Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2009 April 23 PoDdUX Aflevering 4: Ben Vroom

PoDdUX Aflevering 4: Ben Vroom

Redactie, 23-04-2009

PoDdUX04

De vierde aflevering van DdUX.org podcast (PoDdUX) waarin Xander Roozen praat met Ben Vroom (bruikbaarheidsspecialist) over de kloof tussen gebruikers van websites en de makers ervan, hoe buiten jezelf te treden tijdens het ontwerpen en zijn rol bij het Wereld Natuurfonds.

In deze vierde aflevering opnieuw een beller naar de DdUX-klachtenlijn.

PODDUX BELUISTEREN
Download PoDdUX Afl. 4 (± 31 Mb)

Achtergrondinformatie

Door een technisch mankement bleek het laatste interviewdeel ongeschikt voor plaatsing. Een transcriptie van dit deel volgt daarom hieronder.

Transcriptie interview Ben Vroom (vervolg)

Ben Vroom: "(...) Het WNF is heel doelgericht en commercieel bezig om de site te optimaliseren, met als doel het trekken van bezoekers, het geven van informatie en het werven van donateurs. Daarin verschilt het WNF niet van een commerciële organisatie die producten wil verkopen, goed wil draaien en omzet wil halen.

Bij het WNF zie ik daarnaast een enorm enthousiasme om steeds maar met het ontwikkelen van de website verder te gaan. Binnen de organisatie vertaalt deze dynamiek zich in iets dat er mooi uitziet én goed werkt, volgens mij één van de redenen waarom ze de Usability Award hebben gewonnen. Met een heel klein team weten ze toch een site weten te krijgen die goed scoort en erg gewaardeerd wordt. Ik vind ook dat ze op een goede manier expertise van buitenaf inhuren. Voor bijvoorbeeld usability, maar ook voor het inzetten van Google Analystics, om door het verkrijgen en analyseren van bezoekersgevens de site te verbeteren.

De huidige website van het WNF wordt door veel organisaties als voorbeeldsite beschouwd. Het WNF is blijkbaar goed in staat iets moois te maken dat ook buiten de organisatie aanspreekt. Maar wat belangrijker is, het team is constant benieuwd wat er niet goed werkt, dat proberen ze te achterhalen en aan te passen. Een website is namelijk nooit in een keer goed. Je schat de bezoekers nooit helemaal goed in. Er is altijd wel een verschil tussen aan de ene kant de wensen en behoeften van de bezoeker en aan de andere kant hun gedrag. Bij het WNF zie je dat als ze eenmaal iets hebben gemaakt, ze doorgaan en goed in staat zijn dingen terug te draaien die niet blijken te werken.

Het WNF heeft bijvoorbeeld de beschikking over veel beeldmateriaal en daar maken ze graag gebruik van op de website. Bij de nieuwe website zag je op veel beginpagina's van rubrieken dat er vrij grote afbeeldingen werden gebruikt. Het doel van rubriekpagina's is het ontsluiten van de inhoud van de rubriek door het tonen van informatie van onderliggende pagina's, of het bieden van een zoekmogelijkheid voor een rubriek. Echter, door het gebruik van grote afbeeldingen werd deze informatie naar beneden gedrukt.

Door nu te testen en later informatie van gebruikers te krijgen, zagen ze in dat dit niet goed werkte. Verschillende pagina's, zoals die van de dierenbibliotheek, zijn vervolgens aangepast en geoptimaliseerd voor de gebruiker. Wel ten koste van het beeldmateriaal... de grote afbeeldingen zijn aan het verdwijnen.

Enkele jaren geleden gaf het WNF een jaarverslag op cd-rom uit en daarvoor kregen ze een prijs voor beste interactieve product. De dag van de prijsuiteiking vroegen ze mij wat er nog aan de cd-rom kon worden verbeterd, wat er nog niet goed genoeg aan was. Dat toont de ambitie van het team om dingen die ze hebben en waar ze trots op kunnen zijn, toch verder te verbeteren.

Bij iedere website kunnen dingen altijd nog beter, zeker bij een grote website zoals die van het WNF. Ik merk dat de afzonderlijke delen van de website elkaar nog niet goed genoeg versterken. Een maand of twee geleden was er bijvoorbeeld een actie over zeeschildpadden. Daar besteden ze aandacht aan op de website en er is een mogelijkheid om specifiek voor die actie giften te doneren. Mensen ontvangen een folder in de brievenbus of krijgen een e-mail over deze actie.

Nu is er op de website van het WNF een dierenbibliotheek. Deze dierenbibliotheek is er vooral om bezoekers te genereren en deze bezoekers kun je vervolgens via links leiden naar bijvoorbeeld gifteninformatie. In de dierenbibliotheek komen ook meerdere zeeschildpadden voor. Ze vergeten echter in de dierenbibliotheek bij de zeeschildpadden links te zetten naar de actie over de zeeschildpad, terwijl dat nu juist de uitgelezen plek is om mensen naar de gerelateerde actie te krijgen.

Zo zie je dat veelbezochte onderdelen van de site niet optimaal worden benut om bezoekers op die plekken te krijgen waar je ze hebben wilt: op een plek waar je gerelateerde informatie kunt bieden en waar je eventueel gelden kunt genereren. Ook bij andere WNF-campagnes zie je dat de mensen die de campagne-informatie op de website zetten zich onvoldoende bewust zijn dat op andere plekken op de website veel bezoekers zijn die ze naar hun campagne kunnen leiden. Dat is bij veel grote organisaties zo: de één weet niet wat de ander doet op de website. Iedereen is op zijn eigen pagina's gericht en zet de informatie in het CMS. Dat komt op de website te staan, maar men overziet de website onvoldoende om vanaf andere plekken bezoek te genereren.

Omgekeerd heb je daar als bezoeker last van. Ik heb het gezien bij een test van een gemeentesite waar mensen zoeken naar informatie over hoe je een paspoort kunt aanvragen. Je krijgt weliswaar te zien hoe je een paspoort kunt aanvragen, maar op die plek staan geen links naar bijvoorbeeld het bijschrijven van kinderen in een paspoort of het aanvragen van een indentiteitskaart. Je kunt je goed voorstellen dat mensen die op zoek zijn naar een paspoort eigenlijk meer hebben aan een indentiteitskaart. Dwarsverbanden op een website attenderen enerzijds bezoekers op pagina's die voor hen ook interessant zijn, anderzijds kun je bezoekers daar krijgen waar je ze eigenlijk wilt hebben. Aan dwarsverbanden op websites moet veel meer aandacht worden besteed."

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2009/04/23/poddux-aflevering-4-ben-vroom/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: