Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Februari 11 Mensen zijn gebruikers zijn consumenten

Mensen zijn gebruikers zijn consumenten

Redactie, 11-02-2007

Digitale technologie en media zijn alomvertegenwoordigd en dringen door tot in de haarvaten van het bestaan. Niet alleen op het werk of op school, maar ook in de huiskamer, op reis of bij recreatie. Jongeren beseffen vaak niet eens dat er ooit een tijd zonder computers was. Maar wordt het leven er ook beter door? Zinvolle toepassingen ontwerpen is alleen mogelijk met aandacht voor het menselijke gebruik ervan. Zo'n ontwerp is gebaseerd op een mensbeeld, waarin de mens een geheel vormt. Steeds vaker blijkt helaas dat de mens alleen als consument wordt gezien.

De mens is veelzijdig en blijft ook na eeuwenlang onderzoek mysterieus. De mens is een cognitief, sociaal, fysiek, emotioneel en spiritueel wezen. Het aantal menselijke facetten is in principe oneindig. Met al deze facetten zou in het ontwerpproces rekening moeten worden gehouden. Experience Design is dan ook een vakgebied waarin alle menselijke facetten in principe even belangrijk zijn.

CX versus UX?

Meer en meer richten ook marketing en marketing-communicatie hun pijlen op Experience Design. Het waren immers twee marketeers die de term 'Experience Economy' uitvonden. Het mensbeeld van deze vakgebieden is niet hetzelfde als die van ontwerpers van een 'User Experience' (UX). Voor marketing is de mens uitsluitend een consument, die doorlopend op zoek is naar nieuwe mogelijkheden tot consumptie. Elk mens is voor hen een potentiële klant. Vandaar dat zij liever spreken over de 'Customer Experience' (CX).

Professionals met een meer cognitief perspectief, zoals interface-ontwerpers, informatie-ontwerpers of interactie-ontwerpers richten zich vooral op de rol, functie en het gebruik van toepassingen in werk, voor produktiviteit of tijdens leren. Zij ontwerpen toepassingen die het werkzame leven van mensen verrijken, verdiepen of zinvoller maken.

De marketingoptiek van Experience Design krijgt steeds meer de overhand. Het lijkt soms uitsluitend een onderwerp voor marketeers te zijn. Er kan geen technologische vernieuwing (neem bijvoorbeeld Web 2.0) ontstaan of de belangrijkste vraag is hoe deze kan worden toegepast in het 'verkoopkanaal'. Logisch, vanuit hun mensbeeld bezien.

Enerzijds is deze ontwikkeling toe te juichen, want zo komt kwaliteit in de online wereld in de publieke belangstelling te staan. Dit is de UX-wereld (met uitzondering van Jakob Nielsen dan) tot nu toe niet gelukt. Anderzijds wordt door het marketingdenken de menselijke factor in elk ontwerp vernauwd tot verleiding, consumptie en vooral emotie. Maar als een hypotheek, verzekering of reis eenmaal is verkocht dan is marketing niet meer geïnteresseerd. Want gebruik of bezit is voor hen niet interessant, verkoop of consumptie wel. Een nodeloze verschraling.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/02/11/mensen-zijn-gebruikers-zijn-consumenten/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: