Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Februari 05 Ontwerppatronen ondersteunen transfer

Ontwerppatronen ondersteunen transfer

Redactie, 05-02-2007

Het gemak of de moeite om een applicatie te gebruiken is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van het ontwerp maar ook van de kennis en ervaring van gebruikers. Hun expertise bevindt zich op verschillende dimensies. Ontwerpers van applicaties moeten deze dimensies bij hun ontwerpbeslissingen betrekken.

De eerste dimensie van beschikbare expertise heeft te maken met het applicatiedomein, zoals bijvoorbeeld persoonlijke financiën of reizen. Zo heeft een doorgewinterde 'globetrotter' vanzelfsprekend minder moeite met een boekingsite voor reizen dan iemand die incidenteel of voor de eerste keer online een vakantie boekt. Een online applicatie moet dan ook een goede representatie van het domein zijn en bijvoorbeeld geen terminologie bevatten die niet tot het domein behoort.

De tweede dimensie is de kennis en ervaring van gebruikers met computers en het WWW. Bekendheid (d.i. eerder gebaseerd op herkennen dan op herinneren) met bijvoorbeeld bestandsbeheer, URIs, (verfijnd) zoeken en interface-objecten doet ertoe. Deze kennis en ervaring als het fundament van een ontwerp gebruiken is dan ook een vereiste. Eigen interface-objecten verzinnen is daarom in veel situaties niet aan te bevelen.

De derde en belangrijkste dimensie om rekening mee te houden is de ervaring met online applicaties. Vooral in deze dimensie valt nog veel aan ontwerpkwaliteit te winnen. De variëteit van ontwerp- en interactiemogelijkheden in de huidige generatie applicaties is enorm. En deze zal door technologische ontwikkelingen (lees: RIAs en 'mobile') alleen maar toenemen.

Het verschil tussen de aanwezige en vereiste kennis en ervaring op deze drie dimensies bepaalt uiteindelijk hoe makkelijk of moeilijk het is om een specifieke applicatie te gebruiken. Wat kunnen ontwerpers het beste doen?

Als ontwerpers succesvolle of veelvoorkomende interactiepatronen van andere sites (her)gebruiken neemt de bruikbaarheid toe. Wat bij de ene applicatie wordt geleerd is ook bij de andere zinvol. Voorkomen moet worden dat mensen bij elke applicatie telkens opnieuw unieke interacties of (elementaire) handelingsconventies moeten leren om deze succesvol te gebruiken.

Waar gebruik van moet worden gemaakt heet in de instructietechnologie 'transfer'. Het fenomeen van transfer gaat er van uit dat leren (d.i. verwerven van inzicht, kennis en vaardigheden) zoveel mogelijk gericht moet zijn op het leren van herbruikbare oplossingsstrategieën. Jakob Nielsen's wet van Internet User Experience stelt dat gebruikers nagenoeg al hun tijd besteden aan het bezoeken van andere sites. Dat betekent dat wat mensen daar zien, doen en leren maatgevend moet zijn.

Daarmee onderstreept ook het transferfenomeen het belang van ontwerp- en interactiepatronen. Herkenbare en veelvoorkomende gebruikstaken, -interacties en -handelingen vragen immers om herkenbare en bewezen oplossingen.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/02/05/ontwerppatronen-ondersteunen-transfer/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: