Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2008 Mei

Artikelen en berichten (Mei 2008)

16 mei 2008

PUX-mail: Familieband
Illustratie Familieband

Xander Periëns stuurt weer eens een PUX-mail. Dit keer over de verleidende introductietekst bij de nieuwe site voor stambomen en familiebanden. Foutloze, begrijpelijke en overtuigende teksten maken om bezoekers en gebruikers te werven blijkt maar weer eens een vak apart.

Uit onderzoek onder studenten blijkt hoe matig de kwaliteit van verzekeringssites is. En dat terwijl het internet en niet de tussenpersoon voor hen essentieel is als het op verzekeren aankomt. Een al te commerciële uitstraling, weinig tot geen daadwerkelijke informatievoorziening en onvoldoende persoonlijke aandacht zijn de belangrijkste tekortkomingen. Voor de meeste schade- en zorgverzekeraars is internet slechts een verkoopkanaal. Alleen Agis, Univé, Interpolis en nieuwkomer Ditzo zitten in de kopgroep. (bron: be informed)

15 mei 2008

Het publiek en de vakspecialisten hebben geoordeeld. Op dit moment is de site van het Wereld Natuur Fonds (WNF.nl) de meest gebruiksvriendelijke in Nederland en daarmee winnaar van de Usability Award 2008. Felicitaties voor de winnaar!
EXTRA: Vakjurylid Rubben Timmerman (usarchy) licht een en ander toe.

Onder de titel InteractionDesign.tv blogt Patrick Petersen van AtMost in het Nederlands over design, trends en designmarketing.

Mark Verduyn (webredactie) en Ruben Timmerman (usarchy) richten hun pijlen op de tekstkwaliteit en bruikbaarheid van de kersverse MijnOverheid. Conclusie: een site kan maar één keer een eerste indruk maken. Ook al is die 'in ontwikkeling'.

Alles lijkt gereed om TWAB 2008 tot een succes te maken. Inmiddels zijn de demonstraties en 'side events' bekend geworden.
EXTRA: Aan de vooravond van de conferentie vindt er een speciale versie van de UX Cocktail Hours Amsterdam plaats: 18:30-21:00, Oosterdoksstraat 114, 1011 DK Amsterdam - RSVP via peter at peterboersma.com.

14 mei 2008

Gezellig hoor, zo'n kennismakingsfeestje van de beide Nederlandse LBi's. "Twee groepen mensen die eigenlijk hetzelfde zijn maar dat niet weten van elkaar."

Voortbouwend op de rijke Nederlandse documentaire traditie gebruikt Bas Raijmakers (STBY) dit filmgenre bij gebruikers- en ontwerponderzoek. De inzet van design documentaires is een nieuwe visuele onderzoeksmethode naar wat belangrijk is voor mensen en is bedoeld als inspiratie voor ontwerpers.

13 mei 2008

De (Nederlandstalige) Microsoft User Experience Blog bestaat ruim een jaar. Curator Martin Tirion (user experience evangelist) zorgt voor de inhoud. Met vanzelfsprekend veel aandacht voor Silverlight, Expression en MIX.

Lene Nielsen (Snitker & Co.), Thomas Visby Snitker and Søren Muus (beiden van FatDUX) zijn aan het overzicht van parallelle sessies tijdens TWAB 2008 toegevoegd. Ze spreken over gebruikersgericht ontwerpen van mobiele applicaties.

Paul Veugen (flyers) schetst kort en bondig de drie ontwerplagen voor een positieve gebruikersbeleving van Donald A. Norman.

9 mei 2008

Het Beneluxkantoor van het W3C stuurt ontwerpers en ontwikkelaars van webcontent en -applicaties een uitnodiging de tweede versie van de richtlijnen voor toegankelijkheid van webcontent (WCAG 2.0) te testen en te becommentariëren.

8 mei 2008

Een positieve en succesvolle gebruikersbeleving wordt door meer bepaald dan bruikbaarheid alleen. Ook geloofwaardigheid is een belangrijke kwaliteit en daar is nog heel veel mee mis. Zo wordt naar verluidt één op de drie consumenten misleid als ze online hun vakantie boeken.

7 mei 2008

LEESTIP: Uitsmijter van de IA Summit 2008 was 'Linkosophy' van informatie-architect Andrew Hinton, waarin de omslag van hiërarchie (instructie) naar netwerk (conversatie) centraal stond. Vooral de aantekeningen bij zijn presentatie zijn lezenswaardig.

6 mei 2008

Onder de titel 'Het ontwerp van de beste gebruikersbeleving' integreert Rozalinde Kriens (concept7) drie denkmodellen over gebruikersbelevingen en -ervaringen (Alan Cooper c.s., Stephen P. Anderson en het Nederlandse duo Pieter Desmet en Paul Hekkert) in haar model van de websitebeleving.

De 2C Usability nieuwsbrief van mei 2008 vertelt nog even bondig het verschil tussen bruikbaarheid en gebruikersbeleving.

5 mei 2008

Het aangename lenteweer heeft een positieve invloed op de schrijfproductie. Zo verstrekt Ruben Timmerman (usarchy) vijf tips voor onervaren bruikbaarheidstesters. Kies representatieve testpersonen, stel hen op hun gemak, geef ze nuttige opdrachten, laat ze hardop denken en leg je observaties vast.

Aartjan van Erkel (schrijvenvoorinternet) beschrijft hoe de aanspreektoon webteksten authentiek en geloofwaardig maakt.

De site van TWAB 2008 (22 mei a.s. Amsterdam) heeft (korte) samenvattingen van de twaalf (meest Engelstalige) parallelsessies. Emile Aarts blijkt vervangen door Mark van Doorn.

Patronenspecialist Martijn van Welie (ex-Satama, nu Philips Design) is een blog begonnen over interessante aspecten van interactie-ontwerp aan de hand van alledaagse voorbeelden.


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: