Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Februari 15 Ajax en UX design

Ajax en UX design

Redactie, 15-02-2007

Op 7 augustus 2006 bestond het Web precies vijftien jaar. Wie de historie van het Web kent weet dat Tim Berners-Lee er een uitwisselingsprobleem bij wetenschappelijke documenten mee wilde oplossen. Documenten werden Webpagina's en groepen naar elkaar verwijzende documenten werden Websites. Zijn oplossing bestond er ondermeer uit dat elke selectie van een verwijzing de computer waarop het document stond opdroeg een kopie ervan te sturen (de 'hypertext link'). De geschiedenis van het Web als oplossing voor dit documentatieprobleem is nog steeds herkenbaar. Maar tegenwoordig wordt een Webpagina ook op een andere manier toegepast: als gebruikersinterface van een computerprogramma.

Door de relatieve eenvoud werden in de vroege jaren van het Web al snel miljoenen sites gemaakt met pagina's als belangrijkste bouwstenen. Het waren vooral wetenschappers, computerspecialisten en 'early adopters' die het Web als eersten gebruikten. Pas toen in de tweede helft van de jaren '90 ook de conventionele technologie-industrie het Web uiteindelijk omarmde werden pagina's als interfaces van applicaties toegepast. Een toepassing die niet altijd even goed lukte, want de architectuur van het Web was er in principe niet voor bedoeld.

Ontwerpers van sites, zoals informatie-architecten en interactie-ontwerpers, documenteerden hun ontwerpbeslissingen met sitemaps en paginaschema's ('wireframes'). In dergelijke schema's werden per paginatype de informatiecomponenten als bouwstenen bepaald met elk een unieke locatie en identiteit. De identiteit van zo'n component wordt bepaald door de structuur, inhoud, vorm en het gedrag ofwel de interactie. Voor elk van deze facetten is er een formele manier van beschrijving. De structuur van een component wordt met XHTML beschreven, de inhoud met XML, de vorm met een CSS en het interactieve gedrag met een scripttaal (bijvoorbeeld ECMAScript of JavaScript).

Connectiviteit en gegevensuitwisseling

Snelle verbindingen tussen computers ontbraken in de beginperiode van het Web. Een document versturen van de ene naar de andere kant van de wereld duurde lang. Sommigen spraken zelfs over het 'World Wide Wait'. Inmiddels hebben veel mensen een snelle toegang tot het internet en is het lange wachten verleden tijd. Maar ook bij een snelle gegevensuitwisseling is de componentgedachte niet verdwenen.

Wat lang ontbrak was een manier om alleen die gegevens van een component te veranderen als het gebruik daartoe aanleiding gaf. Het is efficiënter niet bij elke interactie de hele pagina opnieuw te versturen, maar alleen de gewijzigde of nieuwe gegevens. Deze efficiënte gegevensuitwisseling kan met het zogeheten 'XMLHttpRequest'. De combinatie hiervan met de hierboven genoemde eigenschappen van componenten heeft geleid tot wat Ajax ('AsynchronousJavAscriptXmlhttprequest') is gaan heten. Deze term, in 2005 bedacht door ux designer Jesse James Garrett (Adaptive Path), heeft inmiddels een hoog buzzgehalte gekregen.

Ontwerpers van Webapplicaties hebben nu de mogelijkheid hun applicatie-interfaces uit individuele componenten op te bouwen. Deze aanpak geeft een nieuwe dimensie aan hun ontwerp en verhoogt het technologische karakter van interface-ontwerp sterk.

Inmiddels zijn er veel activiteiten, initiatieven en ideeën rondom het Ajax-concept ontstaan. Het zijn vooral ontwikkelaars die gebruikersinteracties met Ajaxtechnologie ontwerpen. Net als alle interface-ontwerp is er ook bij Ajax-interfaces een nauwe relatie met bruikbaarheid en gebruikservaring. Op sites als Ajaxian, AjaxPatterns en de AjaxBlog is er dan ook een grote interesse hiervoor merkbaar. Het wordt tijd dat ook ux designers met Ajax aan de slag gaan en meer gaan nadenken over de veranderingen die deze technologie voor hun werk met zich mee zal brengen.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/02/15/ajax-en-ux-design/trackback

RE: Ajax en UX design (dummy)

door Peter J. Bogaards op 21-02-2007 11:12

Lorem ipsum dicta qualisque id eos, sea feugait splendide persecuti id. Ut nam cibo deleniti, ferri delectus omittantur et mel. Est an duis moderatius philosophia, ad vix vide electram, at nemore cetero civibus est. Pro at eius nonummy reprimique, et dicunt temporibus instructior eam.


Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: