Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 September 24 Virtuele denktank innovatie in Limburg

Virtuele denktank innovatie in Limburg

Mark Vanderbeeken (Experientia), 24-09-2007

Sinds juli van dit jaar werkt Experientia samen met de Stad Genk en de (Belgische) Provincie Limburg om een eventueel toekomstig designcentrum binnen het spectaculaire C-Mine complex (foto's) te definiëren. En hoe de integratie van zo'n centrum met andere entiteiten -— zowel op de site zelf (zoals de Media & Design Academie en de JAGA Experience Factory) als erbuiten zou kunen worden aangepakt.

Het project wordt vanuit een typische 'user-centered' methodiek benaderd. Als eerste worden de noden en behoeften van stakeholders en eindgebruikers bepaald. Vervolgens worden inzichten vertaald in een reeks conceptuele prototypes die opnieuw wordt getest, vooraleer we beslissingen nemen rond een uiteindelijke visie en structuur.

Het is weliswaar nog te vroeg om te zeggen waarop dit toekomstige designcentrum zich zou kunnen gaan richten maar er zijn ideeën die in de analyse worden geëxploreerd. Zowel het designgebied (van product design tot service design en strategisch design) als stakeholders worden bepaald. En de maatschappelijke sectoren die we willen benaderen: bedrijfsleven, industrie, dienstverlening, sociale sector en publieke instellingen. Een ander belangrijke aspect is het territorium waarop we actief willen zijn, zoals alleen de Provincie of ook de ruimere Euregio (Maastricht, Leuven, Aken, Eindhoven). In deze exploratieve fase staan alle opties nog open voordat we keuzes maken en prioriteiten gaan vastleggen.

Ikzelf ben opgegroeid in de Provincie Limburg — in (het inmiddels zeer toeristische) Borgloon om precies te zijn — maar ik woon er al vijfenentwintig jaar niet meer. In feite woon ik al dertien jaar niet meer in België. Uiteraard is er veel veranderd en is het niet moeilijk vast te stellen dat er nu een nieuwe dynamiek is in de regio. De overtuiging bestaat dat de dingen in de goede richting aan het keren zijn en dat Limburg een beloftevolle toekomst kan hebben. De mensen die er institutioneel en politiek leidinggevende functies dragen zijn uitermate degelijk. Vanzelfsprekend zijn dit mijn persoonlijke indrukken, maar het geeft wel energie.

Vandaar het idee een aantal Limburgers of Belgen samen te brengen, die al dan niet in de regio wonen of werken, die actief zijn in design en de innovatie van design en die zich met deze streek verbonden voelen. Het is de bedoeling een online denktank rond regionale innovatie in Limburg uit te bouwen voor een zo groot mogelijke verruiming van het denkproces. Ook niet-Belgen zijn uiteraard welkom, zeker als ze de streek goed kennen. Ik denk in eerste instantie aan mensen uit de buurlanden.

Het proces van online samen te denken rond deze ideeën is nog niet volledig gestructureerd, maar ik heb al een 'C-Mine' Facebook groep gecreëerd, evenals een Yahoo! Groep, waarin iedereen ten zeerste is uitgenodigd. Zo gauw er een aantal mensen deel van uitmaakt laat ik u meer weten over hoe u in dit proces kan participeren.

Voor de geïnteresseerden. We hebben wat achtergrond over C-Mine op ons blog, waar we ook een hele serie artikelen (meer dan honderd) hebben geselecteerd over thema's waarmee een Designcentrum in aanraking zou kunnen komen.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/09/24/virtuele-denktank-innovatie-in-limburg/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: