Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2009 Maart 13 Letterknechten schrikken niet van richtlijnen

Letterknechten schrikken niet van richtlijnen

Bas Evers (Informaat), 13-03-2009

De titel van een recent verschenen artikel (Wat redacteuren over Webrichtlijnen moeten weten) trok als webredacteur natuurlijk meteen mijn aandacht. Jeroen Blokhuis belooft uit de doeken te doen wat er van redacteuren wordt verwacht wat betreft de Webrichtlijnen, 125 kwaliteitseisen die gesteld worden aan websites van de overheid, bijvoorbeeld over toegankelijkheid en leesbaarheid. Die richtlijnen zijn volgens Blokhuis voor ontwikkelaars en bouwers gesneden koek.

Was dat maar waar! Het is algemeen bekend dat maar een paar websites van de Nederlandse gemeenten aan de webstandaarden voldoet. In januari werd bekend dat dit voor deze lagere overheden ook niet meer hoeft. Blijft over de Rijksoverheid. Misschien, als in 2010 de websites van alle ministeries, Postbus 51 en de regering worden samengevoegd, is Rijksoverheid.nl wel Webrichtlijnenproof. Het zou mooi zijn, maar ik durf er geen geld op in te zetten.

Buiten de overheid is het nog bonter. Internet Explorer 8, browser in ontwikkeling, moet voor betere ondersteuning zorgen van de webstandaarden. Dit heeft tot gevolg dat in de standaardmodus een hele bult enorm populaire websites (waaronder Google.com, alle Blogspot-weblogs en de website van IE-bouwer Microsoft zelf) niet meer wordt weergegeven. (Het aantal fouten tegen ‘schone’ HTML loopt op een beetje Blogspot op tot boven de 700.) Gesneden koek?

De auteur klaagt dat Webrichtlijnen.nl niet duidelijk maakt aan redacteuren wat ze moeten doen. Dat klopt ook, want de richtlijnen zijn primair gericht op bouwers van websites; er staan nauwelijks redactionele spelregels in (Evert telt er in een reactie op het artikel vijf). Dat had best beter gekund, maar zoals het nu is, is het ook geen ramp.

Het is juist goed als webredacteuren ook kennisnemen van technische zaken. Ze doen het echt niet allemaal in hun broek van techniek, zoals Blokhuis lijkt te denken. Er zijn volop webredacteuren die niet bang zijn voor techniek en die nauw samenwerken met ontwikkelaars, interactieontwerpers en visual designers. Een webredacteur werkt niet op een eiland.

Je mag een webredacteur ook best iets bijbrengen over techniek. Blokhuis beveelt aan: "Gebruik (...) de editor voor tussenkopjes". Waarom zo vaag? Vertel je redacteur gewoon dat er in het CSS een heading is gespecificeerd die hij moet gebruiken. En leg uit waarom. Laat de code van zo’n CSS ook gewoon eens zien. Met CSS, waarmee je de vormgeving scheidt van de inhoud, voldoe je aan een Webrichtlijn!

De enige webstandaard waar je bij het schrijven van een webtekst inhoudelijk iets aan kunt doen is begrijpelijkheid. De auteur komt met een checklist om een tekst op begrijpelijkheid te analyseren, want 35% van de Nederlanders begrijpt je niet als je op Volkskrant-niveau schrijft. Er is niks mis met die lijst, maar met niveau B1 of Webrichtlijnen heeft ze wat mij betreft niet veel te maken. Het is altijd goed om helder te formuleren, welk opleidingsniveau je lezer ook heeft.

Als doorsnee webredacteur krijg je kortom niet snel met de Webrichtlijnen te maken. Het is misschien wat teleurstellend dat er niet meer redactionele adviezen in de richtlijnen zijn opgenomen. Maar Blokhuis stelt mij ook teleur, want onder het mom van Webrichtlijnen heeft hij opgeschreven hoe je een begrijpelijke webtekst opstelt, iets wat alle webredacteuren hopelijk altijd al doen, Webrichtlijnen of niet.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2009/03/13/letterknechten-schrikken-niet-van-richtlijnen/trackback

Toch wel meer impact

door Ferry den Dopper op 13-03-2009 13:17

Hoi Bas, je schrijft dat de lagere overheden niet meer aan de Webrichtlijnen hoeven. Dat klopt niet: http://www.den-dopper.com/2009/02/06/gemeenten-en-webrichtlijnen-nu-is-het-voor-iedereen-duidelijk/

Het tweede waar ik graag even op inhaak, is Evert voor redacteuren slechts 5 relevante Webrichtlijnen telt en jij zelfs 1. Ik denk zelf dat er meer richtlijnen zijn waar redacteuren mee te maken krijgen, namelijk over het semantisch opmaken van tekst, bv. het correct aangeven van afkortingen, definities, taalwisselingen, citaten enz. Daarbij zijn ze natuurlijk vaak afhankelijk van de mogelijkheden van de rich text editor en kunnen ze daardoor zelfs genoodzaakt zijn deze html-tags handmatig aan te brengen in hun content.


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: