Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Mei 09 Hoe ben ik een goede klant? (deel 1)

Hoe ben ik een goede klant? (deel 1)

Martijn van Welie, 09-05-2007

Wie gaat mij helpen met mijn website?

Als bedrijf heeft u een website. Bijna iedereen heeft er immers een. Waarschijnlijk bent u er toch ook niet echt tevreden over en denkt u dat het beter kan. Uw bedrijf heeft wel een paar mensen in dienst om de site te onderhouden. Misschien wel uw team of uzelf. Maar om een stap voorwaarts te maken heeft u toch echt hulp nodig. Een goede en effectieve site ontwerpen en implementeren is niet iets wat een bedrijf aan het spreekwoordelijke neefje-op-de-zolder moet uitbesteden.

User experience design omvat een aantal noodzakelijke disciplines voor het succes van uw site. Van strategen, interactie-ontwerpers tot specialisten in het meten van de statistieken en conversies van uw site. Op DdUX.org kunt u zien waar al deze specialisten zich zoal mee bezig houden en waar ze over nadenken.

De Nederlandse markt

Maar wat nu? Bij wie gaat u te rade voor hulp met uw site? En wat gaat zo'n project dan wel niet kosten? Net zoals elk ander bedrijf heeft u een beperkt budget en wilt u daar verstandig mee omgaan.

De markt in Nederland is vrij doorzichtig. Er zijn bedrijven in de volgende categorieën:

  • Grote full-service internetbureaus waar u met vrijwel elke vraag terecht kunt. Ze zijn niet het goedkoopst, maar u bent wel verzekerd van een professionele benadering en kwaliteit. Deze bureaus werken vooral voor grote bedrijven en zijn vaak niet erg geïnteresseerd in kleine opdrachten. Er zijn in Nederland niet zo veel van dit soort bureaus.
  • Ontwerpbureaus die, net zoals full-service bureaus, uw hele site kunnen ontwerpen en bouwen. Hun expertise en focus liggen echter meer op het ontwerp dan op de bouw. Meestal doen deze bureaus ook meer dan alleen sites ontwerpen.
  • Talrijke kleine bureaus met vijf tot tien medewerkers die vooral MKB-bedrijven bedienen. Deze bureaus hebben meestal een specifiek specialisme naast het ontwerpen van sites. Bij hen kunt u makkelijk terecht, maar hun capaciteit en expertise zijn vaak beperkt.
  • De gespecialiseerde niche-spelers met een gerichte focus. Dit zijn in Nederland hoofdzakelijk specialisten voor de evaluatie van 'usability', 'web metrics' of online campagnes.
  • Een leger van freelancers. Veel ontwerpers die bij de grote bureaus hebben gewerkt zijn in de afgelopen jaren gaan freelancen. Dit zijn meestal heel goede specialisten die uw team kunnen bijstaan voor allerlei deelproblemen.

Wat voor u uiteindelijk de beste keus is hangt uiteraard af van uw ambities en situatie. Voor een overzicht van aanbieders en voor een initiële selectie kunt u beginnen bij de startpagina voor 'usability' (usability.startpagina.nl) of bij Pitch View (pitchview.nl).

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/05/09/hoe-ben-ik-een-goede-klant-deel-1/trackback

RE: Hoe ben ik een goede klant? (deel 1)

door Kurt Buyse op 16-05-2007 10:14

Laat me even reageren als 'klant' die een nieuwe site wenst voor zijn bedrijf. Akkoord dat dit best niet overgelaten wordt aan neef, vriend, etc. Geen probleem daar.

Mijn eerste probleem is echter het selecteren van een degelijk bedrijf. Velen (velen ook niet) hebben een degelijk portfolio, maar dit zegt niet altijd iets over de kwaliteit van hun werk. Stel dat we dit oplossen, dan komt m.i. het belangrijkste stuk : hoe leg ik uit welke site ik wens, welke functionaliteiten ik zoek, etc. ? Mijn ondervinding is dat de taal die een web design bureau gebruikt vaak grondig verschilt van de taal die ik als klant gebruik. Indien deze stap niet correct verloopt dan kan er m.i. geen goed eindresultaat bekomen worden.

Misschien moeten de UX specialisten eens uitwerken hoe de initiële communicatie kan geoptimaliseerd worden.


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: