Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 December

Artikelen en berichten (December 2007)

21 december 2007

Vijf Nederlandse en Belgische kennisinstellingen starten het VIP-lab ('Virtual ICT Experience Prototyping Laboratory') gericht op het gebruikersgericht ontwerpen van digitale toepassingen.

Judith van Dam verstrekt aanbevelingen voor meer structuur in webteksten om ze goed scanbaar te maken. (bron: naarvoren)

20 december 2007

UX Top tien 2007
Illustratie UX Top tien 2007

We hebben de verleiding niet kunnen weerstaan. In de overvloed aan lijstjes met de top tien, honderd of duizend bij deze de UX Top tien 2007. Welke website of -applicatie had in 2007 de beste user experience, oftewel de optimale balans van bruikbaarheid, geloofwaardigheid, relevantie en aantrekkelijkheid? Maar wellicht hebben we niet goed gekeken en de beste online gebruiksbeleving van 2007 gemist.

De vakvereniging voor front-end programmeurs ('Fronteers') heeft hun site gelanceerd. Citaat: "De doelstelling van Fronteers is de professionalisering van het beroep front-end web development. Daarbij streven wij naar erkenning, verbetering en ondersteuning van de (positie van) Nederlandse front-end web ontwikkelaars."

Stroomt Informatiehuishouding (Utrecht) publiceert op de valreep de vierde editie voor 2007 van haar Journal. In deze uitgave staat 'prototyping' centraal.

19 december 2007

Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes. Het is weer december: lijstjesmaand. Wat te denken van de 'Top 10 webbureau met het beste imago'. (bron: emerce)

LEESTIP: Bruikbaarheidskoning Jakob Nielsen schreef een artikel over de (on)zin van Web 2.0 (RIAs, mashups en communities) en de invloed ervan op de bruikbaarheid en gebruiksbeleving van websites en -applicaties.

14 december 2007

Vooruitkijkend: Wat brengt UX 2008?
Illustratie Vuurwerk 2008

In 2008 stagneert de verkoop van tuinmeubilair, komen kniekousen (weer) in de mode en neemt het aantal gekleurde houten krekels in de vensterbank toe. Dit soort voorspellingen voor het nieuwe jaar zijn niet voor iedereen even relevant. Wat 2008 voor user experience designers belangwekkend en interessant maakt zetten we op een rijtje. Maar wellicht zijn we er een paar vergeten.

13 december 2007

Ferry den Dopper (tamtam) beantwoordt de vraag of de webrichtlijnen van de overheid suf of sexy zijn. (bron: frankwatching)

12 december 2007

Ben Vroom (benvroomusability) laat zien hoe je de bruikbaarheid van (online) formulieren kunt verhogen door ze te testen.

10 december 2007

Waarom is er zoveel rommelsoftware in organisaties te vinden? Antwoord: ICT-beslissers vinden gebruiksvriendelijkheid onbelangrijk. (bron: computable)

De regio Eindhoven is weer een ontwerpfabriek rijker: Creative Conversion Factory. Dit initiatief besteedt ondermeer aandacht aan pychologische technieken die een positieve invloed hebben op menselijk gedrag en menselijke reacties. Projecten zijn gericht op de omgevingservaring (Ambient Experience), oftewel de integratie van intelligente technologieën in de leef- en woonomgeving, die het leven van mensen aangenamer, gemakkelijker en productiever maken.

6 december 2007

Hoe de Nederlandse ministeries de bruikbaarheid en positieve gebruiksbeleving van hun sites en applicaties garanderen staat in de Stijlgids voor websites van de overheid. Ontwerpgebieden als informatie-architectuur en interactie-ontwerp komen er jammergenoeg niet in voor. Vormgeving wel.

5 december 2007

De Sinterklaas-surprise is binnen! Naar verluidt neemt de moedermaatschappij van Lost Boys (LBi) de activiteiten van Satama Nederland over. Zie ook: Persbericht van Satama Nederland PDF logo- (bron: automatiseringgids)

Ruben Bos (mangrove) ziet gebruiksvriendelijkheid (ook wel bruikbaarheid genoemd) als een ontwerprichtlijn voor websites. (bron: m'facts)

4 december 2007

De kracht van Post-its in groepswerk
Uitvinder van de Post-it Arthur Fry

Papieren hulpmiddelen zijn onovertroffen bij multidisciplinair groepswerk. Meer en meer verdringen elektronische instrumenten helaas de papieren. Met papieren schetsen en prototypen zijn veel ontwerpers bekend. Maar wat te denken van de kracht van Post-it notes van 3M bij samen aan een site of applicatie werken, het denkwerk ermee doen en er problemen mee oplossen.

3 december 2007

Verslag 'Pretty (and) Smart'
Illustratie Microsoft Research

Donderdag 29 november j.l. bezochten Thalia Keren en Inge Kuijper de lezing 'Pretty (and) Smart: User Experience Design en Research' bij Microsoft. De bijeenkomst was georganiseerd door Chi Nederland. Ontwerper Sander Viegers en onderzoeker Arne de Booij vertelden over de uitdagingen van het ontwerpen van software bij Microsoft.

Interactie-ontwerpster Rozalinde Kriens (concept7) schreef een artikel over ontwerpen voor de doelen van gebruikers.


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: