Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2008 Januari

Artikelen en berichten (Januari 2008)

31 januari 2008

Tijdens de internationale conferentie over informatie-architectuur IA Summit 2008 spreekt de Nederlandse gemeenschap bij monde van Peter Boersma (info.nl) en Olly Wright (Media Catalyst).

30 januari 2008

Eenvoudig een datum kiezen
Autoverhuurbedrijf

Zoiets eenvoudigs als een huurauto reserveren door de ophaal- en inleverdatum te bepalen blijkt in de online wereld heel wat varianten te kennen. Op bijna elke site van een autoverhuurbedrijf is weer iets nieuws bedacht. Met als resultaat dat wat je op de ene site hebt gebruikt je bij de volgende niet hoeft te verwachten. Alleen de kalender blijkt een constante factor. Alhoewel...

28 januari 2008

Voor hen die geen abonnement op de Volkskrant hebben en nieuwsgierig zijn naar de inhoud van Web 3.0 gaf Frank van Harmelen (VU) vorige maand een interview aan de krant.

25 januari 2008

PUX-mail: Doperwt fietszadelhoes
Illustratie PUX mail HAK

Didus Periëns en zijn vader Xander zijn fervente websurfers. Zij komen op sites die niet helemaal zijn zoals het hoort en ook op sites die nagenoeg perfect zijn. Vader en zoon zijn fervente e-mailgebruikers en vertrouwen hun gebruiksbeleving aan ons toe. Dat doen ze met een Periëns User eXperience mail ('PUX-mail'). Vandaag de eerste PUX-mail van Didus om een fietszadelhoes met doperwtopdruk te bemachtigen.

Erik M. Hartman publiceert een evenementenoverzicht van de CM Pros Benelux voor 2008. Aan de orde komen ondermeer 'Enterprise Search' en CMS'en. Een ontmoeting met Bob Boiko is gepland voor 20 maart a.s. in Utrecht.

24 januari 2008

Heb je iets te melden over mobiele toepassingen en dergelijke? De programmacommissie van 'The Web and Beyond' (22 mei 2008 in Amsterdam) is op zoek naar voorstellen voor presentaties, panels, mini-workshops en demo's/prototypes. Het uiterste inzendtijdstip is 2 maart 2008 (23:59:59).

22 januari 2008

Vera Hollink (Haarlem 1980) promoveert 31 januari a.s. aan de Universiteit van Amsterdam. Haar promotie-onderzoek gaat in op hoe mensen makkelijker in een site navigeren als ze zelf de structuur ervan kunnen bepalen.

21 januari 2008

Tijdens Mobile Monday Amsterdam presenteert Joseph Pine zijn gedachten over de 'experience economy'. (bron: upstream)

Informatie-architecten blijken in Nederland niet hetzelfde als elders in de wereld. Citaat: "Webarchitecten worden in Nederland niet gezien als informatie-architecten; dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de USA waar grote groepen beroepsbeoefenaren zich hebben verenigd en vakdiscussie met elkaar voeren. In Nederland begint dit langzamerhand ook een klein beetje als een vakgebiedje te ontstaan."

18 januari 2008

Robert-Jan van Diepen (diepbizniz) schreef een stukje over informatie vinden met zoeken (oftewel met de 'zoekmachine' van de site). De teleurstelling van vinden door bladeren is vaak de directe aanleiding. (bron: m'facts)

15 januari 2008

Volgens dit persbericht treedt David Vink per 1 februari a.s. terug als managing director van Lost Boys. Zijn functie wordt overgenomen door Igor Milder.

In de nieuwsbrief van Chi Nederland dit keer een portret van Sandra Roethof, bruikbaarheidsadviseur en projectleider internet bij Capgemini.

Interactie-ontwerpster Rozalinde Kriens (concept7) schreef een artikel over typerende persona's.

14 januari 2008

Als je het niet kunt vinden kun je het ook niet gebruiken. Met een praktijkvoorbeeld beschrijft Ferry den Dopper (TamTam) hoe de vindbaarheid van een site het succes ervan bepaalt. (bron: frankwatching)

11 januari 2008

In de praktijk hebben user experience, informatie-architectuur en content management veel raakvlakken. Op de Content Management Professionals Benelux Blog discussieert men (in het Engels) over de overeenkomsten en verschillen van deze vakgebieden.

Hoe de 'gloeilampenfabiek uit het zuiden des lands' vorm en inhoud geeft aan de marketingslogan 'sense & simplicity' is te zien op de CES 2008.

10 januari 2008

Engagement bij digitale producten
Illustratie bij interview

Hoe ontwerp je een digitaal product dat bij gebruik iemands betrokkenheid en ontwikkeling stimuleert? Hoe zorg je ervoor dat iemand aan een digitaal product verknocht raakt? Dergelijke vragen heeft Marco Rozendaal (TU Eindhoven) proberen te beantwoorden met zijn promotie-onderzoek 'Designing engaging interactions with digital products'. Gegeven de relevantie van dit onderzoek voor user experience design een mooie aanleiding hem eens aan de tand te voelen.

Naar verluidt verkeert de Europese bedrijfstak voor webdesign wat bruikbaarheid betreft in een deplorabele staat, aldus een rapport PDF logo van Forrester Research. De meest elementaire fouten worden gemaakt en blunders zijn aan de orde van de dag. (bron: 2C)

8 januari 2008

Vorig jaar verscheen bij uitgeverij Atlas het boek 'Alles moest nog worden uitgevonden' over de opmerkelijke Nederlandse computergeschiedenis. De auteur Cordula Rooijendijk onderhoudt een bijbehorende blog.

7 januari 2008

Ruben Timmerman (usarchy) beschrijft hoe bruikbaarheidsonderzoek de ogen opent van proefpersonen, ontwerpers en belanghebbenden.


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: