Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 December 03 Verslag 'Pretty (and) Smart'

Verslag 'Pretty (and) Smart'

Thalia Keren en Inge Kuijper, 03-12-2007

Bij Microsoft wordt gewerkt met een aantal UX-teams, bestaande uit onderzoekers en ontwerpers. De lezing werd gegeven door Arne de Booij (onderzoeker van de afdeling 'Microsoft Dynamics') en Sander Viegers (ontwerper van de afdeling 'Excel'). Vooral van deze laatste hebben we veel concrete ontwerpen gezien.

Praktijkvoorbeeld: UX van grafieken in Excel

Er werd dieper ingegaan op de verbetering van de UX van grafieken die in Excel worden gebruikt. Excel kent een groot aantal toolbars, door de loop van de jaren zijn er steeds meer bijgekomen. De teller stond in de laatste versie op dertig toolbars! Dit was voor het Excel-team het moment om het roer om te gooien, UX ging een prominente rol spelen.

UX-doelstellingen

Aan het begin van het (her)ontwerptraject wordt een duidelijk UX-doel gesteld, wat vervolgens meetbaar wordt gemaakt. Bijvoorbeeld: 'Make it easy for users to create and edit goodlooking charts.'

Trendanalyse

In een trendanalyse wordt gekeken naar de laatste trends op gebieden als patronen, meubilair, etc. De trendanalyse wordt gevisualiseerd in een collage en dient als inspiratie voor nieuwe ontwerpen.

Microsoft Research

Customer Model bij Microsoft Dynamics

Bij de afdeling 'Microsoft Dynamics' wordt gebruik gemaakt van een customer model. Dit is een klantmodel gebaseerd op uitgebreid onderzoek, interviews en 'site visits' wat voortdurend wordt bijgeschaafd. Dit customer model resulteert o.a. in wel vijftig (!) personas. Testpersonen worden gerecruteerd op basis van de kenmerken en eigenschappen van de personas en tijdens het ontwerp ingezet. Voor persona 'Tom' worden dus in verschillende iteraties een x-aantal testpersonen gerecruteerd die 'Tom' vertegenwoordigen.

FeelIT-methode

De FeelIT-methode is ontwikkeld om betere feedback te krijgen op de wat ongrijpbaardere emotional design aspecten van een ontwerp. Deze methode stuurt de gedachtegang van de testpersoon. Deze kiest uit vijfentwintig afbeeldingen er vijf die naar hun gevoel bij een bepaald ontwerp passen, waarna ze worden gevraagd hun keuzes toe te lichten.

Aandachtspunten van de FeelIT-methode:

  • Initiële reactie op het uiterlijk van het product.
  • Gebruik van afbeeldingen om een reactie te visualiseren.
  • Aandacht voor de uitleg waarom een bepaalde afbeelding is gekozen.

Met deze methode kunnen ook UX-doelen als 'krachtig' of 'rustgevend' in bepaalde mate meetbaar worden gemaakt.

Evangelisatie

Uiteraard kwam ook de vraag 'hoe overtuig je anderen van het belang van UX' aan bod. Onderzoek en data van gebruikerstesten werden uiteraard als belangrijk genoemd. Ook werkt Microsoft met UX-evangelisten. Deze UX-evangelisten hebben tot doel intern kennis te verspreiden over UX door cursussen en lezingen. Hun gebruikte model is de pyramide van 'useful, usable & desirable'. Door het publiek werd de opmerking gemaakt dat we van de pyramidevorm af moeten en dat ze alledrie evenveel ruimte moeten krijgen.

Bij de afdeling 'Microsoft Dynamics' werd nog duidelijk gestreden voor een betere plek van UX binnen het proces. Bij het Excel-team was UX al duidelijk een onderdeel van het proces geworden, ondanks het kleine aantal ontwerpers in het team. Bij de vraag hoe Microsoft verder zou kunnen ontwikkelen in UX design was het antwoord dat er vooral onderling (tussen de verschillende projecten) meer overleg zou moeten komen. Het tekort aan communicatie ging volgens de sprekers nog ten koste van de UX.

In het genoemde Excel-ontwerptraject werd overigens Powerpoint als ontwerpmiddel gebruikt, waarbij als belangrijkste reden werd genoemd dat iedereen in het team kan werken met Excel, makkelijk aanpassingen in de ontwerpen kan maken en ideeën kan visualiseren. Daarop kwam de vraag uit het publiek hoe de ontwerper zijn ontwerp in eigen hand kon houden als iedereen van projectmanager tot bouwer zich ermee gaat bemoeien.

Tot slot nog wat verwijzingen met interviews over de werkwijze bij Microsoft.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/12/03/verslag-pretty-and-smart/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: