Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Maart 08 Bladerend zoeken en zoekend bladeren

Bladerend zoeken en zoekend bladeren

Redactie, 08-03-2007

De juiste informatie vinden wordt steeds moeilijker. Websites met hun miljarden pagina's bieden te veel. Alleen als je zeker weet waar je moet zijn lijkt bladeren van pagina naar pagina de aangewezen weg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zoeken populairder is dan bladeren. Maar is de kans op het juiste antwoord groter met zoeken dan met bladeren?

Een zoekmachine (lees: Google) gebruiken lijkt makkelijk. Je voert een vraag in, je bekijkt de antwoorden en je kiest het juiste antwoord. Maar helaas resulteert een zoekopdracht vaak in een onhanteerbare hoeveelheid resultaten, waarvan een aantal gesponsord en dus minder relevant. Zowel bladeren als zoeken blijken dus lastig.

Zoeken en bladeren ontwerpen

Ontwerpers, verantwoordelijk voor het vinden en gebruiken van informatie, beschouwen bladeren als een vorm van navigatie van plek naar plek, gebaseerd op de informatie-architectuur van een site. Voor hen is informatie vinden een wisselwerking tussen een vraag in gewone mensentaal en de formulering ervan in woorden, zoals de informatie-architectuur en de interfaces die toelaten. Dat betekent labels, titels en formuleringen in een pagina zo goed mogelijk afstemmen op gebruikersvragen.

Maar veel sites hebben ook een zoekmogelijkheid. De meeste ontwerpers beschouwen zoeken als een technologische zaak, waarbij de achterliggende technologie voor hen een 'black box' is en waarop ze weinig tot geen invloed hebben. In het beste geval richten zij zich op de vormgeving van de resultaten om de relevantie inzichtelijk te maken.

Het zoekproces

Zoekprocessen verlopen niet rechtlijnig van vraag naar antwoord. Mensen vinden informatie door zoeken en bladeren af te wisselen. Ze beginnen bijvoorbeeld met een zoekmachine, kiezen een resultaat en bladeren vervolgens door een aantal pagina's (meestal niet de homepage). Daarna zoeken ze opnieuw, op de site zelf of met de zoekmachine, maar met een gewijzigde zoekopdracht. Door de gevonden informatie worden hun zoekvragen steeds aangepast, zowel in de breedte als in de diepte. Zoekvragen zijn dan ook erg dynamisch en contextafhankelijk. In de praktijk 'plukken' mensen als het ware informatie en 'grazen' ze over het informatielandschap.

Een belangrijk artikel voor ontwerpers over zoekgedrag werd al in 1989 geschreven door Marcia J. Bates ('The Design Of Browsing And Berrypicking Techniques For The Online Search Interface'), waarin ze verslag deed van de wisselwerking tussen zoeken en bladeren van plukkende en grazende informatiezoekers. Ook onderzoek naar het ontwerp van ondersteunende interfaces geeft meer inzicht in het zoekgedrag van mensen.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/03/08/bladerend-zoeken-en-zoekend-bladeren/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: