Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Oktober 02 Derde Europese informatie-architectuur conferentie

Derde Europese informatie-architectuur conferentie

Peter J. Bogaards, 02-10-2007

Informatie-architectuur is een relatief onbekend vakgebied in de Nederlandstalige webwereld. Het vakgebied richt zich op het structurele en organisatorische ontwerp van gemeenschappelijke informatie-omgevingen. Het is de kunst en kunde van de organisatie en labelling bij websites, intranetten, online gemeenschappen en software ter ondersteuning van de bruikbaarheid en vindbaarheid van informatie. Informatie-architectuur is een opkomend praktijkveld waarin principes van ontwerp en architectuur in de digitale wereld worden toegepast.

Vorige maand werd in Barcelona de derde Europese conferentie voor informatie-architecten gehouden. Honderdvijftig deelnemers uit maar liefst achttien landen bogen zich gedurende twee dagen het hoofd over taxonomieën, metadata, design, proces- en ontwerppatronen en andere zaken die bepalend zijn voor de vindbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van digitale informatie.

De zogeheten 'euro IA Summit' is de Europese tegenhanger van de succesvolle internationale IA Summit die al vanaf 2000 in de Verenigde Staten wordt georganiseerd. De IA Summit is hét evenement waar internationaal georiënteerde informatie-architecten, interactie-ontwerpers en user experience designers samenkomen. In 2005 werd de eerste Europese versie georganiseerd in EU-hoofdstad Brussel. De internationale en de Europese conferenties zijn een initiatief van de 'American Society for Information Science and Technology' (ASIS&T) en het 'Information Architecture Institute'.

In Barcelona was de inbreng uit Nederland en België groot. Er waren maar liefst 41 deelnemers uit Nederland en België. Peter Boersma (info.nl) en Reinoud Bosman (MediaCatalyst) uit Nederland en Filip Borloo (borloo.org) uit België zaten in het organisatiecommittee en het evenement werd mede mogelijk gemaakt door het Nederlandse ontwerp- en evaluatiebureau User Intelligence.

Overzicht van presentaties uit Nederland en Belgie

 

Kars Alfrink

 

Kars Alfrink (Leapfrog)

'Playful Information Architectures'

In deze presentatie liet Kars zien hoe concepten, patronen en mechanismen uit 'game design' informatie-architecten kunnen helpen. Met een kruisbestuiving tussen beide vakgebieden zouden informatie-architecten beter invulling kunnen geven aan kwaliteiten van user experiences, zoals plezierig, uitdagend en waardevol.

De presentatie van Kars Alfrink is raadpleegbaar op de blog van Leapfrog.

Peter Boersma (info.nl)

'Processes and Patterns: Best Practices on Steroids!'

Deze presentatie probeerde ontwerp- en procespatronen tot een geïntegreerd geheel te smeden. Ontwerppatronen voor informatie-architecten zoals 'kruimelpaden', 'uitgebreid zoeken' of 'zoekresultaten' zijn alom bekend. Daarnaast bestaat er uitgebreide literatuur over ontwerpprocessen van sites, waarin te doorlopen stadia, fasen en taken zijn beschreven. Nagegaan werd hoe ontwerp- en procespatronen een gemeenschappelijke taal voor opdrachtgevers, ontwerpers en ontwikkelaars kunnen opleveren.

De presentatie van Peter Boersma is raadpleegbaar op zijn blog BEEP.

Peter Van Dijck

Peter van Dijck

'How to (really) localize an information architecture'

Peter van Dijck uit België schetste de verschillen in cultuur, taal en maatschappij waar rekening mee moet worden gehouden als een bedrijfssite wereldwijd dienst moet doen. Zo zijn bijvoorbeeld de betekenis van een kleur, het schrijfsysteem of indelingsprincipes erg locaal bepaald. Een passende oplossing voor een dergelijke diversiteit had Peter niet, maar de realisatie dat mensen naar locaal gebruik de wereld om hen heen indelen gaf al genoeg stof tot nadenken.

De presentatie van Peter van Dijck is raadpleegbaar op poorbuthappy.

Alex Jongman (Hogeschool Utrecht)

'Universal Information Architecture Modeling Language'

Alex ondernam een poging ontwerpspecificaties van informatie-architecten naadloos te laten aansluiten bij een populaire ontwikkelmethodiek in software engineering: Rational Unified Process (RUP). Modellen, diagrammen en formalismen in deze methodiek heeft hij gebruikt om 'site maps', 'wireframes' en 'page types' te specificeren zodat deze eenvoudig aan ontwikkelteams kunnen worden overgedragen. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld illustreerde Alex de belangrijkste onderdelen van zijn modelleertaal.

De presentatie van Alex Jongman is raadpleegbaar op uiaml.org.

Olly Wright (MediaCatalyst)

'Perspectives on Ethics'

Olly was initiatiefnemer van een paneldiscussie over een ethische code voor informatie-architecten. Samen met Joe Lamantia en Thomas Froehlich uit de Verenigde Staten discussieerden de aanwezigen over de (on)zin van een dergelijke code. Na stemming bleken maar weinigen een zo'n code nodig te vinden.

De presentatie van Olly Wright over dit onderwerp tijdens IA Summit 2007 is raadpleegbaar op ollywright.org.

De proceedings van euroIASummit 2007 PDF-logo zijn inmiddels beschikbaar. Evenals een fotoimpressie op Flickr.

De volgende euroIA Summit is gepland op 26-27 september 2008 in Amsterdam.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/10/02/derde-europese-informatie-architectuur-conferentie/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: