Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2008 Februari

Artikelen en berichten (Februari 2008)

29 februari 2008

De faculteit Industrieel Ontwerpen (TU Delft) presenteerde bij monde van Matthijs van Dijk, Rene van Egmond en Paul Hekkert hun onderzoek naar Design Aesthetics & Experience.
De uitreiking van het eerste exemplaar van hun kostbare magnum opus 'Product Experience' vormde het hoogtepunt van de bijeenkomst.

28 februari 2008

Annemiek Poelman (junglerating) meent dat de bruikbaarheid van een site wordt verhoogd door een gebruiksvriendelijkheidsonderzoek te combineren met eye-tracking. (bron: f'watching)
Frank Spillers en Jared Spool hebben daar zo hun twijfels over.

De Design Council uit Engeland onderzocht hoe multidisciplinair onderwijs de aard van het ontwerp verandert. Nederlandse praktijkvoorbeelden zijn de TU's Delft en Eindhoven, Design Academy Eindhoven en Philips Design. (bron: markvanderbeeken)

27 februari 2008

Een beetje wetenschap kan soms geen kwaad als het over de sociale dimensie van webapplicaties gaat. Zes auteurs van de Universiteit van Amsterdam Business School bundelden hun aantekeningen over het ontwerp van sociale software en gaven het de titel The Realm of Sociality. Ze kregen er de Best Paper Award of the 2007 International Conference on Information Systems voor.

26 februari 2008

Gertjan Verstoep (31volts) schrijft over het idee dat ontwerpers zich dienstbaar moeten opstellen aan mensen. Aanleiding is een artikel uit 2006 van ontwerpvisionaire Elisabeth Sanders.

De werkgroep Opleiding & Trainingen van de Studiekring voor Technische Informatie en Communicatie (STIC) verzamelde reacties PDF logo op de competenties en het beroepsprofiel van de Technische Communicatie-specialist.

25 februari 2008

Ruben Timmerman (usarchy.com) vindt DdUX een "Nederlands user experience pareltje".

22 februari 2008

KIJK- EN LUISTERTIP: De Nederlandse internetbedrijfstak is eindelijk eens op de buis bij monde van Adjan Kodde (Mirabeau). In het vraaggesprek met Ronnie Overgoor en Wim Andréa over internet, reclame en media komt zelfs de term 'user experience' voor. (bron: hetgesprek)

20 februari 2008

KIJK- EN LUISTERTIP: Inmiddels zijn de meeste presentaties van Interaction 08 (8-10 febuari j.l.) beschikbaar. Eén van de hoogtepunten is de presentatie van Alan Cooper over het ambachtelijke karakter van interactie-ontwerp in het post-industriële tijdperk. (bron: markvanderbeeken)

19 februari 2008

De nieuwe editie (Feb. 2008) van de 2C Usability nieuwsbrief is uit met onder andere een aantal algemene 'learnings' over verzekeringssites.

Gemeenschappelijke interesses in concepten, interactie-ontwerp en (grafische) vormgeving komen aan bod op de mailinglijst voor 'internetcreatieven'. Hun vierde kennisdag vindt plaats op 29 feb. a.s. in Delft. (bron: naarvoren)

18 februari 2008

Maaike de Laat, Bob Corporaal, Stephen Hay, Marrije Schaake en Robert Jan Verkade roepen op niet (meer) in te gaan op een verzoek om een gratis (visueel) ontwerp in de offertefase. (bron: naarvoren)

Ruben Timmerman (usarchy) geeft tips over hoe sites de responsekwaliteit kunnen verbeteren als een bezoeker contact aanvraagt.

15 februari 2008

PUX-mail: Autorijschool
Lesbord

Didus Periëns heeft weer een e-mailbericht gestuurd. Dit keer over een site van een autorijschool. De site is flitsend, dynamisch en knallend. Bewegende letters, ondersteunende geluidjes en aanzwellende teksten maken het allemaal erg 'leuk'. Maar Didus zocht specifieke informatie voor zijn moeder.

14 februari 2008

UX: Een vaag begrip?
Illustratie bij artikel

Voor velen is 'user experience' (UX) vaag, algemeen en betekent het van alles en nog wat. Toch kristalliseert het begrip zich langzamerhand uit. Zo wordt het onderscheid met bruikbaarheid ('usability') meer en meer gemaakt. Om tot verdere begripsdefinitie te komen leveren de beroepspraktijk en het onderzoeksveld elk hun eigen bijdrage. Als voorbereiding op een workshop formuleerden Europese onderzoekers een aantal stellingen over UX die de moeite waard is even bij stil te staan.

In de nieuwsbrief van Chi Nederland dit keer een portret van Kristel Meuwissen, adviseur marketingstrategie en 'customer experience' bij Capgemini.

De lancering van de vernieuwde AH.nl gaat gepaard met veel tromgeroffel. Yvonne van Laarhoven (adversitement) beschrijft een paar kinderziektes in de bruikbaarheid en vindbaarheid van de site. AH lijkt de reacties van bezoekers serieus te nemen. (bron: m'facts)

13 februari 2008

Saskia Idzerda (Media Catalyst) over het herontwerp van de Sony Ericsson productencatalogus. Een video van haar presentatie tijdens Interaction 08.

11 februari 2008

Kort verslag met discussie over prototyping in het pakket Axure voor Windows. (bron: lostboysblog)

8 februari 2008

Aartjan van Erkel (deverwoording en schrijvenvoorhetinternet) besteedt aandacht aan de taal- en tekstdimensie van webapplicaties met een controlelijst voor scanbaar schrijven. (bron: frankwatching)


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: