Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Juni 05 Hoe ben ik een goede klant? (deel 2)

Hoe ben ik een goede klant? (deel 2)

Martijn van Welie, 05-06-2007

Hoe kies ik een bureau?

In het eerste deel van deze serie werd besproken hoe een bureau te vinden. Misschien vond u een aantal ervan interessant en begint nu de lastige taak te bepalen met wie in zee te gaan. Waar op te letten? Uiteraard hangt dat af van uw situatie, maar een aantal factoren speelt voor bijna iedereen een rol.

Wat is de kwaliteit van het bureau?

Een webdesignproject kost al snel vele duizenden euro's. U wilt dus weten hoe goed een bureau is. In welke mate is het bureau echt vakkundig in online campagnes, toepassingen voor internet, sites voor mobiel gebruik, extra- en intranetten? Spreekt hun visuele ontwerpstijl u aan? En hoe denkt het bureau over de rol en betekenis van internet voor uw bedrijf?

Om op dergelijke vragen antwoorden te krijgen kunt u verschillende dingen doen.

 • Bekijk het portfolio van het bureau op hun site.
  Een portfolio geeft meestal een goede indruk van wat het bureau heeft gemaakt. Lees de beschrijving om te achterhalen hoe een project is benaderd en wat het resultaat van het project was. Waarschijnlijk staat het resultaat nog online. U kunt dan zelf uw mening vormen. Let daarbij niet alleen op het visuele ontwerp, maar ook op de structuur van de site. Hoe makkelijk is het navigeren en hoe goed sluit de site aan bij het merk. De allermoeilijkste vraag voor een buitenstaander te beantwoorden is in hoeverre de site aan de online doelstellingen voldoet. Dat is aan de buitenkant niet te zien.
 • Kijk voor welke klanten het bureau werkt.
  De klantenlijst geeft een indruk van het segment (Top 100 of MKB) dat het bureau bedient. Let er wel op dat veel bureaus weliswaar voor grote bedrijven hebben gewerkt, maar dat het maar de vraag is wat ze precies voor die klanten hebben gedaan.
 • Nodig het bureau uit voor een korte bureaupresentatie.
  Bureaus geven wel vaker presentaties. Ze hebben meestal een standaardpresentatie waarin zij hun visie en aanpak op het maken van sites uiteenzetten. Als u vertegenwoordigers van het bureau ontmoet dan kunt u ook meteen ervaren of het met hen klikt.
 • 'Google' het bureau en kijk wat er zoal over hen wordt geschreven.
  Is het bureau vaak in het nieuws? Bestaan ze al lang of zijn ze misschien onlangs overgenomen?

Wat gaat mijn project kosten?

U heeft waarschijnlijk een beperkt budget. De prijs die het bureau zal vragen moet dus binnen uw begroting passen. De vraag is dus of wat u wilt financieel wel kan. Zo niet, dan kunt u of uw wensenpakket aanpassen of op zoek gaan naar een goedkoper bureau. Als u nog niet zo veel internetprojecten heeft gedaan is het lastig voor u om zo'n inschatting te maken.

Enkele tips om meer greep op uw projectkosten te krijgen.

 • Schrijf zo gedetailleerd mogelijk op wat uw probleem is en wat u van het bureau vraagt.
  Het is voor een bureau onmogelijk een schatting te maken op basis van algemene opdrachtbeschrijvingen zoals 'Re-design mijn huidige site' of 'Maak mijn site beter'. Zo'n beschrijving is simpelweg te breed. Hoe beter u kunt verwoorden wat u wilt, des te beter kan het bureau een inschatting maken. U komt dan ook later niet voor verrassingen te staan. Een dergelijke opdrachtbeschrijving heet een 'Briefing' en bestaat uit elementen als een probleemstelling, scope, doelgroepbeschrijving, propositie, randvoorwaarden, tijdslijnen, functionaliteiten en een huidige situatieschets.
  Later in deze serie meer over briefings.
 • Vraag het bureau de kosten naar activiteiten uit te splitsen.
  Zo weet u wat elke activiteit kost en wat dus de impact zal zijn van het al of niet uitvoeren van die activiteit. Er is echter een aantal activiteiten die u niet weg kunt bezuinigen. Het is dus wel iets complexer dan simpelweg posten schrappen tot de projectkosten binnen uw budget vallen. Als u aan meerdere bureaus een kostenspecificatie vraagt dan kunt u vrij makkelijk offertes vergelijken.
 • Als u een groot project gaat doen waarbij u zowel een ontwerp- als een implementatiedeel voorziet dan is het verstandig om de kosten van beide delen apart te houden. Als er nog geen (functioneel) ontwerp is dan is het vaak niet meer dan giswerk wat de implementatiekosten zullen zijn. Doe in dat geval eerst een ontwerptraject en laat de offerte voor het implementatietraject pas maken als het ontwerp klaar is. Belangrijk is dan wel dat u met de betrokken partijen vooraf spreekt over de te verwachte bandbreedte van de kosten.

Pitchen of toch niet?

Bij omvangrijke projecten is het niet ongebruikelijk een soort wedstrijd te organiseren waarin verschillende bureaus een klein deel van de opdracht moeten uitvoeren om te laten zien wat ze kunnen. Zo'n wedstrijd heet een 'Pitch'. De regel is dat de winnaar de opdracht krijgt en dat de verliezers alleen een kleine pitchvergoeding ontvangen. Meestal wordt bij een pitch gevraagd een aantal kenmerkende sitepagina's te ontwerpen in combinatie met een globale visie op uw internetstrategie en een plan voor het te doorlopen proces.

Als opdrachtgever is het natuurlijk interessant om pitches te organiseren, maar bureaus zijn er wat minder happig op. Toch is het natuurlijk voor hen wel een uitstekende kans te laten zien waartoe zij in staat zijn.

Voor een bureau is het een significante investering die volledig wordt afgeschreven als de pitch wordt verloren. De meeste bureaus hanteren dus richtlijnen voor een pitch, zoals de verwachte opbrengsten van het project, de concurrentie, de pitchvergoeding die u biedt, hoeveel werk het bureau heeft en hoe interessant u bent als klant.

De 'klik'

Afgezien van alle financiële aspecten is er ook een hele belangrijke en niet te vergeten sociale factor. Vooral bij grotere projecten zult u weken of maanden intensief contact met het bureau hebben. Dan is het wel zo prettig dat u goed met elkaar 'door één deur' kunt. Er moet dus wel een klik zijn tussen u en het bureau.

Vaak is er in de laatste fase van een offertetraject een moment om een aantal toekomstige teamleden te ontmoeten. Een informele meeting blijkt al voldoende te achterhalen of het bureau bij u past.

Een volgend artikel gaat in op hoe een bureau goed kan worden ge-'briefed'.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/06/05/hoe-ben-ik-een-goede-klant-deel-2/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: