Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 April 20 De beste UX heet 'Flow'

De beste UX heet 'Flow'

Redactie, 20-04-2007

Het gebeurt niet vaak, maar iedereen maakt het wel eens mee. Van die dingen waar je geen genoeg van kunt krijgen. Je bent ergens mee bezig en het gaat fantastisch. Plots merk je dat de uren voorbij zijn gevlogen zonder dat je het hebt beseft. Waar je mee bezig was nam al je aandacht in beslag en je kon heerlijk doorgaan zonder te worden gestoord. Een heerlijk gevoel.

In de psychologie heet deze staat van bewustzijn 'flow'. Soms ontstaat het als je een goed boek leest, sport of wellicht tuiniert. Maar heb je deze ervaring ook als je iets op het Web opzoekt? Of als je het intranet van je werk gebruikt? Of als je een emailbericht leest? Waarschijnlijk niet. UX designers die naar een optimale gebruikersbeleving en -ervaring streven moeten zich eens verdiepen in de menselijke 'flow'.

Het Web en de 'flow'

Het psychologische concept van de 'state of flow' is ontwikkeld door de Hongaarse pyscholoog Mihaly Csikszentmihalyi (probeer die naam maar eens na een paar glaasjes foutloos te spellen). In zijn boek 'Flow: The Psychology of Optimal Experience' deed hij verslag van zijn onderzoek naar menselijke ervaringen tijdens activiteiten die veel concentratie vergen. Hij probeerde te achterhalen wat er gebeurt met het bewustzijn als mensen helemaal opgaan in wat ze doen. Hij constateerde dat onder bepaalde omstandigheden het begrip van tijd verdwijnt en dat er zelfs geen zelfbewustzijn meer is.

Deze (bijna spirituele) ervaring is ook in andere culturen te vinden. Oosterse filosofieën erkennen dit al heel lang. Een populaire introductie hiervan schreef Robert Persig in 1974 met zijn 'Zen en de kunst van het motoronderhoud', waarin hij spiritualiteit en technologie samenbracht. In het Westen werd het boek onmiddellijk een hit.

Flow is dus een staat van bewustzijn waar aandacht, motivatie en de situatie samenvloeien tot een productieve harmonie. Een dergelijke ultieme ervaring zou ook ontwerpers moeten inspireren. Toch is er niet heel veel bekend over hoe 'flow' in een ontwerp kan worden geïintegreerd. Onderzoek is zeldzaam en een beetje verouderd.

Ontwerpers van gebruikersinterfaces en websites moeten worden uitgedaagd een optimale gebruiksbeleving en -ervaring met 'flow' mogelijk te maken. Twee onderzoekers (Novak en Hoffman) keken in het verleden al eens naar de mogelijkheden van flow bij sites. Ze publiceerden hun 'Modeling the Structure of the Flow Experience' vooral in het licht van sites gericht op eCommerce.

Hoe UX designers vanuit het principe van 'flow' kunnen gaan denken wordt beeldend beschreven door Kathy Sierra in haar blog 'Creating Passionate Users. Een absolute inspiratiebron voor ontwerpers met een obsessie voor gebruik(ers).

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/04/20/de-beste-ux-heet-flow/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: