Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Mei 22 Het einde van de informatiehiërarchie

Het einde van de informatiehiërarchie

Redactie, 22-05-2007

De structurering en organisatie van informatie houdt menigeen in het vakgebied van de informatie-architectuur - volgens de 'Library & Information Science' opvatting dan wel - bezig. Informatie-architecten organiseren en ontsluiten informatie om deze vindbaar te maken. Hun organisatieprincipes vormen de basis voor een adequaat navigatiemodel van een website: globale, vaste navigatie-opties bovenin en de locale in de linkerkolom. Een beetje 'card sorting' en je komt al snel tot een oplossing. Maar zo simpel is het niet.

De gedachte dat informatie op slechts één (veelal op een voor de hand liggende) wijze kan worden georganiseerd heeft haar oorsprong in de fysieke wereld. In elke bibliotheek of boekwinkel heeft een boek, tijdschrift of ander geschrift slechts één vaste plek op de boekenplank. Door de beperkingen van de fysieke wereld staat het immers uiteindelijk in de ene of in de andere boekenkast. Weliswaar kunnen in een kaartenbak (de catalogus) meerdere kaartjes naar de publikatie verwijzen, het geschrift belandt toch op één fysieke plek. Zie daar het idee van de informatiehiërarchie. Voor bibliotheken is deze gedachte zelfs wereldwijd gestandaardiseerd met het 'Dewey Decimal Classification System' om alle publikaties uniform te organiseren.

In de wereld van bits en bytes zijn deze fysieke beperkingen opgeheven. Documenten kunnen op ontelbaar manieren worden gecategoriseerd en geclassificeerd, afhankelijk van context, gebruik of eigenaar. Tevens is een elektronische kopie geheel identiek met het orgineel zodat ook kopieën op allerlei plekken kunnen voorkomen. Desalniettemin blijft de gedachte bij zoeken, vinden en gebruiken van elektronisch informatie hardnekkig dat een zinvolle ontsluiting is gebaseerd op de organisatieprincipes die mensen 'in hun hoofd hebben': een hond is een zoogdier evenals een kat.

Een video presentatie die op deze materie ingaat is van David Weinberger (o.a. auteur van het invloedrijke Cluetrain Manifesto en Everything is Miscellaneous) aan het Oxford Internet Institute. Op zeer overtuigende wijze illustreert hij de beperkingen in ons denken over informatiehierarchieën. Naar zijn oordeel zijn 'vaste' relaties tussen concepten aan erosie onderhevig als gevolg van de virtualisering.

Een onverwachte gast bij de presentatie is Ted Nelson (bedenker van de term 'hypertext') en nu onderzoeker te Oxford. Voor iedereen die in de ontsluiting en het vindbaar maken van informatie is geïnteresseerd is David's presentatie van ongeveer veertig minuten zeker de moeite waard.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/05/22/het-einde-van-de-informatiehierarchie/trackback

Een aanrader

door Thomas D'hooge op 29-05-2007 20:46

Ik heb de presentatie volledig uitgekeken en naar mijn mening is het één van de beste die ik in lange tijd gezien heb! Zeker een aanrader!

Eens

door Cornelis Govert Adriaan Kolbach op 04-06-2007 09:52

Helemaal mee eens. Het is echt heerlijk om te zien dat iemand dit soort dingen zo goed weet te verwoorden. Ik kan dit direct gebruiken in mijn gesprekken met klanten over het organiseren van informatie, waarbij objecten – anders dan in de tastbare wereld – op meerdere plaatsen voor kunnen komen op basis van hun labels en eigenschappen. Weinberger is voor mij de Carolus Linnaeus van deze tijd. Zullen we ook alvast een straat naar hem gaan noemen?


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: