Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Mei 15 WATIS: 'information design' & 'information architecture'

WATIS: 'information design' & 'information architecture'

Redactie, 15-05-2007

Het verschil tussen 'information design' (ID) en 'information architecture' (IA) is vaak onduidelijk. Afhankelijk van met wie je praat, de begrippen worden vaak door elkaar gebruikt. Bij deze een poging enige duidelijkheid te scheppen.

ID is een vakgebied dat al vanaf de zeventiger jaren bestaat en zich voornamelijk bezighoudt met bewegwijzering (denk aan Schiphol), typografie en leesbaarheid en formulierontwerp. Het vakgebied richt zich sterk op de offline wereld en op het papieren medium. Het heeft voornamelijk Europese wortels met eigen conferenties, een gedegen publicatie en een bijbehorend instituut. De Amerikaan Edward Tufte wordt als één van de grondleggers van ID gezien.

Een klein historisch overzicht

In 1975 introduceerde Richard Saul Wurman als voorzitter van de Amerikaanse beroepsvereniging van architecten de term 'architecture of information', waarbij hij grote overeenkomsten tussen het ontwerpen van fysieke en informatieve ruimtes zag. Zijn idee van een ruimte als ook een informatieruimte ('cyberspace') is interessant, maar het bleef toen zonder resultaat.

Daarnaast is Wurman één van de eerste personen die de stortvloed van informatie ('tsunami of data') als een groot probleem zag. Hij populariseerde ID dan ook als een manier om complexe informatie hanteerbaar en begrijpelijk te maken. Zijn boek 'Information Anxiety' is inmiddels een klassieker op dat terrein.

Met de geboorte van het Web in 1989 werd een ander vakgebied opeens relevant: de bibliotheekwetenschap. In 1991 startten twee 'bibliothecarissen' (Louis Rosenfeld en Peter Morville) het adviesbureau Argus Associates, waarin zij de bruikbaarheid van sites vooral in termen van structuur, organisatie en labeling van informatie en documenten zagen. Hun 'Information Architecture for the World Wide Web' uit 1998 is inmiddels een standaardwerk geworden en vormde de basis voor de IA-discipline. Helaas bleek Argus te vroeg met haar diensten en ging het in 2001 ter ziele. Het IA-vakgebied floreert nu als nooit tevoren.

De babylonische spraakverwarring werd geheel compleet met een boek van Wurman uit 1996 'Information Architects'. Het bevat echter allerlei ID-voorbeelden, zoals het ontwerp van een tentoonstelling of een belastingformulier. Tot zover de geschiedenis.

En dan nu het inhoudelijke. Er is in het verleden veel gediscussieerd over de grenzen tussen beide vakgebieden. Voor velen is het haarkloverij. Volgens Wurman is deze discussie 'academisch en zinloos'.

Een vuistregel dan maar even voor het gemak. ID houdt zich hoofdzakelijk bezig met de vorm van informatie (de presentatie), terwijl IA zich op de structuur ervan richt. In meer wetenschappelijke termen gesteld: ID richt zich op de perceptie, IA op de cognitie bij de menselijke informatieverwerking. Beide dimensies zijn even belangrijk voor een succesvol ontwerp, ook al gaat perceptie vooraf aan cognitie. Het ene vakgebied is niet belangrijker dan het andere. Alleen de invalshoeken zijn verschillend.

Inmiddels heet iedereen 'user experience designer' en lijkt het subtiele onderscheid tussen ID en IA niet meer zo relevant. Of toch wel?

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/05/15/watis-information-design-information-architecture/trackback

Information Architecture vs Information Design

door Bart Maertens op 24-05-2007 14:04

Information Architecture en Information Design (of Information Visualization, InfoVis) lijken me twee gescheiden vakgebieden.
Zoals in het artikel gezegd wordt, houdt IA zich bezig met de structuur en Information Design met de presentatie van informatie.
Information Visualization behelst echter heel wat meer dan bewegwijzeringen en formulierontwerp.
Dat de aandacht vooral gaat naar offline media, is waarschijnlijk enkel correct voor Tufte, die graag zijn
minachting voor digitale media ventileert (verder geen slecht woord over de grootmeester).
Binnen InfoVis wordt behoorlijk wat onderzoek verricht naar informatieverwerking en nieuwe visualizatiemodellen.
Toegespitst op het bedrijfsleven (meer bepaald business intelligence) is vooral het werk van Stephen Few (http://www.perceptualedge.com) interessant.
Hij adviseert bij het ontwerp van dashboards, zodat patronen in en verschillen tussen data sets zo intuitief mogelijk gepresenteerd kunnen worden.

ID en andere disciplines

door Peter J. Bogaards op 29-05-2007 10:45

Enige nuance is hier op zijn plaats. Een directe relatie tussen Information Design en Information Visualization veronderstellen ligt niet voor de hand. Beide vakgebieden en beroepspraktijken zijn te verschillend van elkaar. Information Design is gericht op het ontwerp van informatie voor dagelijks gebruik (zoals bijsluiters, instructies of invulformulieren). Information Visualization (als specialisatie van Computer Graphics) daarentegen beoogt enorme hoeveelheden specialistische informatie (zoals klimatologische, seismografische of medische) met computationele middelen hanteerbaar te maken. Het verschil tussen beide laat zich goed illustreren met de gespreksonderwerpen op hun conferenties: VisionPlus 12 versus infoVis 2007.

Een relatie met Visual Communication of met Information Graphics lijkt me in deze zinvoller.


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: