Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Maart 12 Patronen voor UX ontwerp komen beschikbaar

Patronen voor UX ontwerp komen beschikbaar

Redactie, 12-03-2007

Hoe de bruikbaarheid en 'user experience' (UX) van software en informatie te verbeteren is een belangrijke vraag. Verbeteringen zijn ondermeer mogelijk als oplossingen die al eens eerder hun nut hebben bewezen in vergelijkbare situaties opnieuw worden toegepast. Deze herbruikbare oplossingen worden in het vakgebied aangeduid met de term 'Patterns'. Ontwerpers van software en informatie hebben veel baat bij dergelijke oplossingen.

Het idee van herbruikbare ontwerpoplossingen is afkomstig van de Amerikaanse architectuurprofessor Christopher Alexander. Hij merkte dat bepaalde ontwerpoplossingen voor gebouwen en publieke ruimtes in meerdere situaties toepasbaar waren. Maar niet alleen in de fysieke wereld bewijzen patronen hun nut. Ook in de informatietechnologie hebben patronen hun intrede gedaan. Bij de ontwikkeling van software blijken ze erg handig om sneller stabiele toepassingen te bouwen.

Ook de ontwerpers van applicaties en informatie hebben het nut van patronen ontdekt. Inmiddels is er voor diverse toepassingsgebieden een aantal ontwerppatronen beschikbaar, zoals voor websites, gebruikersinterfaces en interacties. De ontwerppatronen zijn gestructureerd beschreven: een probleemdefinitie, de context van toepassing, de feitelijke oplossing en zo mogelijk voorbeelden en een rationale. Ze zijn onderdeel van de UX gereedschapskist geworden.

Maar niet alleen individuele UX ontwerpers verzamelen en delen patronen. Ook grote organisaties zijn actief. Zo lanceerde Yahoo! ruim een jaar geleden twee uitgebreide bibliotheken met patronen die in alle produkten van Yahoo! worden gebruikt. Naast ontwerpoplossingen voor navigatie en feedback (Yahoo! Design Pattern Library) lanceerde Yahoo! een verzameling herbruikbare RIA-componenten als interface-widgets voor sites (Yahoo! User Interface Library), inclusief de bijbehorende JavaScript-code. Een prijzenswaardig initiatief dat zeker navolging krijgt.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/03/12/patronen-voor-ux-ontwerp-komen-beschikbaar/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: