Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Februari 18 Samengestelde functies voor UX ontwerpers

Samengestelde functies voor UX ontwerpers

Redactie, 18-02-2007

In tegenstelling tot het (Engelstalige) buitenland bestaat er hier nog nauwelijks een volgroeide arbeidsmarkt voor ontwerpers van gebruikersbelevingen ('UX designers'). Ondanks dat er meer aandacht voor het gebruik en de beleving van applicaties ontstaat en het aantal dienstverleners op dit terrein groeit zijn er (nog) weinig functies beschikbaar met de aanduiding 'UX designer'. Nader onderzoek leert dat ook in het buitenland de functie 'UX designer' niet veel voorkomt. Functies binnen het vakgebied dragen allerlei andere aanduidingen. De meeste functietitels zijn uit drie delen samengesteld.

Het eerste deel gaat over de mate van professionaliteit. Voorkomende aanduidingen zijn stageaire, junior, senior, principal, leider en zelfs guru. Meer algemene aanduidingen zijn coördinator, directeur en (vanzelfsprekend) manager.

Het tweede deel slaat op de vakinhoud met daarin een keur aan gebieden: informatie (sic!), visueel, interactie, bruikbaarheid, (mobiele) interface, gebruikersgeoriënteerd-ontwerp (UCD), gebruikers- of klantbeleving (UE/CE), gebruikersonderzoek, HCI, Human Factors en zelfs taxonomie. Naarmate het werkveld zich verder ontwikkelt neemt de differentiatie in dit tweede deel toe. Zo komen aanduidingen als personas, conceptueel model of metadata (nog) nauwelijks voor.

Het derde en laatste deel slaat op de kerncompetenties en -activiteiten en duidt daarmee de essentie van de rol aan. Varianten zijn adviseur, ontwerper, ontwikkelaar, specialist, architect, docent, ingenieur, analist, expert, evangelist, onderzoeker, planner en innovator. De varianten in deze aanduidingen verschillen nogal in detail. Zo is een specialist of innovator algemener dan ingenieur of onderzoeker.

Met deze drie delen blijkt vervolgens elke combinatie mogelijk, zoals senior belevingsarchitect, user experience manager of user experience designer voor RIA. Uitzonderingen op deze samengestelde functietitels zijn prototyper, ergonomist of schrijver.

Voor buiten de Nederlandstalige arbeidsmarkt zijn diverse plekken met veel vacatures en functieprofielen te vinden. De meest interessante en uitgebreide zijn OK/Cancel, de Job Bank van de UPA en CHI Jobs van de ACM. Bijna uitsluitend gericht op de VS en Engeland. Vooralsnog.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/02/18/samengestelde-functies-voor-ux-ontwerpers/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: