Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Mei

Artikelen en berichten (Mei 2007)

31 mei 2007

Accessibility-standaarden en -richtlijnen anno 2007
Logo Accessibility

Nationaal en internationaal is de aandacht voor de bruikbaarheid ('usability') en toegankelijkheid ('accessibility') van websites en -applicaties groeiende. Overheden en organisaties voor standaardisering stellen er richtlijnen voor op. Een overzicht van de belangrijkste.

Marco Derksen doet rechtstreeks verslag van de presentaties op het eerste Nederlandse Webanalyticscongres in Zeist. Jakob Nielsen's site useit.com blijkt relevant voor webanalytici te zijn. (bron: marketingfacts)

30 mei 2007

Audiodocumenten voor UX-ontwerpers
Afbeelding van oor

Ontwerpers voor user experiences die hun vakgebied willen bijhouden kunnen ook hun oren gebruiken. Op dit terrein zijn inmiddels diverse (veelal Engelstalige) podcasts beschikbaar met regelmatige afleveringen. Wat een goed ontwerp is voor de UX van een podcast laat zich raden.

Webontwikkelaar Peter-Paul Koch (Amsterdam) roept in zijn artikel 'Evangelizing Outside the Box: Web Standards and Large Companies' (A List Apart) de grotere (Nederlandse) webbureaus op zich explicieter uit te spreken voor het gebruik van webstandaarden.

29 mei 2007

Het lijkt er op dat wegens onvoldoende belangstelling de opleiding Experience Design aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht voor komende september is geannuleerd.

Behalve Tjeerd Hoek (frog design) is nu ook de tweede gastspreker op de Chi Nederland conferentie van 21 juni a.s. bekend geworden. Het is de Duitse onderzoeker naar plezier bij technologiegebruik ('funology') Marc Hassenzahl.

25 mei 2007

Sociale aspecten van mobiele Web 2.0 toepassingen
Workshoplogo

Een paper ingediend bij de workshop 'Shared Encounters' van CHI 2007 door onder anderen Geert Jans. Het artikel gaat over de creatie van informatie en het delen van ervaringen bij mobiele toepassingen door leden van een community in de context van een grote stad.

Voor de visueel ingestelde medemens is er nu ook een videoregistratie beschikbaar van Jesse James Garrett's lezing 'Experience Strategies: The Key to Long Term Design Value' tijdens 'Managing Experience Week 2007' in San Francisco. (met dank aan Nico ten Hoor)

22 mei 2007

Het einde van de informatiehiërarchie
Afbeelding David Weinberger

Dit jaar is het driehonderd jaar geleden dat Carolus Linnaeus werd geboren. Hij was de eerste die een classificatiesysteem voor planten, dieren en mineralen bedacht: zijn ‘Systema Naturae’. Inmiddels is er een soort nieuwe Linnaeus opgestaan voor de online wereld: David Weinberger. Zijn filosofie over mogelijke classificaties van digitale informatie is op zijn minst interessant te noemen.

Gecategoriseerd met de tag 'User experience' verschijnt op Frankwatching een artikel van Tim Besselink (Jungle Rating) met enkele praktische tips en wenken voor het perfecte bestelproces.

"Met behulp van card sorting kan de vindbaarheid van informatie op een website aanzienlijk toenemen. Bij één van mijn klanten is onlangs de vindbaarheid dankzij card sorting toegenomen van 48% naar 80%.", aldus Ferry den Dopper (TamTam) in zijn case study over card sorting.

21 mei 2007

Het conferentieprogramma van 'HCI-methods: way to go?' (21 juni 2007) is bekend. Het programma bestaat uit drie 'tracks': onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven. Hoofdspreker is ondermeer Tjeerd Hoek, voormalig design director voor Microsoft Windows Vista en sedert kort werkzaam bij frog design.

Frédérique Harmsze (Macaw) publiceert op Flickr een foto-impressie van UXCocktailHoursAmsterdam van 16 mei j.l.

Stephen Hay (creatief directeur van Cinnamon Interactive) stelt het onderwerp van webdesign en auteursrecht oftewel creatief plagiaat aan de orde, nadat hij bij een collegabedrijf grote overeenkomsten zag met de vormgeving van zijn eigen website.

16 mei 2007

De (beperkte) seeding van DdUX.org is al door enkele blogs opgepikt. Vooral het user experience design van DdUX.org zelf is aanleiding tot discussie.

Zie: Michel Vuijlsteke's blog, Netlash en Tanja de Bie.

Op 'Over DdUX.org' zijn reacties van harte welkom.
Registreer en discussieer mee!

15 mei 2007

WATIS: 'information design' & 'information architecture'
Boekomslag 'Information Architects'

Elk vakgebied kent een eigen vocabulaire. Zo ook user experience design. In ux design worden termen, begrippen en concepten gebruikt, waarvan niet altijd duidelijk is wat ze inhouden en vanuit welk perspectief ze worden gehanteerd. Dit geldt zeker voor 'information design' en 'information architecture'. Een poging tot wat meer helderheid is op zijn plaats.

Harm (info.nl) houdt een pleidooi om creatief vergaderen niet met 'brainstorming' te verwarren. De methode 'brainstorming' is er op gericht effectief creatief te zijn in groepsverband. Strikte regels voor en tijdens de brainstormsessie moeten worden gehanteerd om samen optimaal creatief te kunnen zijn. (bron: open.info.nl)

Edwin Feldmann (veldmuis.com en jurylid van de Usability Award 2007) citeert in een kort artikel bruikbaarheidsgoeroe Jakob Nielsen over zogeheten 'Web 2.0 sites'. De grote aandacht van ontwikkelaars voor aansprekende mogelijkheden, zoals social tagging, user-generated content of rijke, dynamische informatie zou vooral ten koste gaan van een goed ontwerp en een optimale bruikbaarheid. (bron: Webwereld)

10 mei 2007

Onder de titel Namahn Talks spreekt Joannes Vandermeulen met beroepsbeoefenaars en onderzoekers in Human-Computer Interaction over interessante onderwerpen voor de community. Dit keer praat hij met Yvonne Rogers van de Britse Open University over ondermeer 'Calm Computing'.

9 mei 2007

Hoe ben ik een goede klant? (deel 1)
Illustratie bij artikel

Wat te doen als u professionele ondersteuning nodig heeft voor een beter ontwerp van uw site? In Nederland zijn er veel dienstverleners op dit terrein: van full-service internetbureaus tot gespecialiseerde freelancers. Dit eerste artikel in een serie voor opdrachtgevers brengt de Nederlandse markt in kaart.


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: