Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2010 Januari 25 PUX-mail: Crime

PUX-mail: Crime

Redactie, 25-01-2010

From: xander.periens@gmail.com
To: crime
Subject: Suggesties
Date: 24 januari 2010

Geachte Crime.nl,

Mijn zoon Didus heeft eindelijk de smaak van het lezen te pakken. Als ex-leraar Duits vind ik het jammer dat hij alleen maar Nederlandse boeken leest, maar we blijken allebei wel gegrepen te zijn door boeken die spannend zijn. Thrillers, detectives en andere Krimi's: we zijn dol op speurwerk. En dat vind ik ook zo aantrekkelijk aan uw webseite!

Ik kwam er gisteren, op zoek naar een geschikt boek voor Didus. Als kind was ik helemaal in de ban van het boek Pim Pandoer en de schrik van de Imbosch van Carel Beeke, u kent het vast wel. Ik wilde meer weten over Pandoer en Beeke en kwam zodoende op uw webseite (crime.nl), een overzicht van nederlandstalige misdaadauteurs.

crime01

Een zwarte webseite, viel me op. Ja, dat hoort natuurlijk bij de misdaad. Ook al zegt het bekende Duitse spreekwoord "Der Teufel ist nie so schwarz, wie man ihn malt."

Ik zie dat er drie auteurs nieuw zijn toegevoegd. Hun namen zijn oranje gekleurd. Dat is een goed idee de schrijversnamen extra te laten opvallen. Het is immers een overzicht van schrijvers.

crime02

Meer naar onderen op de pagina zie ik dat u dat ook gedaan heeft met de namen van Bavo Dhooge en Charles den Tex.

crime03

Ik heb wel eens een boek gelezen van Den Tex. Eens kijken wat er voor nieuws is over deze auteur.

crime04

Het blijkt een tekstje dat volop aanleiding geeft tot speurwerk. Er staat:

"De Nederlandse thrillerauteur Charles den Tex zal op verzoek van het CPNB het geschenkboek voor Juni – Maand van het Spannende Boek 2010 schrijven. 'Het is nog nooit eerder voorgekomen dat twee jaar achter elkaar een Nederlandse auteur het Geschenkboek schrijft."

Wordt het Geschenkboek dan het ene jaar geschreven door een Nederlandse, en het andere jaar door een buitenlandse auteur? Of bedoelt u hier eigenlijk te zeggen dat er wel eens een buitenlandse auteur is geweest die tweemaal achter elkaar het Geschenkboek heeft geschreven, maar dat er nog nooit een Nederlandse auteur is die het zo ver geschopt heeft? En Den Tex nu dus wel?

Misschien kan uw volgende zin duidelijkheid scheppen. Maar helaas, ik raak in nog grotere verwarring. "Maar nadat Esther Verhoef vorig jaar 'Erken mij' schreef is het nu dus de beurt aan Charles den Tex."

Wacht even. Vorig jaar was het dus Esther Verhoef. En dit jaar Den Tex. Dan komt het dus inderdaad niet voor dat tweemaal achter elkaar eenzelfde auteur het Geschenkboek schrijft. Toch? Waarom begint u er dan over! Of is dat wat ze in misdaadauteurskringen noemen een 'onverwachte wending'?

Links op de startpagina verwacht ik een menu waarmee uw encyclopedie ontsloten wordt. Handig ingedeeld in categoriën, of op alfabet voor mijn part. Er staat boven: 'Alle gegevens over nieuwe en oude schrijvers van het spannende boek'.

crime05

Het menu vind ik raar ingedeeld. De Slegte, Thomas Roosenboom, Selexyz, Thrillers bestellen... O wacht eens even, dit is het menu niet! Dit zijn Google ads! Beetje verwarrend dat u die aan de linkerkant heeft geplaatst. Alsof deze dingen het belangrijkste van uw webseite zijn.

Ach so, nu zie ik het: het menu staat bovenaan de pagina. In bescheiden witte lettertjes uitgevoerd, zodat het niet zo erg opvalt. Een 'stil' menu, zoals je ook 'stille' rechercheurs hebt.

Crime06

Het bevat de menu's Auteurs, GNM, Prijzen, Crimelinks, Zoeken, Dossiers, Quiz en Contact. O wacht even, als ik met de cursor over het woord 'auteurs' ga, wordt het oranje. Dus dat betekent dat ik er op kan klikken, denk ik. Dat was ik al van plan. Daar gaat 'ie.

crime07

Pfoei, wat een stralend wit scherm ineens, na al dat gestaar in het duister. En inderdaad, het kostte wat speurwerk (maar dat vinden wij liefhebbers van misdaadboeken alleen maar leuk), daar is ie dan: de alfabetische lijst.

Ik zie een aantal Belgische vlaggetjes. Dat zullen wel geen Nederlandse schrijvers zijn. Inderdaad, helemaal bovenaan de pagina staat bij het vlaggetje 'Vlaams auteur (overigen zijn Nederlands)'.

Voor mensen die op zoek zijn naar Belgische auteurs is dat best handig. Wat nou filters, pulldownmenu's, of andere zaken die het zoeken makkelijker maken. Speuren wil ik, en speuren zal ik!

Mijn oog valt op de naam van Herman Brusselmans, een van mijn favoriete hedendaagse schrijvers. Ik wist niet dat hij ook thrillers schreef. En, nu we het er over hebben, sinds wanneer is Brusselmans geen Vlaming meer?

crime08

Even klikken.

Crime09

Geboeid begin ik te lezen. Alleen: echt handig leest het niet, zo'n nauwelijks opgemaakte tekst over de hele breedte van het scherm. Gelukkig dat boekpagina's niet zo breed zijn, anders zou er een stuk minder gelezen worden (en zouden alle boekenkasten op de wereld 25 centimeter dieper moeten zijn, maar dit terzijde).

Ik ga terug naar de lijst met auteurs en scroll verder. Ha, wat een toepasselijke naam! C de Dood.

Crime09

Zou dat geen pseudoniem zijn?

Crime11

Nee, zo te zien niet. Wel een magere toelichting. Arme C. de Dood! Als enige is geboekstaafd dat uw boeken, volgens ene Cor Docter, 'slechts raakvlakken hebben met de thriller'. Maar wie is die Cor Docter dan? Dat staat er niet bij.

Even in de alfabetische lijst kijken. Ja, daar staat hij dan weer wel.

Crime12

Uit de toelichting begrijp ik dat hij een standaardwerk heeft geschreven. Wel jammer dat ik zoveel moet klikken om dat te weten te komen.

Crime13

Al met al nog geen spoor van Carel Beeke. Ik werp nog eens een blik op uw menu, bovenaan de pagina. Zijn er, behalve de alfabetische lijst van scribenten, nog meer onderdelen van uw seite die me kunnen helpen? Wat zou bijvoorbeeld 'GNM' zijn?

Crime14

Opnieuw een mysterieus element op uw seite. Spannend!

Crime15

Aha! Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs! Net als het Genootschap van Ex-Leraren Duits, waarvan ik de voorzittershamer hanteer.

En wat zou er in het menu te vinden zijn bij 'crimelinks'? Netjes geordende linkjes naar andere sites over krimi's?

Crime16

O gelukkig, ook hier kan ik weer lekker speuren! Ook hier echter geen spoor van Pim Pandoer of de heer Beeke.

Laten we dan maar eens klikken op 'zoeken'. Ik verwacht een zoekmachine.

Crime17

Hee, ineens Engels. Een liefhebber van thrillers en spannende dingen moet natuurlijk goed in zijn talen zitten, dat snap ik ook wel. Ik tik 'Pandoer' in. In het Nederlands, ik zou niet weten of er ook een Engels woord voor bestaat.

Crime18

Jawohl! Gevonden! Ergens tussen de zoekmachineveldjes zie ik het woord Pandoer staan. En Beeke. Gretig klik ik het resultaat aan.

Crime19

Ik beland op een pagina die er uit ziet als een filmband. Het gaat dan ook over verfilmde spannende boeken. Alleen.... Waar is nou die Pandoer? Ach natuurlijk, ik mag weer speuren! Heerlijk!

Na wat scrollwerk vind ik hem dan. Dat wil zeggen: ik weet nu dat er in 1973 een Pim Pandoer-boek is verfilmd.

Crime20

Maar de verdere informatie over Pim Pandoer blijft, net als de 'Schrik van de Imbosch' zelf, in nevelen gehuld. Wat ik, als liefhebber van geheimzinnigheid, ten zeerste kan waarderen!

Groet,
Xander Periëns

P.S. Ook Xander Periëns twittert (af en toe).

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2010/01/25/pux-mail-crime/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: