Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 April

Artikelen en berichten (April 2007)

27 april 2007

Nathan Shedroff gaf op 28 maart j.l. een lezing over Experience Design in Leuven. Deze lezing werd in een videoconferentie door deelnemers aan het zogeheten 'Venus-project' uit diverse Europese landen bijgewoond. Online-versie van de lezing (Engels) is beschikbaar.

26 april 2007

Stefan Wobben (Concept7) vraagt zich in 'De hegemonie van de Amerikanen!' af waarom de populairste sites in Nederland (bijna) allemaal van Amerikaanse origine zijn. Grote aandacht voor de gebruiker is de belangrijkste reden. "De vanzelfsprekendheid waarmee methoden van user-centered design worden toegepast geeft de Amerikanen een grote voorsprong. In Nederland moet je nog uitleggen dat je eerst persona wilt maken. In de VS daarentegen moet je uitleggen dat je géén persona gaat maken."

Ferry den Dopper (TamTam) beschrijft in 'Data Driven Design' hoe vier onderzoeksstromen zowel expliciete als impliciete gebruikersbehoeften kunnen blootleggen. Met zijn 'websitemonitor' worden deze stromen afgedekt: marktonderzoek (zoals een enquête), kwalitatief gebruiksonderzoek ('usability testing'), kwantitatief gebruiksonderzoek (analyse van gebruiksstatistieken) en technisch onderzoek (richtlijnen van de overheid). Tezamen geven zij afdoende inzicht in de kwaliteit van een site om ontwerpbeslissingen op te baseren. 't Kost wat meer tijd, maar dan heb je ook wat.

24 april 2007

Individuen, groepen en machines bepalen kwaliteit
Groepsbijeenkomst

Met de term 'Web 2.0' worden in de regel verschillende sociale en technologische trends en ontwikkelingen aangeduid. Eén daarvan is de nagenoeg kosteloze produktie van content door individuen en groepen met blogs en wiki's. Het idee is ondermeer dat door deze toename en de wet van de grote getallen de kwaliteit van informatie toeneemt. De vraag is of dat ook zo is.

Mark de Bruin vraagt zich af wie in Nederland de webrichtlijnen van het W3C en Drempelvrij voor toegankelijkheid volgt. Hij deed een onderzoekje waaruit blijkt dat maar zeer weinig sites 100% valide zijn. (bron: Marketingfacts)

23 april 2007

De Usability Award gaat dit jaar naar wehkamp.nl. De prijswinnaar laat daarmee de sites van de Tweede Kamer en verzekeraar Interpolis achter zich. De vakjury oordeelde: "De Wehkamp.nl site oogt bij binnenkomst extreem druk maar slaagt er in de bezoeker snel een vertrouwd gevoel te geven. Zoeken naar producten gaat over in winkelen. Je hebt het gevoel dat je door een winkel loopt. Hier klik je voor je plezier verder en ontdek je zo snel één van de vele producten die op de site te vinden is. De website is slim in elkaar gezet. Wanneer een bezoeker weet waar hij voor komt, dan helpt een uitstekende zoekmachine hem snel het product naar keuze te vinden. Al met al een zeer goede ‘user experience’."

20 april 2007

De beste UX heet 'Flow'
Flow grafiek

Flow is het psychologische concept dat verwijst naar een staat van bewustzijn waarin elk gevoel van tijd vervaagt. Kortgezegd ga je totaal op in wat je doet. Niet bepaald een concept dat wordt geassocieerd met interactieve media. Toch zou het mooi zijn als ontwerpers van user experience een dergelijke staat weten op te roepen bij gebruikers. Zonder al te zweverig te worden zijn er inmiddels enkele inspirerende ideeën over flow voor interactieve toepassingen beschikbaar.

18 april 2007

Zo nu en dan staan Nederlandse informatie-architecten internationaal in de schijnwerpers. Op IA Voice ('The First IA Podcast Channel in Europe') van het Duitse Spirit Link interviewt Wolf Nöding ondermeer Peter Boersma (info.nl) en Jacco Nieuwland (User Intelligence).

Peter legt in het gesprek de verschillen uit tussen 'Big IA' (oftewel UX) en 'Little IA' en vertelt hoe Europese informatie-architecten hun achterstand op de Amerikaanse kunnen inlopen. In het interview met Jacco komt zijn geesteskind Swipr aan de orde, waarmee informatie-architecten geïntegreerde en interactieve documenten met standaard Visio-bestanden kunnen maken. Vanzelfsprekend heeft hij ook een blog over Swipr.

17 april 2007

UX guerrilla in grote organisaties
Che Guevara

Grote organisaties zijn de spreekwoordelijke mammoettankers die maar met moeite adequaat reageren op veranderende omstandigheden en ontwikkelingen in de markt. De toenemende aandacht voor de user experience van informatie, applicaties en diensten wordt nog te vaak gehinderd door de muren die tussen afdelingen bestaan. Toch zijn er manieren om deze af te breken.

Het verkeer op de website gaat ‘de verkeerde kant’ op of nieuwe bezoekers verdwijnen in een oogwenk. Veel sitebeheerders verliezen potentiële herhalingsbezoekers omdat de bruikbaarheid van de site niet optimaal is. Hoe vergroot je de ‘plakkans? Erwin Boogert geeft antwoord op deze vraag op Emerce.

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht start per 1 september 2007 met een nieuwe vierjarige afstudeerrichting Experience Design. Naar verluidt is deze opleiding uniek in Europa. Onder leiding van hoofddocent Rob van Kranenburg richt het curriculum zich op het volgende ontwerpgebied:

"Hoewel moderne computertechnologie bij Experience Design centraal staat is een ED niet primair gericht op de 'standalone' computer-met-beeldscherm maar op de integratie van ICT met de fysieke omgeving. In de ontwerpen van een ED'er is ICT geïntegreerd met sieraden, kleding, voedsel, meubels, alle mogelijke apparaten, (openbare) ruimtes, straten en zelfs hele steden. Deze versmelting van ICT en de fysieke wereld, de uitbreiding van het huidige internet naar 'the internet of things', het ontluiken van een door (onzichtbare) computertechnologie verzadigde wereld; dat is het terrein van ED."

Voorlichtingsmiddag 10 mei a.s. (Hilversum).


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: