Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Januari 16 De innovatieve betekenis van UX design

De innovatieve betekenis van UX design

Redactie, 16-01-2007

Het kost niet veel moeite de rol van innovatie in een kenniseconomie te zien. Overheden, platforms en organisaties breken zich het hoofd over hoe Europa economisch weer op de been te helpen en innovatiever te maken. Zo besloot de Europese ministerraad al in 2000 dat Europa in 2010 'de meest innovatieve en concurrerende economie' van de wereld zou moeten worden in de zogeheten Lisbon Strategy. Van deze strategie is overigens tot nu toe weinig terechtgekomen. Maar dat even terzijde.

Het zijn vooral de globalisering en de concurrerende economieën van China en India die een herstructurering van de Europese economie nodig maken. In discussies over economische hervormingen en innovatie wordt steeds vaker een relatie met Design gelegd. En dus - als het goed is - ook met 'user experience design'. Want ook op dit ontwerpterrein zitten China en India niet stil.

De creatieve klasse

Een essentiële rol bij innovatie en economische groei lijkt te zijn weggelegd voor de 'creatieve klasse', die vooral in stedelijke gebieden te vinden is. Hun economische rol werd enkele jaren geleden aanstekelijk beschreven door Richard Florida met zijn boek 'The Rise of the Creative Class'. Inmiddels ligt zijn boek op het nachtkastje van elke bestuurder en worden er allerlei stedelijke initiatieven ondernomen om deze creatievelingen aan een stad te binden.

In Nederland staan kennisontwikkeling, innovatie en creativiteit dan ook hoog op de politieke agenda. Ook de adviseurs van het Innovatieplatform en Kennisland hebben de creatievelingen ontdekt. Zo ziet het Innovatieplatform de creatieve industrie als één van de sleutelgebieden voor economische ontwikkeling. En KennisLand ziet zelfs al enkele creatieve regio's ontstaan.

Innovatie en (UX) Design

Naast de creatieve klasse als geheel dragen dus ook designers aan innovatie bij. Innovatie is immers nooit alleen maar de uitvinding van een nieuw produkt of technologie. Innovatie is vooral een andere manier van organiseren, van cultuur bedrijven en van probleemoplossen. Design is daar bij uitstek geschikt voor. Hoe Design aan innovatie zou moeten bijdragen is ook buiten Europa een veelbesproken onderwerp. Het Amerikaanse weekblad Business Week wijdt er zelfs een aparte column aan. Daarnaast zijn er interessante bijdragen over Design en innovatie vinden bij NextD.

Dat zelfs ook user experience design als een factor van betekenis wordt gezien voor innovatie blijkt ondermeer uit het feit dat onlangs Marc Steen (werkzaam bij TNO Informatie- en Communicatietechnologie) de eerste prijs wist te winnen in het kader van een opstelwedstrijd van de adviesraad voor het wetenschaps- en technologiebeleid van de regering. In zijn opstel beschrijft Marc de cruciale rol en betekenis van gebruikers en consumenten bij innovatie. Dat een dergelijk opstel deze prijs won is hoopvol en veelzeggend. Voor geïnteresseerden: Marc geeft op 27 september a.s. een voordracht tijdens een lezingenavond van CHINederland in Amersfoort.

De tijd wordt rijp om de relevantie van ux design voor de kenniseconomie kenbaar te maken en aan discussies over innovatie deel te nemen.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/01/16/de-innovatieve-betekenis-van-ux-design/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: