Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Oktober 18 Het beste (interactieve) ontwerp van 2007

Het beste (interactieve) ontwerp van 2007

Redactie, 18-10-2007

Val je in de prijzen dan heb je het goed voor elkaar. Met prijzen wordt het neusje van de zalm publiekelijk in het zonnetje gezet en expliciet gewaardeerd. Het beste dat in een jaar is voortgebracht krijgt de verdiende erkenning. Vakgenoten en publiek bepalen wat zij als het beste van het beste beschouwen.

Het stikt in Nederland van de prijzen. Voor nagenoeg elke soort prestatie bestaat er wel een prijs. Van de Constantijn Huygens voor een compleet literair oeuvre, de Gouden Kalveren voor prestaties in de Nederlandse filmbranche tot de Louis en Theo D'Or voor de beste mannelijke en vrouwelijke theaterrol.

Ook de wereld van web design heeft in Nederland een prijs. Een jury van bruikbaarheidsspecialisten kiest elk jaar weer de meest gebruiksvriendelijke site en reikt aan de eigenaar van de site de Usability Award uit. Winnaars waren Rabobank in 2006, Philips in 2005 en Funda in 2004. Nu is gebruiksvriendelijkheid maar één aspect om de kwaliteit van een site te beoordelen. En vaak nog relatief makkelijk te bepalen ook. Jammergenoeg zijn er in Nederland (behalve de SpinAwards voor het beste creatieve concept in interactieve marketing-communicatie) weinig prijzen voor de allerbeste website of -applicatie van het jaar, zoals de Webby Awards. Of toch wel?

Dutch Design in het zonnetje

Van 20 t/m 28 oktober a.s. organiseert het Design Platform Eindhoven de zesde editie van de 'Dutch Design Week' (DDW). Volgens hun persbericht vormt Eindhoven gedurende deze week "het bruisend designknooppunt van Nederland". Niet alleen ontwerpers van kleding, meubilair, gebruiksvoorwerpen en tentoonstellingen staan in het middelpunt van de belangstelling. Ook aan ontwerpers van interactieve toepassingen wordt aandacht besteed.

Bij aanvang van de DDW worden de winnaars van De Nederlandse Designprijzen 2007 voor het beste ontwerp bekendgemaakt. Inmiddels zijn de nominaties van deze prijzen aan pers en publiek gepresenteerd. De beroepsorganisatie van Nederlandse ontwerpers (de BnO) ziet in hen ontwerpers "die de kar van vernieuwing trekken voor bedrijfsleven en maatschappij." Hier wordt "de enorme innovatiekracht van Nederlandse ontwerpers" getoond, aldus Walter Amerika (ambassadeur van De Nederlandse Designprijzen). De beoordelingscriteria waarop uit alle inzendingen de genomineerden zijn geselecteerd zoals "vernieuwing, gebruiksgemak en emotionele beleving" komen aardig in de richting van een kwaliteitsontwerp voor een 'user experience'.

Het beste volgens vakkundige specialisten

Een vierkoppige jury van specialisten heeft de lastige taak uit het aanbod van genomineerden de prijswinnaar in de categorie 'Interactief' te kiezen.

  • Voorzitter Rob Kranenburg (programmaleider Public Domain bij de stichting Waag Society)
  • Dagan Cohen (creatief directeur bij het bureau voor direct marketing en sales promotion Draft)
  • Martin de Ronde (directeur bij de non-profit uitgeverij van videogames One Big Game)
  • Manon Vos-Vlamings (docente Human Technology Hanzehogeschool Groningen)

De categorie 'Interactie' kent drie subcategorieën.

Games

Ondanks dat Game Design als speerpunt in de creatieve industrie wordt gezien, er inmiddels een heus onderzoekscentrum met een echte hoogleraar voor bestaat en er volwaardige opleidingen zijn is er in de categorie 'Games' geen enkele ontwerper genomineerd.

Interactief product

In de categorie 'Interactief product' is er één kandidaat. Het genomineerde ontwerp is het resultaat van een afstudeerproject aan de TU Delft. Het betreft een boek met scanner onder de titel 'Piece of Family'. Het boek bevat een schrijfblok waarop oudere mensen verhalen, foto's en briefjes kwijt kunnen, die met één simpele druk op de knop worden gescand en op de familieblog geplaatst. De digitale kloof tussen de oudere en de jongere generatie kan hiermee worden overbrugd. Opdrachtgever is de TU Delft (afstudeeropdracht) met telecombedrijf Vodafone en opdrachtnemer is ontwerpster Sanne Kistemaker.

Interactieve media

In de categorie 'Interactieve media' is er meer keus. Er zijn maar liefst vijf genomineerde ontwerpen waar "vernieuwing, gebruiksgemak en emotionele beleving" in zijn terug te vinden.

  1. De website 'DOCSCHOOL': een online interactieve leeromgeving waarin middelbare scholieren leren wat een documentaire inhoudt met interactief gebruik van filmfragmenten, animaties, geluid, foto's en tekst. Opdrachtgever is het IDFA ('International Documentary Filmfestival Amsterdam') en opdrachtnemer is Studio Madeline Hageman.
  2. De website StopContact: een game-achtige, interactieve Flash-omgeving waarin op speelse wijze onnodig energieverbruik ('sluipverbruik') in huis inzichtelijk wordt gemaakt. Opdrachtgever is energieleverancier Essent en opdrachtnemer is Studio Dumbar.
  3. De website 'Iconen van de post': hoogtepunten uit de vormgevingsgeschiedenis van TNT Post, toegelicht en in hun tijdsbeeld geplaatst met tekst, fotografie en film. Opdrachtgever is TNT Post en opdrachtnemer is Lust.
  4. De webapplicatie 'iDance': een nieuwe, makkelijk toegankelijke danstaal waarmee dansen kunnen worden gecomponeerd, afgespeeld en uitgewisseld. Opdrachtgever is de Design Academie Eindhoven (afstudeeropdracht) en opdrachtnemer is ontwerpster Simone van Wijk i.s.m. MagnaView (voor de realisatie).
  5. De website 'Mijn bioritme': geanimeerde illustraties die aan geïnteresseerden informatie verschaffen over hun persoonlijke bioritme. De site vraagt aandacht voor een nieuwe deodorant. Opdrachtgever is levensmiddelenproducent Unilever en opdrachtnemer is Draft.

Het beste volgens het publiek

Naast de vakgenoten heeft ook het publiek een stem. Ook het publiek mag bepalen wat het beste ontwerp is wat betreft "vernieuwing, gebruiksgemak en emotionele beleving". Helaas is er uit de categorie 'Interactief' geen genomineerde kandidaat voor de publieksprijs. Onder het kopje 'Interactief' komt wel een genomineerde uit de categorie 'Exhibition & Experience Design' in aanmerking. De 'Beeld en Geluid experience' van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geldt als lichtend voorbeeld van een multimediaal museum. De multimediale attractie bestaat uit vijftien op diverse doelgroepen toegesneden paviljoens en ongeveer honderd interactieve vertoningsplekken voor audiovisueel archiefmateriaal. Het concept is bedacht door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid zelf en uitgevoerd door maar liefst zes ontwerpbureaus.

Zaterdagavond 20 oktober a.s. worden de winnaars van het beste ontwerp van 2007 bekendgemaakt door journalist en televisiepresentator Jort Kelder. De kans bestaat dat het geen interactief ontwerp zal zijn met de hoogste score op "vernieuwing, gebruiksgemak en emotionele beleving". Misschien in 2008.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/10/18/het-beste-interactieve-ontwerp-van-2007/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: