Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2008 April

Artikelen en berichten (April 2008)

29 april 2008

De vakjury van de Usability Award 2008 en jurylid Ruben Timmerman geven bruikbaarheidsplussen en -minnen aan een aantal niet-genomineerden.

Met enige trots presenteert LBi Lost Boys de vernieuwde site en reisplanner van de NS. Gebruikersbehoeften en gebruiksgemak met de meest recente technologische mogelijkheden voor web interfaces stonden bij deze vernieuwing centraal.

25 april 2008

PUX-mail: AEGON Bank
Logo AEGON Bank

Xander Periëns stuurt weer eens een PUX-mail. Dit keer over een hypotheektest bij de AEGON Bank. Voor een beoordeling of zijn hypotheek niet goedkoper kan moet hij heel wat vragen beantwoorden. Vragen en antwoorden blijken ook voor hem niet even makkelijk.

Professioneel journalisten Boris Nihom en Maurits Martijn interviewden polemicus Andrew Keen (de 'Antichrist van Silicon Valley') over zijn boek waarin hij de cultuur en economie van het internet in het algemeen en de verheerlijking van de amateur in het bijzonder aanvalt. Zijn bezoek ter promotie van de vertaling van het boek is niet onopgemerkt gebleven. (bron: f'watching)

23 april 2008

Wat lekker is hoeft niet altijd van ver te komen. Dat bewijzen de Nederlandse sprekers op TWAB 2008 maar eens. De LinkedIn-profielen van Emile Aarts, Kars Alfrink, Stefan Fountain, Robert Gaal, Ingrid Halters, Maartje van Hardeveld, Almar van der Krogt, Ronald Lenz, Steven Pemberton, Wouter Sluis-Thiescheffer, Jan Willem Streefkerk en Niels Wissels.

22 april 2008

Bureaus voor webdesign zijn zelf niet zo overtuigd van de waarde van gebruikersonderzoek en gebruikersgericht ontwerpen. Mochten de projectbudgetten krapper worden dan is inzicht in gebruikersbehoeften hun eerste slachtoffer. (bron: molblog)

De elf miljoen leden van het Nederlandse internetpubliek kunnen tot 9 mei a.s. de winnaar van de Usability Award 2008 kiezen uit de volgende hoogstandjes van gebruiksvriendelijkheid: AEGON Bank (Eden), Albert Heijn (Fabrique), Meander Medisch Centrum (Snakeware), Wereld Natuur Fonds (Black Magic Marker) en zomoto (Steven de Haer & Sjors Timmer).

21 april 2008

Paul Veugen (flyers internetcommunicatie) legt aan marketeers uit dat de gebruikersbeleving en -ervaring ('user experience') van een site niet synoniem is met de bruikbaarheid ervan. (bron: m'facts)
Maar dat wisten we al.

Ruben Timmerman (usarchy) heeft aandacht voor de invloed van ontwerp in het algemeen en vormgeving in het bijzonder op de bruikbaarheid van webwinkels.

In de nieuwsbrief van Chi Nederland dit keer een portret van Peter Eikelboom, internetarchitect bij het Internet Marketingteam van OHRA.

18 april 2008

PUX-mail: Aanmelden bij MijnOverheid.nl
Logo MijnOverheid

Xander Periëns stuurt weer eens een PUX-mail. Dit keer over het gebruik van MijnOverheid.nl. Maar voordat hij de waarde van de site kan ervaren moet hij zich eerst aanmelden. En ook hier is de aanmeldingsprocedure niet zonder fricties.

Onder de titel 'Ambient Intelligence: A New User Experience' formuleert de gloeilampenfabriek uit het zuiden des lands een nieuw paradigma voor thuiscomputers en -vermaak. Emile Aarts (Philips Research) vertelt er meer over op TWAB 2008.

17 april 2008

Voor professionals is gebruikersgericht ontwerpen ('user-centered design') boven elke twijfel verheven. Deze ontwerpbenadering waarin de doelgroep een essentiële rol speelt leidt nagenoeg automatisch tot bruikbare producten en diensten. Jarel Spool gooide tijdens de IA Summit 2008 een behoorlijke steen in de vijver en verklaarde UCD niet meer van deze tijd. (bron: aarazorfish)

De kloof tussen ontwerp en technologie is soms (te) groot. Technologie begrijpt ontwerp niet en omgekeerd. Voor een aantal ontwerpers is zoiets als XML ('extended markup language') een noodzakelijk kwaad. Onterecht. Zonder XML zijn RSS, het semantische web of gestructureerde content ondenkbaar. De presentaties tijdens XML Holland 2007 zijn daarom interessant genoeg om kennis van te nemen.

16 april 2008

In de Edenbuzz 08.02 stelt Flip Wegner dat de doorlooptijd een website te ontwikkelen in tien jaar tijd is gehalveerd en de rijkdom in werking en functionaliteit zeker met een factor vier is toegenomen. En dat voor ongeveer gelijkblijvende budgetten. (bron: edendesign)

De (on)mogelijkheden van een systeem voor content management bepalen maar al te vaak de feitelijke online gebruiksbeleving. Het is daarom des te opmerkelijker dat het congres CMS2008 (21 mei a.s. Nijmegen) niet voor ontwerpers (zoals informatie-architecten, interactie-ontwerpers of vormgevers) is bestemd maar voor "(...) content, e-commerce, internet, nieuwe/digitale media, portal, development managers, I&A en webmasters en ICT, product, marketing, communicatie en commercieel managers of projectleiders uit bedrijfsleven en overheid."
Kortom, voor iedereen behalve ontwerpers.

Het enthousiasme voor eyetracking als evaluatiemethode bij bruikbaarheid blijft in sommige kringen onverkort groot. De stabiliteit van hittekaarten doet het hart sneller slaan. (bron: m'facts)

15 april 2008

David Karemaker (userintelligence) stelde na onderzoek onder ruim honderd professionals karakteristieke personas van informatie-architecten samen. Tijdens de IA Summit 2008 presenteerde hij de ontwerper, de expert, de facilitator en de advocaat.

En weer blijkt uit onderzoek de kwaliteit van sites in een belangrijke bedrijfstak laag. Dit keer die van de ziekenhuizen. De volledigheid, vindbaarheid, toegankelijkheid, openheid en betrouwbaarheid van informatie en de beschikbaarheid van interactieve functies zijn sterk voor verbetering vatbaar. (bron: mediquest)

14 april 2008

Op de site van Leonard Verhoef (humanefficiency) staat een overzicht van Nederlandstalige artikelen over gebruikersinterfaces ontwerpen.


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: