Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

DISCLAIMER: DdUX.org werkt optimaal met 'standards compliant' browsers (zoals Firefox, Camino, Opera en Safari). Er wordt hard gewerkt om de site ook in recente versies van Internet Explorer bruikbaar te maken.

DdUX: Design for digital User eXperience

Onderdelen
Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Artikelen Archief 2007 Januari 10 De Euro-versie van UX design

De Euro-versie van UX design

Redactie, 10-01-2007

Het weekend van eind september 2006 is druk voor de Europese user experience designer. Het is gevuld met allerlei interessante bijeenkomsten op het Europese vasteland over Design & Innovatie, Experience Design en verwante specialismen, zoals informatie-architectuur. Het continent is 'the place to be'. Zo verliest Europa langzamerhand haar passiviteit en weet ze creatieve, toegewijde en gepassioneerde ontwerpgeesten weer bij elkaar te brengen. Een Europese ontwerpdimensie in het digitale tijdperk wordt zelfs al zichtbaar.

Veel kennis van (user experience) design is ontwikkeld zich in het Angelsaksische taalgebied. Van oudsher vinden belangrijke congressen, conferenties en seminars dan ook plaats in de Verenigde Staten. Maar inmiddels ontwikkelt ook Europa een eigen praktijk op dit gebied. Na de magere jaren van 2003/2004 lijken nu betere tijden aangebroken met nieuwe mogelijkheden. De economie groeit en Europese bedrijven en organisaties maken meer en meer gebruik van online communicatie, waardoor de relevantie van ux design sterk toeneemt.

Met ondermeer de ASIS&T Euro IA 2006 Summit aanstaande in Berlijn, is het goed de Europese dimensie van design, user experience design en specialismen als interactie-ontwerp, informatie-architectuur en vormgeving nader te bekijken. Hoe doet Europa het op deze gebieden? In het verleden veel dat nogal tegen. Tijdens de succesvol verlopen eerste Euro IA Summit 2005 in Brussel werd een eerste 'nulmeting' verricht met een SWOT-analyse van de Europese informatie-architectuur.

De rol van design bij Europese innovatie

Mark Vanderbeeken van ondermeer 'Putting people first' noemde onlangs in een interview een aantal interessante eigenschappen van Europa vanuit het perspectief van 'Design & Innovatie'. Het belangrijkste verschil met bijvoorbeeld de Verenigde Staten is de positie en rol van de overheid. Die is in Europa veel meer betrokken en bepalend dan in de USA. Zowel in de USA als in Europa gelooft men in de waarde van mensgericht ontwerpen, maar volgens Mark zijn in Europa sociale en ethitsche motieven van grotere betekenis. Voorts plaatst hij Experience Design in een maatschappelijke context van (regionale) innovatie. Of zoals hij zegt: "Design and participatory co-creation for social renewal is a complex challenge, but one that fits very well with the European way of doing things."

Een voorbeeld van zo'n regionaal initiatief vindt vrijdag 29 september a.s. plaats in Genk (België). Daar wordt een openingsconferentie over Experience Design gehouden met de internationale bekende Amerikaan Nathan Shedroff als hoofdspreker. De Media & Design academie van de Katholieke Hogeschool Limburg organiseert deze conferentie. Voor de academie is deze bijeenkomst de start van een nieuw platform voor Experience Design. De conferentie vindt plaats in het kader van het C-MINE project "waarbinnen de Stad Genk via creatieve projecten en haar rijke mijnverleden aan een ervaringsrijke toekomst werkt". Een aardig voorbeeld van de ontwikkeling van een 'creative class' in een stedelijk gebied.

Andere bijeenkomsten op het Europese vasteland waar wordt nagedacht over de rol en functie van (experience) design zijn ondermeer LIFT (in Geneve), SHIFT (in Lissabon) en Reboot (in Kopenhagen). Kortom, er is inmiddels weer voldoende dynamiek voor de Europese ux designer.

Trackback

De URI om een Trackback naar dit bericht te sturen is: http://www.ddux.org/artikelen/archive/2007/01/10/de-euro-versie-van-ux-design/trackback

Powered by Plone CMS, het Open Source Content Management Systeem

Deze site voldoet aan de volgende standaarden: