg. Mike Alders zag tijdens zijn ochtendrit naar het werk dat er de komende weken ernstige verkeershinder op de A1 door werkzaamheden te verwachten valt. Hij besloot de site maar eens te bezoeken voor meer informatie hierover. (6:03 min)

Een WEBBELevenis met KiKa
Geef nu aan Kika 8118!

Dit jaar werd Kika ('Kinderen Kankervrij') uitgeroepen tot de beste en populairste non-commerciële site. Op allerlei manieren ondersteunt de site fondswervingsacties voor het goede doel. Heleen Boland raakte geïnteresseerd in de activiteiten van de stichting. Maar vooral een actie van haar collega deed haar besluiten de site eens te gaan bekijken. (6:29 min)

Een WEBBELevenis met de Kon. Luchtmacht
Logo BaseX

Een ontwerp voor een bruikbare, zinvolle en aantrekkelijke gebruiksbeleving is gericht op iemands ervaring. Ervaringen worden meestal bepaald door leeftijd, achtergrond en interesses. Maar hoe stem je structuur, vorm, inhoud en interactie af op persoonlijke kenmerken? Steven Schillemans laat zien hoe de Koninklijke Luchtmacht jongeren probeert te interesseren. En dat op een manier, in een taal en op een toon die hen aanspreekt. Kosten noch moeite worden gespaard. (6:32 min)

Een WEBBELevenis met Het Concertgebouw
Het Concertgebouw 's nachts

De website van het Concertgebouw is het uithangbord van deze muziektempel. Het uitgebreide programma voor de komende maanden met concerten, recitals en andere optredens bevat profielen van uitvoerenden, toegangsprijzen en aanvangstijden. Jantine Geldof Pluim houdt van muziek en boekt dan ook regelmatig kaartjes via de site. Ze ziet welke stoelen nog beschikbaar zijn en wat ze kosten. En dan boekt en betaalt Jantine. Zo makkelijk is het. (6:09 min)

Een WEBBELevenis met Kieskompas (1)
Afbbelding Kieskompas

Verkiezingen zijn een recht. Maar met alle mogelijkheden is het niet altijd even makkelijk kiezen. Gelukkig bieden websites uitkomst. Zo ook tijdens de waterschapsverkiezingen 2008. Kieskompas helpt kiezers aan de hand van vragen een afgewogen keuze te maken. Dat dacht ook William van der Moolen toen hij Kieskompas gebruikte. Maar ja, is het wel de juiste na beantwoording van alle vragen? (4:08 min)


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: