Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Mei 08 Onderhoud informatiehuishouding blijkt moeilijk

Onderhoud informatiehuishouding blijkt moeilijk

Redactie, 08-05-2007

We komen om in de (informatie)spullen. Boeken, CDs, tijdschriften, artikelen, favorieten, e-mailberichten en elektronische documenten, hun omvang blijft maar groeien. Ze vormen onze persoonlijke (ten dele digitale) informatiehuishouding, die zoals elke huishouding moet worden onderhouden. Onderhoud betekent hier categoriseren en classificeren. Alleen met onderhoud kun je nog eens iets terugvinden en opnieuw gebruiken. Zonder een onderhouden informatiehuishouding kun je elke dag 'weer opnieuw beginnen'.

Elke verzameling - en dat geldt ook voor postzegels, puntenslijpers of spaarpotten - heeft eigen organisatieprincipes nodig. De praktijk leert dat bepaalde principes die bij een zekere hoeveelheid werken bij grotere niet meer functioneren. Een verzameling met een goede organisatie van vijftig is wel iets anders dan een verzameling van vijfhonderd of vijfduizend.

Een voorbeeld: recepten

Volgens Richard S. Wurman is informatie maar op vijf manieren in te delen: geografisch, alfabetisch, chronologisch, categoraal of hiërarchisch met een continuum (van licht naar donker). Neem recepten als voorbeeld. Zoiets bestaat thuis meestal uit kookboeken met losse recepten uit kranten en tijdschiften. Een indeling naar keukens (Italiaans, Indonesisch of Mexicaans) is geografisch, op titel alfabetisch, voor persoonlijk gebruik ligt een chronologische ordening wat minder voor de hand, tenzij je wetenschapper bent, voor-, hoofd- en nagerechten is categoraal en een indeling naar je persoonlijke Michelin-sterren (bijvoorbeeld recepten 'Succes gegarandeerd') hiërarchisch.

Dit voorbeeld laat overigens zien dat bij een bepaalde verzameling misschien niet alle ordeningsprincipes even zinvol zijn. Bij recepten is een geografische of categorale indeling zinvoller dan een chronologisch.

Classificatie en sites

Wat voor recepten geldt geldt in principe voor alle informatie. Ze hebben een handige indeling of classificatieschema nodig om bruikbaar te zijn. Ook het navigatiemodel van een informatie-intensieve site is gebaseerd op een dergelijk schema. Het schema van veel sites blijkt nog te vaak een organisatorische indeling naar afdelingen of werkmaatschappijen. Steeds meer richten ontwerpers zich op een andere indeling, want een categorisering vanuit de organisatiestructuur leidt vaak tot onvindbare informatie. Een beter model gaat uit van de manier zoals gebruikers die hanteren en waarbij onderdelen die men bij elkaar verwacht ook zo worden gegroepeerd.

Een kanttekening daarbij is overigens dat niet iedereen alles op dezelfde manier ordent. Geef een aantal proefpersonen eenzelfde verzameling favorieten en ze zullen deze verschillend indelen. Kortom, er is niet één juiste classificatie van informatie. En dat maakt het weer lastig.

Wie helpt?

Bibliothecarissen - of informatieprofessionals zoals ze tegenwoordig heten - houden zich 'van nature' bezig met de organisatie van informatie. Ze hebben hun stoffige imago afgeworpen en als 'informatie-architecten' zijn ze actief als nooit te voren. Ook in Nederland zijn er organisaties en verenigingen die zich bezighouden met de ordening van digitale informatie. En dat allemaal gevoed vanuit de informatiewetenschap. Helaas is er weinig samenhang tussen deze Nederlandstalige deskundigen en de Engelstalige sitegeoriënteerde informatie-architecten. Werk aan de winkel dus.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/05/08/onderhoud-informatiehuishouding-blijkt-moeilijk/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: