Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Maart 05 Beter goed gestolen dan slecht ontworpen

Beter goed gestolen dan slecht ontworpen

Redactie, 05-03-2007

Hoe word je een goed ontwerper van sites? De beste manier is te leren van het werk van anderen. Pablo Picasso zei het al: "Slechte kunstenaars copiëren, grote kunstenaars stelen." Voor een ontwerper is het belangrijk veel voorbeelden van goed ontwerp te kennen. Dergelijke voorbeelden werken inspirerend. Maar voorbeelden van minder goed ontwerp zijn vaak nog instructiever.

Voorbeelden van kwaliteitssites zijn te vinden bij de Webby Awards. De prijzen worden door een vakjury en een publieksjury toegekend en tijdens een soort Oscarfeest met veel bombarie uitgereikt. Interessant zijn de beoordelingscriteria van de vakjury. Behalve prijzen voor websites is er ook een prijs voor blogs: de Bloggies. De beoordelingscriteria zijn hier minder duidelijk. Drie publieksjury's van elk 50 personen kiezen de winnaars. De te verdienen prijzen (enkele tientallen dollars) zijn niet om naar huis te schrijven, maar de stijging van de reputatie van de uitverkoren bloggers is niet te onderschatten. Binnenkort komt er zeker een prijs voor wiki's. De eerste winnaar is al bekend: Wikipedia.

Nederland kent vooral prijzen voor commerciële sites, zoals de Thuiswinkel Award. De jury van deze prijs hanteert dezelfde criteria als de Webby Awards. Voor UX ontwerpers is de Usability Award voor de meest gebruiksvriendelijke site interessant. Rabobank, Philips, Funda, Vrom, Wehkamp, Postbus 51 en nu.nl waren de winnaars in de afgelopen jaren.

Hoe het niet moet

Wellicht leerzamer dan al die 'award winning' sites zijn slechte voorbeelden of voorbeelden van een ontwerp waaraan nog wel iets te verbeteren valt. Zo richt Mark Hurst zich op voorbeelden van klantbeleving waarin het niet helemaal goed gaat (This is Broken). Dat je zelfs een heel bedrijf kunt bouwen op slechte websites en -pagina's bewijst Vincent Flanders (Web Pages That Suck).

In Nederland komen instructieve voorbeelden van slechte gebruiksbelevingen nog nauwelijks voor. Een aardige uitzondering is Ruben Timmerman, die onlangs nog onderzocht hoe banken (Fortis, SNS-Bank en ABN-AMRO) klanten helpen online informatie te vinden om hun verloren bankpas te laten blokkeren. Nog veel te verbeteren, zo blijkt.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/03/05/beter-goed-gestolen-dan-slecht-ontworpen/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: